Έλληνας αξιωματούχος στο Newsweek: «Η Λαγκάρντ υποστηρίζει πολιτικές για την Ελλάδα που ευνοούν τους μεγάλους παίκτες στην Ευρώπη»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η για πολλούς ισχυρότερη γυναίκα του κόσμου βρίσκεται έξι μήνες πριν το τέλος της θητείας της ως διευθύντρια του ΔΝΤ. Ανάλογα δε με το που θα «κάτσει η μπίλια», η Λαγκάρντ είναι πιθανό να δει την εντυπωσιακή καριέρα της να συντρίβεται ή να γίνει για δεύτερη φορά επικεφαλής του ΔΝΤ.

Πολλοί ισχυροί «φίλοι» επιθυμούν διακαώς να μείνει. Όπως ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όσμπορν που τουίταρε από τον Οκτώβριο «με ευχαρίστηση υποστηρίζω

την Λαγκάρντ για δεύτερη θητεία».

Πριν λίγες μέρες η Λαγκάρντ δήλωσε στο Newsweek ότι «Είμαι διαθέσιμη για δεύτερη θητεία αν το αποφασίσει το συμβούλιο (σ.σ. του ΔΝΤ)».

Στην σημερινή συνάντηση Λαγκάρντ και Τσίπρας προσέρχονται ο καθένας με τις δικές του προτεραιότητες.

Η Κριστίν Λαγκάρντ ενδιαφέρεται να εξασφαλίσει την στήριξη για την επανεκλογή της στο τιμόνι του ΔΝΤ από Ευρώπη και ΗΠΑ και ταυτόχρονα να αποκρούσει τους ισχυρούς των αναδυομένων οικονομιών που θέλουν δικό τους διευθυντή στο ΔΝΤ.

Η ελληνική πλευρά, κατά το Newsweek, δεν μπορεί να ξεφορτωθεί την Κομισιόν ή την ΕΚΤ, όμως έχει εκδηλώσει παλιότερα την επιθυμία να βγει το ΔΝΤ από την Τρόικα. Ο Α. Τσίπρας ενδιαφέρεται είτε να απαλλαγεί από την πιεστική παρουσία του Ταμείου, κάτι με το οποίο διαφωνεί κάθετα το Βερολίνο, είτε να εξασφαλίσει μια πιο μαλακή στάση του στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα.

Η στάση της Λαγκάρντ στο ελληνικό θέμα καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό και από τις ισορροπίες συμφερόντων που θα φροντίσει να κρατήσει, αφού η ίδια βρίσκεται σε «προεκλογική» περίοδο και χρειάζεται την εύνοια όλων των ισχυρών παικτών του ΔΝΤ.

Εκτός από την ήδη δεδομένη στήριξη της Βρετανίας, η Λαγκάρντ διαθέτει κι άλλους υποστηρικτές με τεράστια επιρροή. Όπως τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιού, αλλά και την Άνγκελα Μέρκελ. Μάλιστα οι δυο τους συχνά επικοινωνούν και ανταλλάσσουν μικρά προσωπικά δώρα. Όπως λέει η ίδια η Λαγκάρντ «η Μέρκελ είναι λάτρης της μουσικής όπως κι εγώ και συχνά μου δίνει CDs με υπέροχες μουσικές».

Η Λαγκάρντ δεν διαθέτει ισχυρούς φίλους μόνο σε Ευρώπη και ΗΠΑ, τις δυο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου. Έχει φροντίσει να αναπτύξει ιδιαίτερα καλές σχέσεις και με την Κίνα. Μερίμνησε, μάλιστα, να ενισχυθεί ο ρόλος και η δύναμη της ψήφου της Κίνας στο Ταμείο, προτείνοντας ότι κάποτε η έδρα του ΔΝΤ θα μπορούσε να μετακομίσει από την Ουάσινγκτον στο Πεκίνο.

Όμως, στις 17 Δεκεμβρίου προέκυψε ένας σημαντικό πονοκέφαλος για την Λαγκάρντ. Οι δικαστικές αρχές της Γαλλίας διέταξαν να προσαχθεί σε δίκη με την κατηγορία της αμέλειας για την εμπλοκή της στην υπόθεση Ταπί.

Η νομική εξέλιξη της υπόθεσης δεν είναι το μόνο πρόβλημα που στέκεται ανάμεσα στην Λαγκάρντ και μια δεύτερη θητεία στην κορυφή του ΔΝΤ

Οι πιο ισχυρές από τις αναδυόμενες οικονομίες, τα επονομαζόμενα BRICS (Βραζιλία, Κίνα, Ρωσία, Ινδία και Ν. Αφρική), πιέζουν για "δικό τους" εκλεκτό ώστε να ηγηθεί του Ταμείου.

Ο Νο 2 του ΔΝΤ, Ντέιβιντ Λίπτον είχε δηλώσει τον Ιούλιο ότι άπαξ και η Λαγκάρντ αποχωρήσει, ο διάδοχός της πιθανά, για πρώτη φορά, να μην είναι Ευρωπαίος.

Οι υποστηρικτές της Λαγκάρντ θεωρούν ότι έκανε μια άψογη δουλειά για την διεθνή οικονομία σε μια πολύ δύσκολη περίοδο και ότι έστρεψε το ΔΝΤ σε έναν πιο ενεργητικό ρόλο στα θέματα τα προσφυγικής κρίσης, της δημόσιας υγείας (επιδημία Έμπολα) και της ισότητας των φύλων.

Όμως, πολλοί την κατηγορούν ότι είναι μέλος της ευρωπαϊκής ελίτ και το μόνο της μέλημα είναι το κυρίαρχο σύστημα και η υποστήριξη των ισχυρών. Οι υποστηρικτές της από την άλλη λένε ότι η δουλειά της Λαγκάρντ είναι ακριβώς αυτή: Να εξασφαλίζει ότι το συγκεκριμένο οικονομικό μοντέλο παραμένει λειτουργικό.

Το έντυπο Newsweek, στο τελευταίο του τεύχος, φιλοξενεί δηλώσεις Έλληνα πρώην αξιωματούχου οικονομικών, ο οποίος ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του γιατί πρόκειται να εκδώσει την δική του καταγραφή της οικονομικής κρίσης:

«Η Λαγκάρντ πατάει σε δυο βάρκες. Η μια είναι της διευθύντριας του ΔΝΤ και η άλλη αυτή της Ευρωπαίας πολιτικού που διατηρεί την φιλοδοξία να επιστρέψει στην πολιτική σκηνή στο Παρίσι και να βάλει υποψηφιότητα για Πρόεδρος. Αυτή η δεύτερη ιδιότητά της είναι σε αντίθεση με την τωρινή της θέση και την ωθεί να υποστηρίζει πολιτικές για την Ελλάδα που ευνοούν τους μεγάλους πολιτικούς παίκτες στην Ευρώπη».

Πάνω στο γραφείο της η Λαγκάρντ, όπως μπορεί κάποιος να διακρίνει και στην φωτό, έχει τοποθετήσει μια πλακέτα. Γράφει: «δεν γίνεται να υπάρξει κρίση την επόμενη εβδομάδα. Το πρόγραμμά μου είναι ήδη γεμάτο».

ΛαγκάρντΤσίπραςΔΝΤΓαλλίαHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα