Φωτιά στα Γεράνεια Όρη: Μαρτυρία ανατρέπει τους ισχυρισμούς Χαρδαλιά – «Ποιος 90χρονος;»…

Ανατροπή σχετικά με τη φωτιά που κατέκαψε τα Γεράνεια Όρη, σύμφωνα με τη μαρτυρία εθελοντή δασοπυροσβέστη από την περιοχή.

Ο εθελοντής, Δημήτρης Δεσύλλας, ο οποίος μίλησε στη «Δημοκρατία», δηλώνει ότι στην περιοχή του Σχίνου Κορινθίας δεν υπάρχει 90χρονος που να έβαλε φωτιά σε ξερόκλαδα την ημέρα που ξέσπασε η μεγάλη πυρκαγιά. Επίσης, επισημαίνει ότι έγιναν και λάθη τα οποία οδήγησαν στο να γίνουν στάχτη 75.000 στρέμματα δάσους.

Όσον αφορά στο σενάριο ότι η φωτιά ξεκίνησε από ηλικιωμένο που έβαλε

να κάψει ξερόκλαδα, ο κ. Δεσύλλας είναι κατηγορηματικός: «Θέλω να δηλώσω προς πάσα κατεύθυνση ότι εμείς στον Σχίνο δεν γνωρίζουμε κανέναν 90χρονο. Εκεί είμαστε μετρημένα κουκιά και ο ένας γνωρίζει τον άλλον. Προφανώς, λοιπόν, δεν υπάρχει 90χρονος».

Προσθέτει, δε, ότι το σενάριο του ηλικιωμένου «ξεκίνησε από τη “μαρτυρία” μιας γυναίκας που έλεγε ότι είχε βάλει φωτιά ένας 90χρονος σε ένα άλλο οικόπεδο και όχι στον ελαιώνα. Ωστόσο, αυτό το οικόπεδο βρίσκεται σε άλλο σημείο της πυρκαγιάς, το οποίο κάηκε πολύ αργότερα. Αρα, καταρρίπτεται ο μύθος αυτός. Μετά, ακούστηκε μια άλλη “μαρτυρία”, για τον 90χρονο που έβαλε φωτιά μέσα στον ελαιώνα. Μετά, ο παππούς “έγινε” γιαγιά και έκαιγε ξερόκλαδα, και μετά μας το ‘πε και ο Χαρδαλιάς. Εμείς, πάντως, στον Σχίνο 90χρονο δεν έχουμε στην περιοχή.

Επίσης, όσοι λένε ότι είδαν τον παππού να καίει ξερόχορτα στον ελαιώνα, αυτό καταρρίπτεται με το εξής περιστατικό: Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που είναι ακριβώς δίπλα στον ελαιώνα (όπου υποτίθεται άναψε η φωτιά) ήταν εκεί. Οταν τον ρωτήσαμε, μας είπε ότι από το απόγευμα δεν υπήρχαν κανένας καπνός, καμιά φωτιά και κανένας 90χρονος δίπλα από το σπίτι του. Στις 21.32 είδε ξαφνικά να πετάγονται φλόγες μέσα από τον ελαιώνα και πήρε αμέσως την Πυροσβεστική».

Ο κ. Δεσύλλας υπογραμμίζει ότι «όλοι μετά τη φωτιά κάνουμε αγώνα δρόμου για να βρούμε τον υποτιθέμενο 90χρονο. Αλλά, αφού τον ξέρει ο Χαρδαλιάς και δεν τον έχουμε δει ποτέ εμείς, φτάνει και περισσεύει… Και, αφού ξέρει την ηλικία του, άρα γνωρίζει ονοματεπώνυμο και διεύθυνση, και περιμένουμε να τον ανακρίνουν», ενώ για την τεράστια καταστροφή που συνέβη, σημειώνει ότι «δεν υπήρξε καμιά πρόληψη για τα Γεράνεια Ορη εδώ και χρόνια. Εχουν κοπεί εδώ και χρόνια οι πυροφύλακες, δεν υπάρχει πουθενά αντιπυρική ζώνη, δεν γίνεται διαχείριση του δάσους».

Ειδήσεις σήμερα

Θεσσαλονίκη: Υπό έλεγχο η φωτιά σε εγκαταλελειμμένα βαγόνια στο αμαξοστάσιο του ΟΣΕ (Video)

Φωτιά στα Γεράνεια: Η πιο καταστροφική πυρκαγιά της τελευταίας δεκαετίας (Videos/Photos)

Γεράνεια, η «επόμενη ημέρα»: Ραγίζουν καρδιές οι στάχτες του άλλοτε καταπράσινου δάσους (Photos/Videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα