Εμμηνόπαυση: Πώς να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα

ΥΓΕΙΑ

 

Μια γυναίκα θεωρείται ότι είναι στην εμμηνόπαυση όταν δεν έχει έμμηνο ρύση για περισσότερους από 12 μήνες, είναι μια φυσιολογική κατάσταση που όλες οι γυναίκες περνούν καθώς μεγαλώνουν. Με τον όρο αυτόν προσδιορίζεται το χρονικό σημείο όπου διακόπτεται οριστικά η εμμηνορρυσία και η παραγωγή ωαρίων, υποδηλώνοντας έτσι το τέλος της αναπαραγωγικής δυνατότητας.

Η εμμηνόπαυση

δεν έρχεται ξαφνικά, το σώμα της γυναίκας δεν αλλάζει απότομα από τη μια μέρα στην άλλη, πριν από την οριστική διακοπή της εμμήνου ρύσης, υπάρχει μια μεταβατική φάση, η προεμμηνόπαυση ή περιεμμηνόπαυση, κατά την οποία εμφανίζονται διαταραχές του κύκλου και συμβαίνουν σημαντικές μεταβολές στο γυναικείο σώμα και ο λόγος είναι η μειωμένη παραγωγή οιστρογόνων από τις ωοθήκες. Η μέση διάρκεια της προεμμηνόπαυσης είναι 4-5 χρόνια, ωστόσο μπορεί να κρατήσει από μερικούς μήνες έως 10 χρόνια

Ποια είναι τα συμπτώματα

Παρότι η εμμηνόπαυση αποτελεί μια φυσική εξέλιξη των αλλαγών που συμβαίνουν στο γυναικείο σώμα, η πλειοψηφία των γυναικών «ταλαιπωρείται» από διάφορα συμπτώματα, όπως:

εξάψεις,νυχτερινές εφιδρώσειςσυχνοουρίαξηρότητα κόλπουαϋπνίακρύα ή μουδιασμένα άκραμυαλγίεςαρθραλγίεςκεφαλαλγίεςίλιγγοςγρήγορη αναπνοή και ταχυκαρδίααίσθημα κόπωσηςευερεθιστικότηταάγχος ή κατάθλιψηαύξηση του σωματικού βάρους   

Μείωση συμπτωμάτων εμμηνόπαυσης – ο ρόλος της διατροφής

Σε συνδυασμό με την αποχή από το κάπνισμα, την τακτική σωματική άσκηση και τον έλεγχο του στρες, η συστηματική εφαρμογή μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη μείωση των περισσότερων συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, να βελτιστοποίηση γενικότερα την υγεία και να συμβάλει αποφασιστικά στην πρόληψη προβλημάτων όπως τα καρδιακά νοσήματα και η οστεοπόρωση.     

Ανδρόπαυση

Αντίστοιχη κατάσταση με τη γυναικεία εμμηνόπαυση. Εμφανίζεται συνήθως σε ηλικία 65 ετών. Κάποια συμπτώματα της ανδρόπαυσης είναι η μείωση της μυικής μάζας, της αντοχής, της δύναμης, της πυκνότητας των οστών, της τριχοφυΐας στο σώμα και της σεξουαλικής επιθυμίας, ενώ διαταράσσεται η στυτική λειτουργία και μεταβάλλεται η σύσταση του σώματος (αύξηση βάρους και λίπους, αλλαγή της κατανομής τους).  

εμμηνόπαυσησυμπτώματαγυναίκεςΥγείαδιατροφήHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα