Εκλογές 2023: Οι πρώτες αντιδράσεις μετά την ανακοίνωση για κάλπες στις 21 Μαΐου – Το χρονοδιάγραμμα και η διαδικασία

Με επίσημο τρόπο κηρύχθηκε η έναρξη της προεκλογικής περιόδου για τις εθνικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 21 Μαΐου, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Λίγο αργότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανήλθε με ανάρτησή του στο TiK Tok και έθεσε τα διλήμματα

των εκλογών της 21ης Μαΐου:

«Ανακοινώσαμε λοιπόν την ημερομηνία των εκλογών. Θα γίνουν την 21η Μαΐου. Μέχρι τότε θα έχουμε την ευκαιρία να πούμε πολλά. Να κάνουμε έναν ειλικρινή απολογισμό του έργου μας αυτά τα 4 χρόνια, αυτά τα οποία πετύχαμε, να μιλήσουμε με ειλικρίνεια για τις αδυναμίες μας και τα λάθη μας. Να θυμίζουμε στους πολίτες πού ήταν η Ελλάδα το 2019 και πού είναι η Ελλάδα το 2023. Να θυμίσουμε στους πολίτες ότι τηρήσαμε τις κεντρικές μας προεκλογικές δεσμεύσεις. Μειώσαμε τους φόρους, μειώσαμε τις εισφορές. Δημιουργήσαμε περισσότερες θέσεις εργασίας. Προστατεύσαμε τα σύνορά μας, ενισχύσαμε την εθνική μας άμυνα. Ψηφιοποιήσαμε και το κράτος.

Θα μιλήσουμε όμως και για τα πολλά τα οποία πρέπει να γίνουν από εδώ και στο εξής. Για το γεγονός ότι οι μισθοί στη χώρα μας εξακολουθούν να είναι χαμηλοί και πρέπει να ανέβουν. Οτι οι νέοι μας έχουν προβλήματα να βρουν στέγη. Να μιλήσουμε για τις αδυναμίες, οι οποίες υπάρχουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο μπορεί να άντεξε παρά την πανδημία, αντιμετωπίζει όμως ακόμα μεγάλες δυσκολίες. Και κυρίως να μιλήσουμε για όλα αυτά τα οποία μας κρατάνε πίσω. Για τις μεγάλες παθογένειες του κράτους, για τις εστίες του αναχρονισμού, της αναξιοκρατίας. Ολα αυτά πρέπει να τα σαρώσουμε με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα. Και αυτή είναι η εντολή που θα ζητήσω προσωπικά από τον ελληνικό λαό.

Πιο γρήγορα, πιο τολμηρά να πάμε την Ελλάδα πιο μπροστά και πιο ψηλά. Κι αυτό θα ψηφίσουμε στις 21 Μαΐου».

@kyriakosmitsotakis_ #fyp #tiktokgreece ♬ original sound – Kyriakos Mitsotakis

Τώρα πια ουσιαστικά μπαίνουν σε κίνηση μια σειρά από διεργασίες που προβλέπονται από το Σύνταγμα και τους νόμους και που θα οδηγήσουν τη χώρα στις κάλπες.

Κατ’ αρχάς, πρέπει να σημειωθεί ότι, όπως είπε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά τη διάρκεια του briefing, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, έχει ήδη ενημερωθεί από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για την ημερομηνία των εκλογών, ωστόσο, επίκειται, για την τήρηση του πρωτοκόλλου, και διά ζώσης συνάντησή τους, ώστε να κηρυχθεί και η διάλυση της Βουλής.

Τώρα, όσον αφορά στο διαδικαστικό των εκλογών, το άρθρο 41 του Συντάγματος ορίζει ότι:

Κάλπες πρέπει να στηθούν σε διάστημα 30 ημερών από τη διάλυση της Βουλής και η προεκλογική περίοδος δεν μπορεί να είναι κάτω από 20 ημέρες. Επομένως η τυπική προκήρυξη αναμένεται αμέσως μετά το Πάσχα. Στο πλαίσιο αυτό, η Βουλή θα διακόψει τις εργασίες της έως τη Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου το αργότερο και κανονικά έχει προγραμματιστεί να ανοίξει ξανά στις 24 Απριλίου.Η Βουλή πρέπει να διαλυθεί από 30 έως 22 ημέρες πριν την προσφυγή στις κάλπες. Αυτό σημαίνει ότι το Προεδρικό Διάταγμα διαλύσεως της Βουλής αναμένεται να θυροκολληθεί στο κοινοβούλιο είτε στις 24 Απριλίου είτε στις 28 Απριλίου.

Δυο μέρες μετά τη διάλυση της Βουλής, θα πρέπει να οριστεί υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών.

Δεδομένου ότι οι πρώτες εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής, οπότε και θεωρείται πολύ δύσκολο να προκύψει κυβέρνηση, θα χρειαστεί διάστημα περίπου 12 ημερών για τις διερευνητικές εντολές που θα λάβουν τα κόμματα για το σχηματισμό κυβέρνησης (η διάρκεια κάθε εντολής είναι τρεις ημέρες), τη διάλυση της νέας Βουλής και τον ορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία θα πρέπει να διεξάγει νέες εκλογές σε διάστημα από 21 ως 30 ημέρες. Στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται ότι η εκλογική αναμέτρηση με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής θα γίνει στις 2 Ιουλίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση, όπως είπε ο Γιάννης Οικονόμου, επιδιώκει και στην υπηρεσιακή κυβέρνηση να παραμείνει, λόγω πανελλαδικών εξετάσεων, υπουργός Παιδείας η Νίκη Κεραμέως, λέγοντας ότι είναι «λογικό και σωστό οι πανελλαδικές εξετάσειςνα διεξαχθούν με το ίδιο πρόσωπο στο υπουργείο Παιδείας», αλλά και προσθέτοντας ότι το συγκεκριμένο ζήτημα θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης όταν έρθει η ώρα.

Γιατί επιλέχθηκε η 21η Μαΐου

Δύο βασικές παράμετροι ήταν αυτές που καθόρισαν αυτή την επιλογή:

-H διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων που ξεκινούν την 1η Ιουνίου για τα Επαγγελματικά και την Παρασκευή 2 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια, με την κυβέρνηση να μην ήθελε να διαταράξει τη διεξαγωγή των εξετάσεων.

-Οι διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας και η εκπροσώπησή της σε κρίσιμες συνόδους, όπως εκείνη των Ηγετών του ΝΑΤΟ που θα γίνει στη Λιθουανία στις 11 και 12 Ιουλίου. Εκτιμάται ότι έως εκείνες τις μέρες θα έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, μετά από εκλογές στις 2 Ιουλίου νέα κυβέρνηση.

Επικρατέστερη ημερομηνία για τις δεύτερες κάλπες εκτιμάται ότι είναι η 2α Ιουλίου. Ωστόσο, ανοικτό είναι το ενδεχόμενο οι δεύτερες εκλογές με την ενισχυμένη αναλογική να γίνουν ακόμα και στις 25 Ιουνίου καθώς θα έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οι πανελλαδικές και θα υπάρχει μόνο η εξέταση λίγων ειδικών μαθημάτων που δεν θα δημιουργεί προσκόμματα στην λειτουργία των εκλογικών κέντρων.

Οικονόμου για εκλογές: «Όχι» σε τρίτες κάλπες, ολομέτωπη επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ

Σε απολύτως προεκλογικό κλίμα – πώς αλλιώς θα μπορούσε να είναι, άλλωστε – κινήθηκε η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, λίγη ώρα αφότου ο πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει την 21η Μαΐου ως ημέρα των εκλογών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Γιάννης Οικονόμου, σε ερώτηση για το αν υπάρχει ενδεχόμενο για τρίτες κάλπες, απάντησε με ένα ξερό «όχι», σημειώνοντας ότι «στις πρώτες εκλογές οι πολίτες με την ψήφο τους θα δηλώσουν ποιος θέλουν να κυβερνήσει τη χώρα και στις δεύτερες πώς θα κυβερνηθεί, Εμείς έχουμε την αντίληψη, την πεποίθηση, την άποψη ότι η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί από ισχυρές αυτοδύναμες κυβερνήσεις.

Αναδεικνύεται στην πράξη ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει πολιτική πρώτη ύλη για κυβέρνηση συνεργασίας. Και αυτό δεν είναι ένα κομματικό καπρίτσιο. Επιβεβαιώνεται από την πολιτική ιστορία στην Ελλάδα και από την επικαιρότητα τώρα. Με σεμνότητα αυτή την άποψη θα την καταθέσουμε στον ελληνικό λαό και θα προσπαθήσουμε να πείσουμε για αυτό».

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης και ειδικά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, περί «αποστασίας», όταν σχολίασε τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη περί «ευρύχωρου μπλε» της ΝΔ. Ο Γ. Οικονόμου τόνισε ότι «από την πολλή δαιμονοποίηση των πάντων ο κ. Τσίπρας βλέπει παντού φαντάσματα. Εμείς μιλάμε ξεκάθαρα.

Μιλάμε για αυτοδύναμη κυβερνητική πλειοψηφία της ΝΔ. Ζητάμε από τον ελληνικό λαό αυτοδύναμη εντολή κυβερνητικής πλειοψηφίας. Από κει και πέρα η ΝΔ έχει αποδείξει ότι είναι ένα κόμμα πολιτικά ευρύχωρο στην απήχηση της», συμπληρώνοντας δηκτικά ότι «μιλάει για αποστασίες ο πρωθυπουργός που κυβέρνησε όταν διαλύθηκαν οι ΑΝΕΛ με τέσσερις βουλευτές από τους ΑΝΕΛ,έναν βουλευτή από το Ποτάμι και έναν από τον Λεβέντη -και μπορεί να ξεχνάω και κανέναν- υποτιμώντας τη νοημοσύνη των Ελλήνων πολιτών. Να μην ξεχάσουμε και αυτά που ξέραμε».

Επίσης, για άλλη μια φορά φάνηκε να απορρίπτει το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ενώ σε γενικότερο επίπεδο επιτέθηκε στην αντιπολίτευση λέγοντας: «Ποια είναι η στρατηγική των υπολοίπων κομμάτων; Ποια είναι η προοδευτική διακυβέρνηση; Δεν έχει πει καθαρά με ποιους θα κυβερνήσει ο κ.Τσίπρας. Με τον Βαρουφάκη που θέλει να ανατινάξει τις τράπεζες;

Θα κυβερνήσει ο Ανδρουλάκης με τον Τσίπρα και τον Βαρουφάκη που θέλει να ανατινάξει τις τράπεζες;» και προσθέτοντας ότι «πλέον μιλάμε συγκεκριμένα. Στις 21 Μαΐου έχουμε εθνικές εκλογές. Ποιες πολιτικές προτείνουν στους Έλληνες πολίτες; Οι πολίτες θα ξέρουν ποιος θα είναι πρωθυπουργός;».

Μάλιστα, δεν έλειψαν και οι αιχμές κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, με τον Γ. Οικονόμου να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι«είναι εξωφρενικό να ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ και να μην ξέρεις ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός», επαναλαμβάνοντας, ταυτόχρονα την άποψη ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς είπε ότι κάθε φορά που ο Ν. Ανδρουλάκης αναφέρεται στον πρωθυπουργό «στην κριτική του είναι απολύτως ευδιάκριτο το πάθος και το μένος του», ενώ ισχυρίστηκε ότι κάθε φορά που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάνει κριτική στον κ. Τσίπρα «είναι σαν να την κάνει από αγγαρεία».

Τσίπρας: Στις 21 Μαΐου οι πολίτες επιστρέφουν τον λογαριασμό – Στις 22/5 προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας χωρίς περιπέτειες

Την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών από τον πρωθυπουργό σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την περιοδεία του στην αγορά της Λειβαδειάς, υπενθυμίζοντας το μήνυμα για νίκη του ΣΥΡΙΖΑ από την κάλπη της απλής αναλογικής.

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, έκανε την ακόλουθη δήλωση προς τους εκπροσώπους του Τύπου:

«Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών συνεχίζει να ανεβαίνει το Γολγοθά της ακρίβειας. Νοικοκυριά και επιχειρήσεις σηκώνουν πλέον τα χέρια ψηλά μπροστά στην αισχροκέρδεια, γιατί πολύ απλά δεν βγαίνει ο λογαριασμός.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση φαίνεται να συνεχίζει να είναι στον κόσμο της.

Ο υπουργός Ανάπτυξης μας λέει ότι ήδη οι τιμές έχουν πέσει, ο άλλος όμως των Οικονομικών μας λέει ότι παρά το 16% του πληθωρισμού στα τρόφιμα, οι τιμές θα ανέβουν και άλλο.

Αυτή η περιπέτεια έρχεται η στιγμή που θα τελειώσει. Έμειναν λίγες εβδομάδες υπομονής και η μεγάλη αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος έρχεται.

Στις 21 του Μάη οι πολίτες θα επιστρέψουν στην κάλπη το λογαριασμό που δεν βγαίνει. Και την επόμενη κιόλας μέρα, χωρίς δεύτερες εκλογές και περιπέτειες, μία προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας θα αναλάβει το δύσκολο έργο της αναγέννησης της πατρίδας μας, της ανάταξης της οικονομίας, της στήριξης της κοινωνίας».

Ανδρουλάκης: Ο κ. Μητσοτάκης καλλιέργησε επί μήνες αντιθεσμική σεναριολογία

«Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες στις εκλογές της 21ης Μαΐου ψηφίζουν για μια νέα ελπίδα. Για μια νέα προοπτική,» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης και παράλληλα κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι ενώ καλλιέργησε επί μήνες «αντιθεσμική σεναριολογία […] ψάχνοντας εναγωνίως σωσίβιο προσωπικής επιβίωσης, σήμερα ανακοίνωσε το τέλος της αποτυχημένης διακυβέρνησής του».

Ο κ. Ανδρουλάκης πρόσθεσε ότι ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε, μάλιστα, να προσδιορίσει ημερολογιακά και τις δεύτερες εκλογές, περιφρονώντας την έκφραση της βούλησης του ελληνικού λαού, αλλά και το ίδιο το Σύνταγμα.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη χαρακτηρίζεται από την κατάρρευση του δήθεν επιτελικού κράτους, τις πελατειακές σχέσεις, την αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων, την υπονόμευση του κράτους δικαίου και των ανεξάρτητων αρχών αλλά και τα εκτεταμένα φαινόμενα διαφθοράς» επισήμανε ο πρόεδρος του ΠAΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και τόνισε: «Οι πολίτες ψηφίζουν για την Ελλάδα στην οποία αξίζει να ζούμε. Για το κράτος που θα εγγυάται το δημόσιο συμφέρον, την κοινωνική δικαιοσύνη, τη δίκαιη ανάπτυξη, τη διαφάνεια και την αξιοκρατία. Σε μια οικονομία ανθεκτική, βιώσιμη, ελληνική, με αξιοπρέπεια και ευημερία για όλους.

Την 21η Μαΐου σας καλώ να πάρουμε μαζί απόφαση αλλαγής».

Κουτσούμπας: Να απορρίψει ο λαός τα κάλπικα διλήμματα

«Να απορρίψει ο λαός τα κάλπικα διλήμματα» είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στην πρώτη του δήλωση μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 21 Μαΐου. Όπως τόνισε, η ανακοίνωση συνοδεύτηκε από το γνωστό εκβιαστικό δίλημμα περί «ακυβερνησίας ή σταθερότητας».

Αναλυτικά η δήλωση:

«Η ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών από τον κ. Μητσοτάκη συνοδεύτηκε από το γνωστό εκβιαστικό δίλημμα περί “ακυβερνησίας ή σταθερότητας”. Είναι το ίδιο δίλημμα που σερβίρεται σε διάφορες εκδοχές κι από τα υπόλοιπα κόμματα, γιατί όλοι τους θέλουν να αποσπάσουν τη στήριξη ή ανοχή του λαού σε μια πολιτική που τελικά είναι αυτή, που συσσωρεύει ακόμη περισσότερη αστάθεια κι ανασφάλεια.

Ωστόσο, ο λαός έχει πλέον συσσωρευμένη πείρα. Έχουν δοκιμαστεί οι πάντες και τα πάντα, σε διαδοχικά αντιλαϊκά κυβερνητικά σχήματα που έφτιαξαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ μαζί με άλλα κόμματα “μιας χρήσης”.

Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα ευρύτερες εργατικές – λαϊκές δυνάμεις να κάνουν το βήμα ανεξάρτητα από τις επιλογές που έκαναν μέχρι τώρα. Να απορρίψουν τα κάλπικα διλήμματα που θα δυναμώνουν, αλλά και θα μεταλλάσσονται όσο πλησιάζουν οι κάλπες. Να προσέλθουν στις εκλογές με ένα και μόνο κριτήριο: Κανένας από τους δύο και τους πρόθυμους συγκυβερνήτες τους. Όσο πιο αδύναμα τα κόμματα που -με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- θα σχηματίσουν την επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση, όσο πιο ψηλά βρίσκεται το ΚΚΕ, τόσο πιο δυνατός γίνεται ο λαός για να διαμορφώσει πραγματικές θετικές εξελίξεις προς όφελός του».

ΜέΡΑ25: Αποκλείονται οι νέοι από τις δεύτερες κάλπες τον Ιούλιο λόγω εργασίας στον τουρισμό

Δήλωση με την οποία σχολιάζει την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών από τον πρωθυπουργό εξέδωσε και ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης.

«Μήνες τώρα λέμε συστηματικά ότι οι εκλογές θα γίνουν τέλη Μαΐου, ανεξάρτητα από την τραγωδία των Τεμπών. Επιβεβαιωνόμαστε για άλλη μια φορά και ο λόγος τον οποίο τον λέγαμε, δεν είναι γιατί ήμασταν μάντεις, αλλά ξέραμε ότι ο κ. Μητσοτάκης σκοπεύει να κάνει τις δεύτερες εκλογές μέσα στον Ιούλιο όταν οι νέοι μας και οι νέες μας, οι εργαζόμενοι ως εποχιακοί δε θα μπορούν να ψηφίσουν.

Καταγγέλλω τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι είχε πάντοτε στόχο 500-600.000 νέους και νέες να τους στερήσει το δικαίωμα ψήφου, γιατί ένα νέος, μια νέα από την Καβάλα, που δουλεύει ξενοδοχοϋπάλληλος στη Ρόδο δεν θα μπορεί, δεν έχει το ρεπό, δεν έχει και τα χρήματα να γυρίσει τον Ιούλιο να ψηφίσει», τόνισε ο γραμματέρας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης και πρόσθεσε:

«Κύριε Μητσοτάκη, μπορείτε να με διαψεύσετε, έχουμε καταθέσει τροπολογία στη Βουλή που δίνει το δικαίωμα στους εργαζόμενους νέους και νέες, όπως οι αστυνομικοί, όπως οι δικαστικοί αντιπρόσωποι, όπως οι φαντάροι, να ψηφίζουν στην περιοχή που δουλεύουν, κάντε το. Δεν θα το κάνετε και δεν θα το κάνετε γιατί ο στόχος των διπλών αυτών εκλογών είναι τον Ιούλιο να μην ψηφίσουν οι νέοι.

Το ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη θα είμαστε εδώ, παρ’ όλα αυτά, να σας χαλάσουμε τη μετεκλογική αριθμητική που μια συγκυβέρνηση -θα είστε μέσα δεν θα είστε μέσα, δεν έχει καμία σημασία ποιος θα κατοικοεδρεύει στο Μαξίμου- στόχο θα έχει το 5ο μνημόνιο».

Διαβάστε επίσης:

Οικονόμου για εκλογές: «Όχι» σε τρίτες κάλπες, ολομέτωπη επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ

Ανδρουλάκης: Ο κ. Μητσοτάκης καλλιέργησε επί μήνες αντιθεσμική σεναριολογία

Εκλογές στις 21 Μαΐου: Ποιος είναι ο «οδικός χάρτης» μέχρι την κάλπη – Πότε θα γίνει η δεύτερη αναμέτρηση

Keywords
εκλογες, μαΐου, εκλογες 2012, μαΐου, tik tok, υπουργείο παιδείας, αλέξης τσίπρας, διλήμματα, ειλικρίνεια, ελλαδα, original, συνταγμα, βουλη, πασχα, σημαίνει, πανελλαδικες 2012, συγκεκριμένο, ιουνίου, νατο, νέα, συριζα, τσιπρας, μπλε, νεα δημοκρατια, παραιτηση λεβεντη, τραπεζες, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, δίλημμα, καβαλα, μνημονιο, εθνικη τραπεζα, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, υπουργειο εσωτερικων, σταση εργασιας, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, μνημονιο 2, πασχα 2012, η ημέρα της γης, βαρουφακης, 600 δις, αλλαγη ωρας 2012, μνημονιο 3, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, ξανα, αλέξης τσίπρας, κομματα, βουλευτες, ημερομήνια, βημα, εθνικη, οικονομια, περιοδος, πλαισιο, το βημα, υλη, ωρα, αγορα, αυξηση, αρθρο, αξιζει, αμυνα, ανδρουλακης, αξιοπρεπεια, απηχηση, απλα, βγαινει, εβδομαδες, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινεται, διαστημα, δυνατοτητα, δημοσιο, δηλωση, δηλωσεις, δίλημμα, διλήμματα, ευκαιρια, ειλικρίνεια, ειπε, υπαρχει, εκφραση, ελπιδα, εμειναν, ενημερωση, ερχεται, εσωτερικων, ευημερια, ιδια, ιδιο, θεσεις εργασιας, κυβερνηση, κινηση, κλιμα, κομμα, λαθη, λειτουργια, λιθουανια, μαη, μαξιμου, μηνες, μητσοτακης, μπορειτε, νατο, νικη, νοημοσυνη, παντα, ουσιαστικα, οφελος, παθος, παμε, προβληματα, ρεπο, ρηξη, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, σειρα, σωσιβιο, σχηματα, υπουργος παιδειας, φαντασματα, φορα, χερια ψηλα, δημητρης, δικαιωμα, εθνικο, χωρα, υπουργειο, ιουνίου, κυριακου, μια φορα, μπροστα, original, ροδο, σημαίνει, σωστο, tik tok, θεσεις, υγειας, χερια
Τυχαία Θέματα