Εκλογές στην Ιαπωνία για την ανάδειξη των νέων μελών της άνω Βουλής

ΚΟΣΜΟΣ

 

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ψηφοφορία στην Ιαπωνία, όπου δεκάδες εκατομμύρια πολίτες καλούνται σήμερα στις κάλπες για να αναδείξουν νέα μέλη στην άνω Βουλή, καθώς τα εκλογικά τμήματα έχουν ανοίξει εδώ και λίγες ώρες σε όλη τη χώρα.

Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (ΦΔΚ) του

πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε εμφανιζόταν να προηγείται με διαφορά στις περισσότερες δημοσκοπήσεις ενόψει της σημερινής διαδικασίας, στοιχείο που αποδόθηκε στην πολυδιάσπαση και την αδυναμία των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι το ΦΔΚ, μαζί με τον ήσσονα εταίρο του στην κυβέρνηση, το Κομέιτο — τα δύο κόμματα καταλαμβάνουν 70 έδρες στο σώμα αυτό, κρίνονται περίπου οι μισές σήμερα — υπάρχει πιθανότητα να εξασφαλίσει ακόμη και πλειοψηφία δύο τρίτων στην άνω Βουλή, μολονότι η κυβέρνηση του Άμπε δεν έχει μπορέσει να εκπληρώσει την υπόσχεσή της να φέρει ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, οι μισθοί παραμένουν στάσιμοι, η κατανάλωση υποτονική.

Επικριτές της κυβέρνησης ερίζουν ότι η ιαπωνική οικονομία επιβραδύνει. Μολαταύτα, ο δεξιός ιάπωνας πρωθυπουργός δηλώνει αποφασισμένος να αυξήσει τον φόρο προστιθέμενης αξίας στο 10% τον Οκτώβριο (από 8%).

Ο Άμπε ανέβαλε την αύξηση του φόρου στην κατανάλωση δύο φορές τα προηγούμενα χρόνια: λίγο πριν από τις εκλογές για την ανάδειξη των μελών της κάτω Βουλής το 2014 και λίγο πριν από τις εκλογές για την ανάδειξη μελών της άνω Βουλής το 2016.

Η δημοτικότητα της κυβέρνησης του εθνικιστή δεξιού πρωθυπουργού, που βρίσκεται στην εξουσία από τα τέλη του 2012, κυμαίνεται περί το 45%, κατά την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση που μετέδωσε η ιαπωνική δημόσια τηλεόραση NHK, ενώ ένα 33% των ερωτηθέντων δήλωσε δυσαρεστημένο από τα πεπραγμένα της.

Ο Άμπε οδεύει να γίνει τον Νοέμβριο ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στη σύγχρονη ιστορία της Ιαπωνίας, ξεπερνώντας το ρεκόρ του Τάρο Κατσούρα, που υπηρέτησε τρεις θητείες, από το 1901 ως το 1913.

Η φιλοδοξία του είναι πάντως άλλη: να αναθεωρηθεί το πασιφιστικό Σύνταγμα της Ιαπωνίας, το οποίο ουσιαστικά συντάχθηκε από την αμερικανική δύναμη κατοχής μετά την ήττα της αυτοκρατορίας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τέθηκε σε ισχύ το 1947 και έκτοτε παρέμεινε ανέγγιχτο. Ο Άμπε θέλει να αναθεωρηθούν πολλές από τις διατάξεις του, ιδίως να προστεθούν άρθρα για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Ευελπιστεί ότι ο διάλογος για το ζήτημα, που διχάζει βαθιά την Ιαπωνία, θα μπορέσει να ανοίξει μετά τις σημερινές εκλογές για την ανάδειξη των γερουσιαστών.

Συνολικά 370 υποψήφιοι διεκδικούν 124 έδρες, τις μισές της άνω ιαπωνικής Βουλής. Στη σημερινή διαδικασία έχουν δικαίωμα συμμετοχής περίπου 106 εκατομμύρια πολίτες.

Ως προχθές Παρασκευή περίπου 14,2 εκατομμύρια εξ αυτών — το 13,3% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων — είχαν συμμετάσχει εκ των προτέρων στη διαδικασία, σύμφωνα με το ιαπωνικό υπουργείο Εσωτερικών και Επικοινωνιών.

Αν και σε αυτή την ψηφοφορία επιβεβαιωθούν τάσεις που έχουν καταγραφεί σε προηγούμενες, η συμμετοχή ενέχεται να είναι ιδιαίτερα χαμηλή, παρότι προσφέρεται η δυνατότητα να ψηφίσει κανείς σε εκλογικά κέντρα εγκατεστημένα ακόμη και σε σούπερ μάρκετ και σε πολυσύχναστους συγκοινωνιακούς σταθμούς, όσο περιμένει σε ουρές.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 07:00 [01:00 ώρα Ελλάδας] και θα κλείσουν στις 19:00 ή στις 20:00 [13:00 ή 14:00], ανάλογα με την τοποθεσία.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΙαπωνίαεκλογέςΆνω Βουλήνέα μέληHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα