«Φυλλορροούν» οι δύο μεγάλοι

ΚΟΣΜΟΣΈντυπη Έκδοση

 

Οι Πράσινοι κερδίζουν έδαφος έναντι του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία

Συνεχώς αυξανόμενο παρουσιάζεται το ποσοστό των Πρασίνων στο ομοσπονδιακό κράτος της Γερμανίας, καθώς CDU και SPD συνεχίζουν να «φυλλορροούν» παρά τις αλλαγές στις ηγεσίες τους. Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία στη δύση της πολιτικής της καριέρας συνεχίζει να πρωταγωνιστεί σε σημαντικά ευρωπαϊκά – και όχι μόνο –

θέματα, με τελευταία τη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, αποτελεί ερώτημα σε ποια κατάσταση θα αφήσει τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Οι Πράσινοι, οι οποίοι βλέπουν συνεχώς το ποσοστό τους να αυξάνεται, αλλά μετέχουν και σε κυβερνήσεις συνασπισμού σε ορισμένα κρατίδια – όπου έχουν «διεμβολίσει» κυρίως το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) –, κερδίζουν ταυτόχρονα και νέα μέλη. Η πράσινη ανάπτυξη, το περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή, που αποτελεί βασικό σημείο συζήτησης στη Γερμανία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με το λεγόμενο «green deal», φαίνεται πως εκτοξεύουν τα ποσοστά τους.

Το κόμμα των Πρασίνων, εκτός από τα φλέγοντα ζητήματα της ανάπτυξης, της οικονομίας και της ανεργίας, φαίνεται πως έχει επενδύσει πολύ σοβαρά στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης και του περιβάλλοντος, και μάλιστα σε μια χώρα που έχει πληγεί από το σκάνδαλο ρύπων Dieselgate.

Μάλιστα δεν κοιτάζει μόνο την επόμενη εκλογική ημέρα. Τη μη πρόσκληση της Ελλάδας και της Τυνησίας στη διεθνή διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη στηλίτευσε η επικεφαλής του κόμματος των Πρασίνων Ανναλένα Μπέρμποκ. Μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία (SWR) εκλήθη να απαντήσει στο ερώτημα εάν θα έπρεπε να προσκληθούν στη διάσκεψη του Βερολίνου η Ελλάδα και η Τυνησία. Η απάντησή της είναι η εξής:

«Ναι, κατά την άποψή μου, ναι, πραγματικά. Νομίζω ότι ήταν λάθος (αυτό που έγινε). Θεωρώ καλό και σωστό το γεγονός ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δραστηριοποιείται και διοργανώνει αυτή τη διάσκεψη, αλλά να μην προσκαλείται η Τυνησία... Πρόκειται κατ’ εξοχήν για τη γειτονική χώρα που υποφέρει από τα όσα διαδραματίζονται, που ωστόσο επιδεικνύει εποικοδομητική συμπεριφορά. Είναι σαν να τιμωρεί κάποιος τις χώρες εκείνες που δεν επιδιώκουν την κλιμάκωση, αλλά την ειρήνευση, και δεν προσκαλούνται σε μία τέτοια διάσκεψη. Πιστεύω ότι αυτό είναι λάθος».

Η Μπέρμποκ ασκεί την προεδρία των Πρασίνων από κοινού με τον Ρόμπερτ Χάμπεκ. Σχολιάζοντας τη γενικότερη προσπάθεια της γερμανικής κυβέρνησης για μία πολιτική λύση στη Λιβύη, επισημαίνει: «Είναι καλό που έγινε αυτή η διάσκεψη, που έγιναν τον Νοέμβριο κάποιες συνομιλίες, αλλά όλα αυτά γίνονται πολύ αργά. Θα έπρεπε πολύ νωρίτερα να δραστηριοποιηθούν και να αναλάβουν ειρηνευτική πρωτοβουλία οι Ευρωπαίοι, αλλά και η Γερμανία, ως η μεγαλύτερη χώρα της Ε.Ε.».

Τα μέλη των κομμάτων

Ενδεικτική της ανοδικής πορείας των Πρασίνων είναι και η εικόνα της μεταβολής του αριθμού των κομματικών μελών τα τελευταία δύο χρόνια:

● Οι Πράσινοι ενέγραψαν 30.000 νέα μέλη στο κόμμα τους και πλέον ο αριθμός τους έχει αυξηθεί περίπου από 65.000 σε 95.000 στα τέλη του 2019.

● Αντίθετα το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD) έχασε σχεδόν 18.500 μέλη. Έτσι, στα τέλη του περασμένου έτους το SPD αριθμούσε συνολικά περίπου 420.000 μέλη.

● Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU), το οποίο έχει 407.000 μέλη, υπέστη επίσης απώλειες το τελευταίο έτος χάνοντας 9.200 μέλη.

● Μείωση των μελών του καταγράφει και το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke). Στο τέλος του περασμένου έτους είχε 61.000 μέλη, δηλαδή περίπου 1.000 λιγότερα σε σχέση με το 2018.

● Η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) της Bαυαρίας, το αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών, αύξησε ελαφρά τη δύναμή του αποκτώντας 1.780 νέα μέλη, και έτσι σταμάτησε την καθοδική του πορεία των τελευταίων ετών.

● Οι Φιλελεύθεροι (FDP) παρουσιάζουν επίσης αύξηση των μελών τους από 63.900 σε 65.500.

● Τέλος, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) αύξησε τη δύναμή της με 5.600 νέα μέλη.

Θυμήθηκαν το κοινωνικό τους πρόσωπο

«Όχι» Σοσιαλδημοκρατών στο μπλοκάρισμα της βασικής σύνταξης στην Ε.Ε.

O αναπληρωτής πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας Kέβιν Κιούνερτ προειδοποίησε την Ευρωπαϊκή Ένωση για ενδεχόμενο μπλοκάρισμα της βασικής σύνταξης, μέτρο το οποίο θα εισαχθεί προς συζήτηση στη νέα σύνθεση της Κομισιόν.

«Τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού συμφώνησαν πριν από δύο μήνες σε μια λύση για την παροχή της βασικής σύνταξης και το SPD δεν θα επιτρέψει να αρχίσουμε ξανά τη συζήτηση από την αρχή» δήλωσε ο Κιούνερτ. «Η βασική σύνταξη δεν είναι τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο από την αναγνώριση της προσφοράς μιας ζωής ανθρώπων που έχουν εργαστεί εδώ και δεκαετίες, έχουν μεγαλώσει παιδιά ή φροντίζουν συγγενείς» τόνισε ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.

«Εάν το Χριστιανοδημοκρατικό (CDU) και το (βαυαρικό) Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα (CSU) με προσχηματικούς λόγους προσπαθούν τώρα να μπλοκάρουν τη βασική σύνταξη στα τελευταία λίγα μέτρα πριν από την εφαρμογή της, αυτό δεν μπορεί παρά να χαρακτηρισθεί ανεύθυνο. Σχεδόν ενάμισι εκατομμύριο συνταξιούχοι στη Γερμανία ορθώς αναμένουν από εμάς να εφαρμόσουμε αξιόπιστα τη (συμφωνία για τη) βασική σύνταξη» υπογράμμισε.

Ο επίσης Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εργασίας Χουμπέρτους Χάιλ παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα, έπειτα από μήνες συζητήσεων εντός του συνασπισμού Συντηρητικών - Σοσιαλδημοκρατών, νομοσχέδιο για τη βελτίωση των χαμηλών συντάξεων των συνταξιούχων οι οποίοι κατέβαλλαν επί πολλά χρόνια εισφορές.

Ας σημειωθεί ότι από την πλευρά των δύο συντηρητικών κομμάτων (CDU / CSU) υπήρξαν επικριτικές φωνές, οι οποίες κατηγόρησαν τον Χάιλ ότι δεν τηρεί τους όρους της συμφωνίας για τη σύναψη του κυβερνητικού συνασπισμού με αυτό το νομοσχέδιο. Η συνέχεια στις οθόνες της Κομισιόν.

ΓερμανίαSPDκόμματαΠράσινοιΣοσιαλδημοκράτεςIssue: 2109Issue date: 23-1-2020Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα