Ένωση δικαστών ΣτΕ για τα «ροζ» δημοσιεύματα: Προσπαθούν να επηρεάσουν τη Δικαιοσύνη
Η γενική συνέλευση της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας εξέδωσε ψήφισμα σχετικά με τη διαρροή και δημοσίευση στον Τύπο προσωπικών δεδομένων αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, που συμμετέχει στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών.
Το ψήφισμα, μεταξύ των άλλων, αναφέρει ότι «η εκπλήρωση του καθήκοντος ενημέρωσης δεν μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την καταπάτηση της προσωπικότητας, με την έκθεση του ιδιωτικού βίου και των απόρρητων στοιχείων της ελεύθερης ανταπόκρισης και επικοινωνίας στο φως της δημοσιότητας», καθώς «μια τέτοια έκθεση είναι απολύτως ασύμβατη με την ελεύθερη και δημοκρατική συνταγματική έννομη τάξη της χώρας μας».
Ειδικότερα, το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος έχει ως εξής:
«Η Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών
του Συμβουλίου της Επικρατείας ενέκρινε το ακόλουθο ψήφισμα:
1) Ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν πρωταρχική υποχρέωση όχι μόνον της Πολιτείας, αλλά και κάθε παράγοντα του δημόσιου βίου της χώρας, ακόμη και όταν δεν είναι κρατικό όργανο.
2) Η ελευθερία του λόγου, το δικαίωμα καθενός στην πληροφόρηση και η ελευθερία του Τύπου να πληροφορεί ανεμπόδιστα την κοινή γνώμη δεν απαλλάσσουν από την αυτονόητη υποχρέωση όλων να σέβονται και να προστατεύουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, καθώς και τα προσωπικά δεδομένα όλων των πολιτών, και ιδίως τα πλέον ευαίσθητα από αυτά.
3) Η εκπλήρωση του καθήκοντος ενημέρωσης δεν μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την καταπάτηση της προσωπικότητας, με την έκθεση του ιδιωτικού βίου και των απόρρητων στοιχείων της ελεύθερης ανταπόκρισης και επικοινωνίας στο φως της δημοσιότητας. Μια τέτοια έκθεση είναι απολύτως ασύμβατη με την ελεύθερη και δημοκρατική συνταγματική έννομη τάξη της χώρας μας.
4) Καλούμε όλους τους παράγοντες του δημόσιου βίου της χώρας και ιδιαίτερα τους φορείς των μέσων ενημέρωσης - ασκώντας πλήρως και ανεμπόδιστα το συνταγματικό δικαίωμα και καθήκον τους να πληροφορούν ελεύθερα την κοινή γνώμη - να σέβονται τον ιδιωτικό βίο όλων των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των δικαστικών λειτουργών, και να απέχουν από κάθε δημοσιοποίηση αυστηρώς προσωπικών δεδομένων και απόρρητων στοιχείων επικοινωνίας τους.
5) Ο δημόσιος, εξάλλου, λόγος πρέπει να χαρακτηρίζεται από αυτοσυγκράτηση, διακριτικότητα, μετριοπάθεια και να αποδίδει τον προσήκοντα σεβασμό στην άσκηση της δικαστικής λειτουργίας, ως εγγυητή της νομιμότητας και του κράτους Δικαίου. Τα πρόσφατα δημοσιεύματα, εν όψει του περιεχομένου τους και ιδίως του χρόνου διενέργειάς τους, δημιουργούν εύλογες υπόνοιες ότι δεν σκοπούν στην ενημέρωση του κοινού, αλλά στην κάμψη του φρονήματος των δικαστικών λειτουργών και στον επηρεασμό της απονομής της δικαιοσύνης.
6) Η καταδίκη εκ μέρους μας των φαινομένων αυτών, με στόχο δικαστικούς λειτουργούς του Συμβουλίου της Επικρατείας, είναι αυτονοήτως καθολική και απερίφραστη. Είναι, επίσης, αυτονόητο ότι το ελεύθερο και ανεξάρτητο φρόνημα των δικαστικών λειτουργών δεν πρόκειται να καμφθεί και κάθε τέτοια απόπειρα θα αποβεί άκαρπη».
Ένωση Δικαστών ΣτΕΣυμβούλιο της ΕπικρατείαςΡοζ δημοσιεύματαHas video: Exclude from popular: 0
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- ΑΝΕΞΗΓΗΤΟ: Το άφθαρτο χέρι της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής - Τι γίνεται με όσους το ασπάζονται!
- Ο Θανάσης Λάλας και η Χρύσα Ρώπα έγιναν παππούδες!
- Πώς να καθαρίσετε αποτελεσματικά τους τοίχους του σπιτιού
- Η εικόνα της καλόγριας στον Άγιο Γεράσιμο με το Selfie Stick που έγινε viral!
- Η 4χρονη που μιλάει επτά γλώσσες
- Σοκ στην Πάτρα: «Ο πατέρας μου πήδηξε στο κενό για τα χρέη»
- Συγκλονιστικό: Το μωρό που «γεννήθηκε» δύο φορές
- Ηθοποιός σε Τσολάκη on air: Είμαι εδώ να σου κάνω ένα παιδί (video)
- Τέσσερις κορυφαίες ομάδες στα... πόδια του Μανωλά
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Χαμός στο ίντερνετ: Περιφορά νεκρού Επισκόπου στη Λαμία - Πήγαν το σκήνωμα καθιστό στην εκκλησία (Photos)
- Η ανάρτηση του Δημήτρη Οικονόμου για την Όλγα Γεροβασίλη (Photo)
- Τέσσερα μεγαθήρια «στα πόδια» του Μανωλά
- Αποκαλυπτήρια για τη «νέα ναυαρχίδα» της Nintendo
- Παππάς: Εάν κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος δεν θα είναι ευχάριστη εξέλιξη για τη λειτουργία της δημοκρατίας
- Η Νότια Αφρική αποχωρεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
- Σύλληψη διακινητή ναρκωτικών στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»- Είχε καταπιεί 64 αυγά κοκαΐνης (Photo)
- Νέο συγκλονιστικό βίντεο από την εισβολή καρχαρία σε κλουβί δύτη
- Η νέα οθόνη της Microsoft δεν χρειάζεται ρεύμα ούτε φόρτιση - Αντλεί ενέργεια από το περιβάλλον
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Σύλληψη διακινητή ναρκωτικών στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»- Είχε καταπιεί 64 αυγά κοκαΐνης (Photo)
- Παππάς: Εάν κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος δεν θα είναι ευχάριστη εξέλιξη για τη λειτουργία της δημοκρατίας
- Αποκαλυπτήρια για τη «νέα ναυαρχίδα» της Nintendo
- Η νέα οθόνη της Microsoft δεν χρειάζεται ρεύμα ούτε φόρτιση - Αντλεί ενέργεια από το περιβάλλον
- Χαμός στο ίντερνετ: Περιφορά νεκρού Επισκόπου στη Λαμία - Πήγαν το σκήνωμα καθιστό στην εκκλησία (Photos)
- Η Νότια Αφρική αποχωρεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
- Τσίπρας : Να τηρήσουν οι πιστωτές τις υποσχέσεις τους για το χρέος - Συναντήσεις με Μέρκελ και Ολάντ
- Η ανάρτηση του Δημήτρη Οικονόμου για την Όλγα Γεροβασίλη (Photo)
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σοκαριστικό βίντεο καταγράφει λεπτό προς λεπτό την ευθανασία ενός καρκινοπαθή
- Ψήφισμα των δικαστών του ΣτΕ: Τα πρόσφατα δημοσιεύματα είχαν στόχο τον επηρεασμό της Δικαιοσύνης
- Σε εξέλιξη η πολύκροτη δίκη για την υπόθεση Γιακουμάκη
- «Ανοικτός» στο θέμα του χρέους ο Ολάντ - Στάση αναμονής από Μέρκελ
- Η Πολιτιστική Ατζέντα της εβδομάδας
- Ο Σάκης μεράκλωσε και χόρεψε βαρύ ζεϊμπέκικο
- Ψήφισμα- καταπέλτης από τους δικαστές του ΣτΕ
- Παρατηρητήριο για τις μεταρρυθμίσεις ζητεί ο Φέσσας
- Χαλέπι: Άδειοι οι "ανθρωπιστικοί" διάδρομοι