Δημοκρατία Α.Ε.: Οι νέοι μέτοχοι, οι νέες… επενδύσεις και το ζοφερό μέλλον

ΚΟΣΜΟΣΈντυπη Έκδοση

 

Λίγο πριν το τέλος του καλοκαιριού η εικόνα παγκοσμίως μοιάζει με μια ελεγχόμενη έκρηξη, που ετοιμάζεται να σκάσει στα θεμέλια της δυτικού τύπου δημοκρατίας. Στην Ιταλία, ο Σαλβίνι κάνει παιχνίδια που μπορεί να φέρουν στο προσκήνιο ακόμα και τον Μπερλουσκόνι. Στις ΗΠΑ ο CEO Πρόεδρος θέλει να αγοράσει τη Γροιλανδία και οι Πούτιν και Ερντογάν συνεχίζουν να ονομάζουν «εθνικό

συμφέρον» και εξάγουν «αναστάτωση» διεθνώς. Η λογική της «μαύρης διεθνούς» επιθυμεί να επιβάλει ένα θεσμικό κορπορατισμό στο όνομα της τεχνοκρατικής αποτελεσματικότητας και να μετατρέψει τη δημοκρατία σε μετοχική συνέλευση, με κάποιους να έχουν προνομιακές μετοχές και τον κόσμο απλώς να νομιμοποιεί τις αποφάσεις των κυβερνώντων διευθυνόντων συμβούλων. Τα σημεία είναι μπροστά μας και τα γεγονότα εν εξελίξει. Οι άμυνες όμως όχι.

«Είναι ένας μικρός Τραμπ»

Δίνοντας συνέχεια στην κόντρα του με τον Σαλβίνι για το Open Arms, το πλοίο με περισσότερους από 100 μετανάστες στη Μεσόγειο που ο Σαλβίνι εμποδίζει τον ελλιμενισμό σε ιταλικό λιμάνι, ο 69χρονος Αμερικανός ηθοποιός Ρίτσαρντ Γκιρ, σε συνέντευξή του στην «Corriere della Sera», δήλωσε: «Ο υπουργός Εσωτερικών σας έχει την ίδια νοοτροπία με τον (Αμερικανό) Πρόεδρο (Ντόναλντ) Τραμπ. Στην πραγματικότητα αποκαλώ τον Σαλβίνι “μωρό Τραμπ”. Χρησιμοποιεί την ίδια ακραία άγνοια, εκμεταλλεύεται τον φόβο και το μίσος».

Ο Σαλβίνι, έσπευσε να αναρτήσει φωτογραφία του Γκιρ με μετανάστες στον λογαριασμό του στο Twiiter με τη λεζάντα: «Εν μέσω κατά φαντασίαν ανηλίκων και των πολυεκατομμυριούχων φίλων τους, εγώ δεν τα παρατάω».

Την ίδια στιγμή η πολιτική κρίση συνεχίζεται στην Ιταλία

Ο κυβερνών συνασπισμός των λαϊκιστών στην Ιταλία, την κατάρρευση του οποίου προκάλεσε ο ηγέτης της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι, αναμένεται να ολοκληρώσει τον κύκλο του με μια δήλωση του επικεφαλής της κυβέρνησης Τζουζέπε Κόντε στη Γερουσία. Είναι η δήλωση παραίτησης και οξύτατης κριτικής στα μικροπολιτικα παιχνίδια της Λέγκας.

Ο Κοντε θα υποβάλει την παραίτησή του στον Πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα, θέτοντας τέρμα στην 65η κυβέρνηση της Ιταλικής Δημοκρατίας και ανοίγοντας τον δρόμο για την έναρξη διαβουλεύσεων για τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης.

Και τώρα ο Μπερλουσκόνι παράγοντας

Το πολιτικό παιχνίδι έχει σκληρύνει και παίζεται τώρα ανάμεσα στο M5S και το Δημοκρατικό Κόμμα (PD, κεντροαριστερά), στην αναζήτηση μιας συμμαχίας απέναντι στον ηγέτη της Λέγκας.

Ο Ρομάνο Πρόντι, πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πρότεινε να σχηματιστεί ένας «φιλοευρωπαϊκός συνασπισμός» που θα μπορούσε να ενώσει το PD, το M5S και τη Forza Italia, το κεντροδεξιό κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, για μια «επανεισδοχή της Ιταλίας ως ενεργό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Έφθασε μάλιστα μέχρι του σημείου να αποκαλέσει έναν τέτοιο συνασπισμό, παρόμοιο με τους μεγάλους συνασπισμούς α λα γερμανικά, «Ούρσουλα», αναφερόμενος στη Γερμανίδα νέα πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποίο κατάφερε να ενώσει ευρωβουλευτές τριών κομμάτων προκειμένου να εκλεγεί.
Αλλά όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοικτά: είτε μια κυβέρνηση M5S-PD, είτε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο ή την άνοιξη του 2020. Ο πολίτες ελάχιστα ακούνε το πραγματικό διακύβευμα και καλούνται να «εγκρίνουν» λύσεις σχεδόν δια ανατάσεως της χειρός. Σαν μέτοχοι στην Ιταλία Α.Ε. χωρίς μεγάλη επιρροή. Και αυτό γιατί τις προνομιακές μετοχές τις κατέχουν άλλοι.

«Η Γροιλανδία είναι μια μεγάλη κτηματική συναλλαγή»

Η κυβέρνηση της Δανίας δηλώνει ρητά ότι η Γροιλανδία δεν πωλείται, αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ επιμένει, περιγράφοντας την όλη διαδικασία ως «μια μεγάλη κτηματομεσιτική συναλλαγή».

«Είναι κάτι για το οποίο έχουμε μιλήσει», είπε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους πριν επιβιβαστεί στο προεδρικό αεροσκάφος στο Νιου Τζέρσι, τονίζοντας ότι από «στρατηγική» άποψη, είναι «ασφαλώς ενδιαφέρον και ενδιαφερόμαστε σοβαρά», αν και δεν είναι «η προτεραιότητα υπ’ αριθμόν ένα» για την κυβέρνησή του.

Στο «ενδιαφέρον» αυτό επιβεβαίωσε και η εφημερίδα «The Wall Street Journal». Ο Τραμπ το επιβεβαίωσε, παρότι η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρέντρικσεν επιμένει πως το να εκφράζεται αυτή η πρόθεση είναι παράλογο και η Κοπεγχάγη τονίζει εδώ και μέρες ότι η Γροιλανδία, αυτόνομη περιοχή με 56.000 κατοίκους, δεν πωλείται.

Ο Τραμπ ενδιαφέρεται ιδίως για τους φυσικούς πόρους αλλά και για τη γεωπολιτική σημασία του νησιού κολοσσιαίων διαστάσεων, είχε εξηγήσει η WSJ. Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους για το ενδεχόμενο «ανταλλαγής» της Γροιλανδίας με κάποια αμερικανική περιοχή, ο Τραμπ απάντησε ότι «μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα» και επέμεινε ότι «ουσιαστικά, πρόκειται για μια μεγάλη συναλλαγή» που αφορά «ακίνητα». Το γιγαντιαίο αρκτικό νησί είναι πρόβλημα, κατ’ αυτόν, για τη Δανία διότι «χάνει περίπου 700 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο για να το διατηρεί», ενώ για τις ΗΠΑ, η απόκτησή του θα ήταν κάτι το «ωραίο», χωρίς να το αναλύει.

Γροιλανδία: Αποικία ώς το 1953

Η Γροιλανδία ήταν αποικία της Δανίας ώς το 1953. Κατόπιν εντάχθηκε στην «Κοινότητα του Βασιλείου» της Δανίας. Το 1973 απέκτησε καθεστώς «αυτόνομης περιοχής», αλλά η οικονομία της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις επιχορηγήσεις της Κοπεγχάγης. «Η Γροιλανδία είναι πλούσια σε πολύτιμους πόρους. (...). Είμαστε ανοικτοί στο να κάνουμε δουλειές, αλλά δεν πουλάμε την περιοχή», σημείωσε την Παρασκευή το υπουργείο Εξωτερικών της Δανίας.

«Η Γροιλανδία δεν διατίθεται προς πώληση. Η Γροιλανδία δεν ανήκει στη Δανία. Η Γροιλανδία ανήκει στους Γροιλανδούς. Ελπίζω ειλικρινά ότι αυτό δεν ειπώθηκε στα σοβαρά» δηλώνει με νόημα η κυβέρνηση της Δανίας. Αλλά ο Τραμπ επιμένει, κυρίως γιατί έχει μάθει να λειτουργεί με όρους της αγοράς. Θέλω κάτι, το λέω, ζητάω τιμή και περιμένω.

Στο Χρηματιστήριο η Δημοκρατία πάντα κάνει limit down

Αν δεν προκύψει κάτι ως κίνημα ή ένας ηγέτης που δεν θα επιμείνει στους τοτεμισμούς των τάχα ιδεολογιών και δεν μιλήσει για την ουσία των προβλημάτων στις κοινωνίες, τότε το μέλλον θα είναι ακόμα πιο τρομακτικό. Στις 31 Οκτωβρίου ο Μπόρις Τζόνσον θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα στην Ε.Ε. και το Ηνωμένο Βασίλειο με ένα άτακτο Brexit. Την ίδια στιγμή ο Αμερικανός Πρόεδρος κάνε γκροτέσκο χιούμορ.

«Υπόσχομαι ότι δεν θα το κάνω αυτό στη Γροιλανδία!», χαριτολόγησε ο μεγιστάνας των ακινήτων σε ανάρτησή του στο Twitter, πάνω από ένα φωτομοντάζ που βάζει το χρυσόχρωμο ξενοδοχείο του στο Λας Βέγκας να υψώνεται παράταιρα σε βουκολικό τοπίο της περιοχής αυτής της Δανίας, όπου ζουν 56.000 κάτοικοι. Και μετά το χαμόγελο σου έρχεται θλίψη για το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης, που είναι πλέον φτηνό αστείο, σαν επιθεώρηση μετά το ‘90.

επενδύσειςΗΠΑΙταλίαΤραμπΓροιλανδίαIssue: 2087Issue date: 22-8-2019Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
δημοκρατια, επενδυσεις, ζοφερο, corriere della sera, βομβα mall, ηπα, ceo, γκιρ, italia, νέα, εκλογες, επιρροή, ρητά, wsj, twitter, λας, θλίψη, date, video, popular, υπουργειο εσωτερικων, χρηματιστηριο, εφημεριδα δημοκρατια, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, μπερλουσκονι, τελος ακινητων, εκλογες 2012, Μις φαν ντερ ρόε, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, ιταλια εκλογες, ρητά, θλίψη, δανια, ηγετης, ηθοποιος, ηνωμενο βασιλειο, ηπα, ιταλια, κοντρα, νησι, οικονομια, παιχνιδια, πωλειται, τρομακτικο, φωτογραφια, ceo, italia, wsj, αγνοια, ανοιξη, γεγονοτα, γερμανικα, γκιρ, γροιλανδια, δηλωση, δωσει, ειλικρινα, ειπε, εκρηξη, επιρροή, ερντογαν, ερχεται, εσωτερικων, εφημεριδα, ιδια, εικονα, κυβερνηση, κομμα, κοπεγχαγη, λας, λας βεγκας, λεζαντα, νοημα, νοοτροπια, ξενοδοχειο, παντα, ονομα, ουσια, πλοιο, πουτιν, συνεχεια, τιμη, υπουργειο εξωτερικων, φθινοπωρο, χαμογελο, χιουμορ, ανηκει, date, δουλειες, η εφημεριδα, υπουργειο, μοιαζει, μπροστα, παιχνιδι, popular, πωληση
Τυχαία Θέματα