«Φωτιά» θα πληρώσουν οι καταναλωτές το αρνί και το χοιρινό στις γιορτές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 

Το αρνί και το κατσίκι θα είναι ακριβότερα κατά 20-30% ενώ το χοιρινό έως και 40%, όπως λέει στο insider.gr o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών.

Πιο ακριβά θα πληρώσουν φέτος οι Έλληνες καταναλωτές το αρνί και το χοιρινό

για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Όπως δήλωσε στο insider.gr o Σταύρος Πέρρος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, η αφρικανική πανώλη των χοίρων που έπληξε την Κίνα, έχει συμπαρασύρει τις τιμές του κρέατος σε ολόκληρο τον κόσμο. Την ίδια στιγμή, η εγχώρια παραγωγή σε χοιρινό, αρνί και κατσίκι είναι μειωμένη και η Ελλάδα αναγκάζεται να προχωρά σε εισαγωγές για να καλύψει τις ανάγκες της.

Σύμφωνα με τον κ. Πέρρο, οι καταναλωτές θα βρουν στα κρεοπωλεία, το αρνί και το κατσίκι ακριβότερα κατά 20-30% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι. Συγκεκριμένα το αρνί πωλείται προς 10,50 ευρώ το κιλό και και το κατσίκι προς 11,50 ευρώ το κιλό, κατά μέσο όρο.

Αντίστοιχα και το χοιρινό, όπως λέει είναι «κάθε μέρα και ακριβότερο». Ενδεικτικό είναι ότι σε σχέση με πέρσι η τιμή του κιλού είναι σχεδόν διπλάσια. Συγκεκριμένα ενώ τον Δεκέμβριο του 2018 ήταν 3,5 με 5,5 ευρώ το κιλό, φέτος φτάνει τα 6,5 -7,5 ευρώ το κιλό. «Όπως πάει θα φτάσει την τιμή του μοσχαρίσιου κρέατος» τονίζει ο κ. Πέρρος.

Αντίθετα οι τιμές σε γαλοπούλα και κοτόπουλο θα παραμείνουν στα περσινά επίπεδα. Η γαλοπούλα πωλείται προς 7,90- 8,50 ευρώ το κιλό και το κοτόπουλο 2,5- 3,5 ευρώ το κιλό.

Μειωμένη 50% η κίνηση στην αγορά

Υποτονική είναι μέχρι στιγμής η κίνηση στην αγορά και μειωμένη κατά 50% σε σχέση με πέρσι, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κρεοπωλών.

Οι κρεοπώλες εκτιμούν πάντως πως οι καταναλωτές θα ψωνίσουν έστω και σε μικρότερες ποσότητες φέτος, κρέας για το γιορτινό τους τραπέζι, τις επόμενες ημέρες που θα κορυφωθεί η κίνηση στην αγορά.

«Οι καταναλωτές να εμπιστευτούν τα συνοικιακά κρεοπωλεία, όπου παρέχουμε ποιοτικό κρέας εδώ και τόσα χρόνια. Να φροντίσουν ωστόσο από νωρίς να κάνουν τις παραγγελίες τους ώστε να μπορέσουμε κι εμείς να προμηθευτούμε και να τους εξυπηρετήσουμε, ώστε να μην ξεμείνουμε την τελευταία στιγμή» τονίζει ο κ. Πέρρος.

αρνίκατσίκιχοιρινόHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα