Ένας ντετέκτιβ στα ίχνη του χρήματος

Δημήτρης Μαμαλούκας

Τα πτώματα δεν πληρώνουν

Μια υπόθεση του ντετέκτιβ Νετούνο

Εκδόσεις: Κέδρος

Σελ.: 206

Ο ντετέκτιβ Νετούνο είναι το πολύ ενδιαφέρον πρόσωπο που δίνει έναν ιδιαίτερο και ανατρεπτικό χαρακτήρα στο νέο αστυνομικό μυθιστόρημα του Δημήτρη Μαμαλούκα. Ο ντετέκτιβ σπάει όλη την κλασική αστυνομική αφήγηση όχι τόσο με τα «κολλήματά» του και τις ιδιαιτερότητες που φορτώνουν συνήθως στα αστυνομικά τον ήρωά τους, αλλά κυρίως γιατί μετά και το τέλος της ανάγνωσης του απολαυστικού αυτού αστυνομικού μυθιστορήματος κρατάει τα μυστικά της προσωπικότητάς του καλά

κρυμμένα – και ανοικτά για μια δεύτερη συνάντηση με τους αναγνώστες! Αυτό δεν σημαίνει προφανώς ότι ο συγγραφέας δεν τον ολοκληρώνει σαν ήρωα σε αυτήν του την περιπέτεια. Αντιθέτως, τον συστήνει αριστοτεχνικά, αλλά δεν τον εξαντλεί στην πρώτη του εμφάνιση.

Ένα δεύτερο επίσης ενδιαφέρον συμπέρασμα είναι ότι η κλασική αστυνομική δομή της πλοκής έχει προσαρμοστεί στη σύγχρονη πραγματικότητα, όπως είναι η διεθνοποίηση του εγκλήματος, δίχως, ωστόσο, να χάνεται εκείνη η παλιά, αλλά αξεπέραστη ατμόσφαιρα που γοητεύει κάθε αναγνώστη της αστυνομικής λογοτεχνίας – εκείνη η ξεθωριασμένη πατίνα του ψυχισμού τού ήρωα που μοιάζει να λέει: «Τα έχω δει όλα και είμαι βυθισμένος στα αδιέξοδά μου»! Ο Νετούνο, λοιπόν, ζει σε ένα υπερπολυτελές καταφύγιο σε μια περιοχή του Παπάγου και κάθε βράδυ παίρνει τα βουνά, δηλαδή τον Υμηττό, και τρέχει ασταμάτητα, καθώς είναι φανατικός δρομέας. Αυτή του την ιδιότητα ο συγγραφέας – επίσης φανατικός δρομέας ο ίδιος – την εσωτερικεύει περιγράφοντάς την αξιοθαύμαστα, δίνοντας ταυτόχρονα κι ένα σωρό πληροφορίες για τους δρομείς των μεγάλων αποστάσεων έτσι ώστε να κινεί το αθλητικό ενδιαφέρον της «καθιστικής τάξης» να σηκωθεί από τους καναπέδες και να αρχίσει να μασά τα χιλιόμετρα!

Κατά τα άλλα, ο Νετούνο καλύπτει την πολυτελή και μονήρη ζωή του χακάροντας βιομηχανικά μυστικά, δηλαδή ψωμίζεται με τη βιομηχανική κατασκοπεία. Παρ’ όλα αυτά, προτιμά να συστήνεται ως ντετέκτιβ. Του αρέσουν τα παλιά ακριβά αυτοκίνητα, τα κόμικς του, οι δίσκοι, η ρουτίνα, όλος ο ρετρό μικρόκοσμός του που βρίσκεται προφυλαγμένος στο καταφύγιό του. Ωστόσο, το μεγάλο μυστικό του Νετούνο είναι ένα σχεδόν μεταφυσικό χάρισμα: να προηγείται του παρόντος χρόνου σε καθοριστικές στιγμές κατά 17 δευτερόλεπτα, πράγμα που του δίνει το πλεονέκτημα να αντιδρά ακαριαία στους κινδύνους!

Τον Νετούνο, ωστόσο, βγάζει από το καταφύγιό του στην επιφάνεια ένας παλιός έρωτας: «μια δεσποσύνη σε κίνδυνο», αν και όχι ακριβώς δεσποσύνη… Πρόκειται για τη Σάντι, της οποίας έχουν απαγάγει το παιδί, που βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο, καθώς πρέπει να κάνει την τακτική του ένεση ινσουλίνης μέσα στις επόμενες 24 ώρες! Η Σάντι είναι παντρεμένη με έναν κακοποιό, του οποίου το «καλλιτεχνικό» όνομα είναι «Κόφτης» και ζει στα περίχωρα της Λάρισας. Η απαγωγή σχετίζεται με ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, κοντά στα 2 εκατομμύρια ευρώ, που είναι προϊόν εγκληματικής απάτης του «Κόφτη» και τώρα απαιτητό από μια συμμορία αλλοδαπών εγκληματιών…

Όλα τα στοιχεία της πλοκής κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη, καθώς τον εγκλωβίζουν στα στενά χρονικά περιθώρια της δράσης για να βρεθεί το παιδί ζωντανό μέσα από μια σειρά καταιγιστικών εξελίξεων και ανατροπών. Οι εγκληματίες του Μαμαλούκα θυμίζουν εκείνους τους σκληροτράχηλους κι αδίστακτους τύπους των αστυνομικών της δεκαετίας του 1920 και αυτό τον εντάσσει στη χορεία εκείνων των σύγχρονων συγγραφέων αστυνομικών αναγνωσμάτων που ξέρουν να κλείνουν το μάτι στην παράδοση.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι οι περιγραφές των ηρώων που καθηλώνονται στη θέα των χρημάτων και την ακαταμάχητη σαγήνη που ασκεί, είναι αριστοτεχνικές. Ο συγγραφέας δεν αρκείται στη στεγνή περιγραφή των εμπλεκομένων που αντικρίζουν τους σάκους με τις δεσμίδες των χαρτονομισμάτων, αλλά φωτίζει διακριτικά εκείνον τον σκοτεινό και ερεβώδη τόπο του ανθρώπινου ψυχισμού όπου πυροδοτούνται αυτά τα έντονα σκιρτήματα που ενεργοποιεί η θέα του χρήματος και η προοπτική μιας εξουσίας που σε αποκτηνώνει ηδονικά.

Ο αναγνώστης ακολουθεί μια καταιγιστική εξέλιξη, ενταγμένη σε μιαν ατμόσφαιρα δομημένη άψογα, που κρατά τη γοητεία της ζεστή και κρύα με τις εναλλαγές, την ταχύτητα των εξελίξεων, το ενδιαφέρον των χαρακτήρων.

Ο Δημήτρης ΜαμαλούκαςΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ

Alice Walker

Το πορφυρό χρώμα

Μετάφραση: Αντώνης Καλοκύρης

Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

Σελ.: 280

Το «Πορφυρό χρώμα» περιγράφει τη ζωή δύο Αφροαμερικανίδων στον βαθύ αμερικανικό Νότο των αρχών του εικοστού αιώνα. Το μυθιστόρημα αυτό έσπασε τη σιωπή για την ενδοοικογενειακή βία και τη σεξουαλική κακοποίηση, αφηγούμενο τη ζωή γυναικών που μέσα από τον πόνο, την αγωνία και τη συνεχή προσπάθειά τους κατέκτησαν τη συντροφικότητα, την εξέλιξη, την ανθεκτικότητα και τη γενναιότητα. Βαθιά συγκινητικό, το έπος της Άλις Γουόκερ μας οδηγεί σε ένα πνευματικό ταξίδι προς τη λύτρωση, την αγάπη και, κυρίως, την ελπίδα.

Richard Osman

Ο άνδρας που πέθανε δύο φορές

Μετάφραση: Αύγουστος Κορτώ

Εκδόσεις: Ψυχογιός

Σελ.: 376

Για την Ελίζαμπεθ, την Τζόις, τον Ρον και τον Ιμπραΐμ – τα μέλη της Λέσχης Φόνων της Πέμπτης – ο ενθουσιασμός από τον πρόσφατο θρίαμβό τους δεν έχει ακόμη καταλαγιάσει. Ένας απρόσμενος επισκέπτης – ένας παλιός φίλος της Ελίζαμπεθ, που μπορεί όμως να είναι και κάτι περισσότερο από φίλος – φτάνει εκλιπαρώντας για βοήθεια. Κατηγορείται ότι έκλεψε διαμάντια αξίας εκατομμυρίων λιρών από τους λάθος ανθρώπους και προσπαθεί απεγνωσμένα να διαφύγει. Κι ύστερα, καθώς η νύχτα διαδέχεται τη μέρα, ανακαλύπτεται ένα πτώμα. Μόνο που δεν θα είναι το τελευταίο…

Γιώργος Μπακαλιός

Έξι χρόνια στα κάτεργα της Στάζι

Κωδικός «OV RHODOS REG.-MR.2748/67»

Εκδόσεις: Επίκεντρο

Σελ.: 280

Η ζωή του Γιώργου Μπακαλιού, κοινωνικού λειτουργού για τους Έλληνες μετανάστες στο Δυτικό Βερολίνο, θα αλλάξει δραματικά από εκείνη την Παρασκευή 15 Μαΐου του 1970, όταν, ενώ βάδιζε αμέριμνος στους δρόμους του Ανατολικού Βερολίνου, τον απήγαγαν, με γκανγκστερικό τρόπο, τρεις άγνωστοί του άντρες, οι οποίοι επέβαιναν σε αυτοκίνητο με συμβατικές πινακίδες κυκλοφορίας. Ήταν, όπως θα αποδειχθεί αργότερα, αστυνομικοί της Στάζι και τον οδήγησαν στα κρατητήρια της διαβόητης μυστικής υπηρεσίας του καθεστώτος Χόνεκερ, απ’ όπου θα βγει ύστερα από έξι χρόνια και έντεκα ημέρες. Στις φυλακές της Στάζι ο Μπακαλιός υποβλήθηκε σε σωματικά και, κυρίως, ψυχολογικά βασανιστήρια για να ομολογήσει ότι εργαζόταν για τις «ιμπεριαλιστικές μυστικές υπηρεσίες της Δύσης».

Διαβάστε επίσης:

Βιβλίο: Ένας σκυλίσιος οδηγός για την ανθρώπινη ευτυχία

10 βιβλία που διαβάσαμε και προτείνουμε στους εκδρομείς του Σεπτεμβρίου

Στον αστερισμό των ζώων

Keywords
Τυχαία Θέματα