Επίσημο αίτημα της Ελλάδας στις ΗΠΑ για την αγορά 20+20 μαχητικών F-35

Υπεγράφη από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, το επίσημο αίτημα στις αρχές των ΗΠΑ για την απόκτηση των F-35. Το αίτημα εστάλη στη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών, από όπου και αναμένεται να σταλεί στις ΗΠΑ μέσα στις επόμενες ώρες.

Η Ελλάδα ζητεί να δεσμευτούν 20 αεροσκάφη F-35 και άλλα 20 υπό αίρεση. Οι διαδικασίες θα επιταχυνθούν καθώς μέσα στις επόμενες ημέρες

η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας θα μεταβεί στις ΗΠΑ για να συζητήσουν το αίτημα.

Kυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι «είναι ζήτημα του υπουργείου ‘Αμυνας και πρόκειται για μια διαδικασία που είναι δρομολογημένη εδώ και καιρό». Όπως σημειώνουν, «πρόκειται για την υπογραφή και την αποστολή του Letter of Request (LoR) που είναι το πρώτο βήμα σε μια μακρά διαδικασία».

Όπως είναι γνωστό, κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, η Ελλάδα ενδιαφέρθηκε για την αγορά δύο μοιρών F-35, την επόμενη δεκαετία, με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, να γνωστοποιεί αμέσως μετά, την άμεση έναρξη των διαδικασιών για την απόκτηση των αεροσκαφών.

Στη συνέχεια, κλιμάκιο Αμερικανών αξιωματούχων βρέθηκε στην Αθήνα αποτελούμενο από στελέχη του Πενταγώνου αλλά και της εταιρείας Lockheed Martin, προκειμένου να πραγματοποιήσουν συνάντηση στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν εξέφρασε τη στήριξή της σήμερα στην πιθανή πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, μια ημέρα αφότου η Άγκυρα ήρε τις αντιρρήσεις της για την ένταξη στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Ο Αμερικανός πρόεδρος ευχαρίστησε τον Ερντογάν τόσο για την άρση του βέτο που επιτρέπει πλέον στη Σουηδία και τη Φινλανδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, όσο και για την «εξαιρετική δουλειά που κάνει η Τουρκία για την μεταφορά ουκρανικού σιταριού». Για «αναδίπλωση» της Τουρκίας κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, στη συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών τέθηκε η αναβάθμιση των τουρκικών F-16. Η Τουρκία ζήτησε τον περασμένο Οκτώβριο να αγοράσει 40 μαχητικά F-16 της Lockheed Martin και σχεδόν 80 πακέτα εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα πολεμικά αεροσκάφη της. Μέχρι τώρα η Ουάσινγκτον δεν είχε εκφράσει ανοιχτά κάποια άποψη για την πώληση αυτή, πέραν του ότι όλες οι πωλήσεις όπλων θα πρέπει να περάσουν από την απαραίτητη νομική διαδικασία.

Τον Μάρτιο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε επιστολή του προς ορισμένα μέλη του Κογκρέσου που αντιτάσσονταν στην πώληση, ανέφερε ότι οι «κατάλληλοι» αμυντικοί εμπορικοί δεσμοί των ΗΠΑ με την Τουρκία θα εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Εντωμεταξύ, ο πρωθυπουργός συνόδευσε την εισήγησή του κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, με αιχμές σχετικά με τη στάση που τηρεί η Τουρκία στο ζήτημα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Δήλωσε ότι είναι παρά πολύ κρίσιμο για ουσιαστικούς και συμβολικούς λόγους οι κυρώσεις που αποφασίζονται να εφαρμόζονται από όλα τα μέλη και υπογράμμισε την ετοιμότητα τόσο του ελληνικού στόλου όσο και των ελληνικών λιμένων να διαδραματίσουν κομβικό ρόλο στη μεταφορά ουκρανικών σιτηρών στις διεθνείς αγορές.

Διαβάστε επίσης:

«Μπηχτές» Καρανίκα κατά Σακελλαρίδη για το think tank Eteron – «Iνστιτούτο εφοπλιστών και βιομηχάνων των ΜΜΕ»

Μητσοτάκης στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: Εφαρμογή των κυρώσεων από όλους

Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ: Καμία αναφορά από Ερντογάν στα ελληνοτουρκικά

Keywords
Τυχαία Θέματα