Φαληρικός Όρμος: Αρχίζει η κατασκευή του πάρκου – 3500 δέντρα θα ποτίζονται από το σύστημα καθαρισμού των όμβριων υδάτων

ΕΛΛAΔΑ

 

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης υπέγραψε σήμερα τη 3η συμπληρωματική σύμβαση για την υλοποίηση έργων υποδομής τα οποία κρίνονται απαραίτητα για την ολοκλήρωση της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου και την άρτια λειτουργία του έργου.

Σύμφωνα με τη συμπληρωματική σύμβαση το συνολικό ποσό που έχει προϋπολογιστεί για την υλοποίηση των έργων είναι 7.626.000 ευρώ.

Στην πραγματικότητα με την υπογραφή της συμπληρωματικής σύμβασης θα ξεκινήσει η δημιουργία του οικολογικού πάρκου που θα εκτείνεται σε μια έκταση 220 στρεμμάτων, η οποία αναμένεται να διαρκέσει περίπου δυόμισι

χρόνια.

Εκτός από το πάρκο, η νέα φάση περιλαμβάνει την κατασκευή τριών γκαράζ μεγάλης χωρητικότητας, εκ των οποίων τα δύο θα είναι υπόγεια στο άκρο των δύο πεζογεφυρών και το τρίτο θα κατασκευαστεί κοντά στο ΣΕΦ.

Σύμφωνα με τις αρχικές μελέτες στο πάρκο θα φυτευθούν 3.500 δέντρα και πάνω από 200.000 θάμνοι, βλάστηση η οποία θα «παίρνει ζωή» από το σύστημα καθαρισμού των ομβρίων υδάτων του Κηφισού που κατασκευάζεται στον Ελαιώνα. Στο σύστημα αυτό θα λειτουργούν αγωγοί με αμφίδρομη κατεύθυνση ροής και θα μπορούν να «τραβούν» νερό από τη θάλασσα και να «καθαρίζουν» την κοίτη του ποταμιού από τα στάσιμα νερά.

Οσον αφορά την αξιοποίηση και συντήρηση του πάρκου, η Περιφέρεια σκοπεύει να πραγματοποιήσει διαγωνισμό για την ενοικίαση των παλαιών ολυμπιακών εγκαταστάσεων έκτασης 11.000 τ.μ. σε ιδιώτες και την αξιοποίησή τους σε χώρους εστίασης και αναψυχής.

«Μέσω της εκμετάλλευσης των ακινήτων θέλουμε να διασφαλίσουμε τους πόρους εκείνους ώστε το πάρκο να είναι πάντα σε άριστη κατάσταση. Γι’ αυτό και έχουμε βάλει ως απαράβατο όρο το ποσό που θα προσπαθήσουμε να εισπράττουμε από τα ακίνητα να υπερβαίνει ή να είναι τουλάχιστον ίσο με το ποσό που χρειάζεται για τη φύλαξη, τη συντήρηση, την καθαριότητα και τον φωτισμό των 500 στρεμμάτων που έχουμε στην κατοχή μας. Γιατί αλλιώς αποτύχαμε. Δεν υπάρχουν χρήματα σε κανέναν προϋπολογισμό για τη συντήρηση πάρκων τέτοιου μεγέθους» λένε από την περιφέρεια.

Με αφορμή την υπογραφή της συμπληρωματικής σύμβασης ο Γ. Πατούλης επισημαίνει:

«Υλοποιούμε με συνέπεια τη δέσμευσή μας για την άρτια ολοκλήρωση του εμβληματικού έργου του Φαληρικού Όρμου. Πρόκειται για ένα έργο πνοής για όλη την Αττική και τους κατοίκους της και σε αυτό το πλαίσιο δεν θα αφήσουμε να πάει ούτε μία ημέρα χαμένη. Η Περιφέρεια έχει δεσμευθεί για την ολοκλήρωση του έργου και κάνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου οι εργασίες να προχωρούν απρόσκοπτα. Σε αυτό το πλαίσιο προβαίνουμε σε όλες τις δράσεις που απαιτούνται για την εξεύρεση της βέλτιστης λύσης χρηματοδότησης και υλοποίησης του έργου με γνώμονα κυρίως τους πολίτες τόσο των όμορων στο πάρκο Δήμων, όσο και της ευρύτερης περιοχής της Περιφέρειας, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα το δημόσιο συμφέρον».

 

 

πάρκοπαράκτιοΓιώργος ΠατούληςΦάληροHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα