Επίσκεψη Αβραμόπουλου στη Silicon Valley για τη μάχη κατά της τρομοκρατίας

ΚΟΣΜΟΣ

Την ανάγκη κινητοποίησης του ιδιωτικού τομέα, τονίζει με συνέντευξή του στην ευρωπαϊκή έκδοση του Politico ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δ. Αβραμόπουλος λίγο πριν από το ταξίδι του στις ΗΠΑ, ενώ παράλληλα υπογραμμίζει ότι «το διαδίκτυο είναι και θα παραμείνει το κρισιμότερο πεδίο μάχης κατά της τρομοκρατίας».

Ο κ. Αβραμόπουλος

σημειώνει ότι αποτελεί πολύ θετική εξέλιξη το γεγονός ότι έχει αναπτυχθεί σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των εταιρειών του διαδικτύου και της ΕΕ.

«Πλέον, είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε σε λεπτομέρειες σχετικά με το πως μπορεί να γίνει η συνεργασία μας περισσότερο λειτουργική και αποτελεσματική» αναφέρει και προσθέτει ότι η διμερής συνεργασία βασίζεται στη συλλογική προστασία της ελευθερίας της έκφρασης. «Θέτουμε το ερώτημα αντίστροφα: "τι δεν θα πρέπει να είναι ελεύθερο να εκφράζεται;. Γνωρίζουμε τι δεν είναι αποδεκτό. Πρέπει να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για την εξάλειψη του φαινομένου της αυξημένης παρουσίας τρομοκρατικού περιεχόμενου στο Διαδίκτυο» αναφέρει ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Ο κ. Αβραμόπουλος εκτιμά ότι υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη στην Ευρώπη και στον κόσμο ότι οι εταιρείες του Διαδικτύου, δεν δείχνουν ευαισθησία σε αυτόν τον τομέα. «Θεωρώ ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Πιστεύω ότι έχουμε την ίδια ευαισθησία. Πρέπει να προστατεύσουμε αυτό το σπουδαίο επίτευγμα, αυτόν τον παγκόσμιο χώρο ελευθερίας λόγου, που συμβάλλει σε έναν πιο ανοικτό κόσμο» υπογραμμίζει. Τέλος, σε ερώτηση αναφορικά με τις αποκαλύψεις των Wikileaks για τα μέσα παρακολούθησης των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και τη θέση της Ευρώπης αναφορικά με το ζήτημα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος αποφεύγει να παρέμβει στα εσωτερικά πολιτικά ζητήματα των ΗΠΑ, ξεκαθαρίζει όμως ότι επιθυμία της ΕΕ είναι να διαμορφωθεί με τις εταιρείες του διαδικτύου ακόμα περισσότερη αμοιβαία εμπιστοσύνη και να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο συνεργασίας, ώστε από κοινού να καταπολεμηθεί το έγκλημα και η τρομοκρατία. «Για να έχει διάρκεια στο μέλλον η συνεργασία αυτή πρέπει να υπερασπισθούμε τις αρχές πάνω στις οποίες έχει χτιστεί» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται πως ο κ. Αβραμόπουλος μεταβαίνει σήμερα στη Silicon Valley, για συναντήσεις με την Γενική Επιχειρησιακή Διευθύντρια (COO) του Facebook κα Sheryl Sandberg και τον Γενικό Σύμβουλο της Google κ. Kent Walker. Στη συνέχεια θα μεταβεί στο Σαν Φραντσίσκο όπου και θα έχει συνάντηση με την ηγεσία του Twitter (κα Del Harvey, αρμόδια για θέματα ασφάλειας)

Με πρωτοβουλία του κ. Αβραμόπουλου, συστάθηκε τον Δεκέμβριο του 2015 το Ευρωπαϊκό Διαδικτυακό Φόρουμ, το οποίο ως στόχο έχει τη συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και των εταιρειών του Διαδικτύου στον τομέα της καταπολέμησης του τρομοκρατικού περιεχομένου στο Διαδίκτυο. Σκοπός της επίσκεψης του είναι η επιχειρησιακή εφαρμογή των όσων έχουν συμφωνηθεί στο Ευρωπαϊκό Διαδικτυακό Φόρουμ τον Δεκέμβριο του 2016 και η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και των εταιρειών του Διαδικτύου σε ό,τι αφορά την κοινή δράση για την απομάκρυνση τρομοκρατικού περιεχομένου και την προώθηση θετικών αντι-τρομοκρατικών μηνυμάτων στο Διαδίκτυο.

Επίσης, σημαντική θεωρείται η ενθάρρυνση της συμμετοχής μικρότερων εταιρειών στο Ευρωπαϊκό Διαδικτυακό Φόρουμ, και η συμβολή των μεγαλύτερων εταιρειών στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ενίσχυση της Κοινωνίας των Πολιτών (European Commission's Civil Society Empowerment Programme), το οποίο θα υποστηρίξει θετικά αντι-τρομοκρατικά μηνύματα για την καταπολέμηση της τρομοκρατικής προπαγάνδας στο Διαδίκτυο.

Δημήτρης ΑβραμόπουλοςSilicon Valleyτρομοκρατίαμάχη κατά της τρομοκρατίαςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα