Διημερίδα της ΕΣΗΕΑ: Μεγαθήρια όπως η Google πλήττουν το επάγγελμα του δημοσιογράφου

MEDIA

Εισηγητής της δεύτερης ενότητας στη διημερίδα της ΕΣΗΕΑ για τα μέτρα στήριξης του έντυπου Τύπου, ήταν ο εκπρόσωπος του γαλλικού δημοσιογραφικού οργάνου SNJ SGT στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, Πάτρικ Καμενκά. Ο Γάλλος δημοσιογράφος ανέφερε ότι η κρίση που οδήγησε στη διάσωση των τραπεζών φέρνοντας δεινή λιτότητα στους λαούς - κάτι που πολύ σκληρά έχει βιώσει και η ελληνική κοινωνία, με ένα αβυσσαλέο

χρέος που μόνο αυτή δεν ευθύνεται για τη δημιουργία του και το οποίο προήλθε από πολιτικές ατασθαλίες - είχε ως συνέπειες τη διάλυση του κοινωνικού κράτους, των εργασιακών σχέσεων, την άνοδο ακροδεξιών απόψεων, τη μεταμόρφωση της Ευρώπης σε μια ‘'Ευρώπη φρούριο'' και τους δημοσιογράφους να καθίστανται έρμαιο των ιδιοκτητών οι οποίοι βρίσκονται κοντά στις πολιτικές εξουσίες.

Ο κ. Καμενκά μίλησε για ολιγοπώλια όπως η Black Rock, τα οποία ‘'βρίσκονται παντού'' σε όλα τα εταιρικά μοντέλα εξαγοράς εταιρειών, τη στιγμή που και στη Γαλλία ‘'οδηγούμαστε σε συγκέντρωση των Μέσων σε λίγους και μεγάλους ιδιοκτήτες, με εξαγορές που διαφυλάσσουν μόνο τα συμφέροντα των μετόχων πετώντας τους εργαζόμενους, με συγχωνεύσεις και κλείσιμο ΜΜΕ, με υπερεκμετάλλευση δημοσιογράφων οι οποίοι εργάζονται ταυτόχρονα σε πολλά Μέσα του ίδιου Ομίλου κλπ'' σημείωσε ο Γάλλος εκπρόσωπος της Δημοσιογραφικής Ομοσπονδίας. Επίσης, σημείωσε ότι τα δημόσια ΜΜΕ αντιμετωπίζουν πολύ μειωμένα κονδύλια στους προυπολογισμούς τους με τις όποιες συνέπειες στην ποιότητα της Ενημέρωσης, ενώ σημείωσε ότι ενάντια στο επάγγελμα του δημοσιογράφου στρέφονται και οι καινούργιοι νόμοι κατά της τρομοκρατίας, οι οποίοι μπορούν μέσω κατάχρησης να θίξουν την ελευθερία του Τύπου.

Ο Γ. Στίγκλιτς, συνέχισε ο κ. Καμενκά, έχει πει ότι η τέταρτη εξουσία είναι ο βασικός πυλώνας στην ομαλή λειτουργία της κοινωνίας, και όταν αυτός αιχμαλωτίζεται στα χέρια λίγων, δεν μπορεί να διατελέσει τον θεσμικό του ρόλο προς την κοινωνία. Έφερε ως ζοφερά παραδείγματα, την Τουρκία και ό,τι βιώνει, την Τσεχία στην οποία τα τοπικά ΜΜΕ εξαγοράζονται από ξένους Ομίλους και επαναπροωθούνται σε τοπικούς παράγοντες με στενές σχέσεις με την εξουσία, δημιουργώντας έτσι το αμαρτωλό τρίγωνο της διαπλοκής, ενώ και στη Γαλλία τα ΜΜΕ έγιναν ιδιοκτησία νέων επιχειρηματιών, των οποίων τα συμφέροντα δεν έχουν καμία σχέση με τον χώρο, τροποποιώντας το τοπίο των ΜΜΕ στη χώρα. Μίλησε για εφημερίδες με μικρότερες κυκλοφορίες οι οποίες δύσκολα επιβιώνουν θέτοντας θέμα πολυφωνίας, τη στιγμή που μεγαθήρια όπως η Google διακινούν μεγάλο όγκο πληροφοριών πλήττοντας το επάγγελμα του δημοσιογράφου. Ο κ. Καμενκά κλείνοντας, ανέφερε ότι οι δημοσιογραφικές ενώσεις πρέπει να παλέψουν για την ανεξαρτησία του Τύπου και την πολυφωνία, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται κινητοποίηση του κόσμου, τη στιγμή που ο Τραμπ προωθεί μέτρα για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των επιχειρηματιών, μεγαλώνοντας τις ανησυχίες μας, είπε. Αναφερόμενος στη δημόσια χρηματοδότηση των ΜΜΕ, ο Γάλλος δημοσιογράφος σημείωσε ότι η πρόταση πρέπει να εξεταστεί με προσοχή, ώστε να μη θιχθεί η ανεξαρτησία των Μέσων, υπογραμμίζοντας και πάλι τους κινδύνους από τη συγκέντρωση πλούτου σε ολίγους και ισχυρούς. Σημείωσε ότι πρέπει να εξεταστούν μέτρα εκπτώσεων φόρου στα ΜΜΕ για τη βιωσιμότητά τους, να διασφαλιστεί η ελευθερία της έκφρασης με ασφαλιστικές δικλείδες, να προστατευτούν οι θέσεις εργασίας και των κοινωνικών δικαιωμάτων, όπως και στον χώρο της τυπογραφίας. Τέλος, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της γαλλικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των fake news, κάτι το οποίο χαρακτήρισε και ο ίδιος, μεγάλο πρόβλημα.

Την έρευνά του με τίτλο: "Ανεξαρτησία του Τύπου σε περίοδο κρίσης: Από ποιον και γιατί", παρουσίασε στην ημερίδα ο καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ και μέλος του ΕΣΡ Γιώργος Πλειός. Ο καθηγητής σημείωσε ότι στον Τύπο δεν υπάρχει απόλυτη ανεξαρτησία συνεπεία πολλών παραγόντων, προσθέτοντας ότι η ανεξαρτησία προϋποθέτει και εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων για τη λειτουργία του Μέσου. Αυτό εμποδίζει, συνέχισε εκδοτικούς ομίλους να υπακουούν σε εξωτερικές εντολές. Η πεμπτουσία της Δημοκρατίας βασίζεται σε ανεξάρτητα ΜΜΕ ανέφερε ο καθηγητής του ΕΚΠΑ, εκφράζοντας δισταγμούς ως προς την πρόταση μιας κρατικής χρηματοδότησης στα Μέσα. Τέλος, αναλύοντας ευρήματα έρευνας η οποία διεξήχθη ανάμεσα σε ευρωπαικές χώρες και το πώς τα ΜΜΕ αυτών παρουσίασαν τα σημεία της κρίσης, σημείωσε πως η μεγαλύτερη μερίδα Μέσων που έπαιξαν το χαρτί του ‘'τεμπέλη Έλληνα'', δεν ήταν Γερμανικά ή άλλης ευρωπαικής χώρας μέσα ενημέρωσης, αλλά ελληνικά - "και αυτό ήταν κάτι σοκαριστικό".

Ο δημοσιογράφος Πάσχος Μανδραβέλης ο οποίος ακολούθησε στο πάνελ, ουσιαστικά είπε ότι και παλιότερα που ο Τύπος απολάμβανε περισσότερες παροχές και ελαφρύνσεις, μπορούσε κανείς να μιλήσει για κρίση στον Τύπο. Αυτό που χρειάζεται και λείπει, σημείωσε ο κ. Μανδραβέλης, είναι μια ουσιαστική και διαρκής επιμόρφωση των δημοσιογράφων, για ένα επάγγελμα το οποίο οδεύει γοργά σε μια νέα εποχή. Πρέπει στην Ελλάδα να αντιμετωπίσουμε την κρίση του Τύπου κατάματα, τόνισε ο κ. Μανδραβέλης, κάνοντας λόγο για έναν εξαρτημένο από το κράτος Τύπο τα προηγούμενα χρόνια, ενώ υποστήριξε ότι κρατικοί φορείς όπως η ΕΡΤ και το ΑΠΕ δεν χρειάζονται χρηματοδότηση καθώς αυτή έχει έρθει μέσω φόρων.

Για την τρομοκρατία συναδέλφων από τους γνωστούς-άγνωστους μίλησε ο δημοσιογράφος και μέλος του Δ.Σ. του Μορφωτικού της ΕΣΗΕΑ, Αντώνης Πανούτσος. Και τη χρυσή εποχή του Τύπου όλοι εξαρτιώντουσαν από κάποιους, υποστήριξε ο κ. Πανούτσος, σπάνια οι εφημερίδες στηρίζονταν στους συντάκτες τους, σημείωσε χαρακτηριστικά. Τα ΜΜΕ διαβάζουν τι θέλουν οι αναγνώστες τους και αυτό έγινε και στην κρίση, συνέχισε. Ξέραμε οι δημοσιογράφοι τι συνέβαινε, δεν ήμασταν υπεύθυνοι αν και δουλεύαμε σε ΜΜΕ τα οποία γνωρίζαμε ότι λειτουργούσαν με υπέρογκο δανεισμό. Μίλησε για δύσκολες συνθήκες εργασίας στον Τύπο οι οποίες υπάρχουν εδώ και χρόνια, πολύ πριν την κρίση, σημειώνοντας ότι αυτό που έφερε η κρίση, ήταν ο πανικός. Τώρα χρειάζεται ψυχική αντοχή, είπε κλείνοντας ο κ. Πανούτσος, και όχι στήριγμα σε σωτήρες-επιχειρηματίες, αν θέλουμε να σώσουμε την αξιοπιστία μας.

Στο φαινόμενο της λογοκλοπής το οποίο πλήττει σφόδρα το δημοσιογραφικό επάγγγελμα και τις θέσεις εργασίας στα ΜΜΕ αναφέρθηκε και ο δημοσιογράφος του ΑΠΕ-ΜΠΕ και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΣΥ Κυριάκος Θεοδωρακάκος, στην ομιλία του στο δεύτερο πάνελ της διημερίδας της ΕΣΗΕΑ. Οι ενώσεις πρέπει να κινηθούν γρήγορα και να μην περιμένουν τη νομοθεσία και τις οδηγίες της ΕΕ για το ζήτημα, εκτίμησε ο κ. Θεοδωρακάκος, ενώ χαρακτήρισε πολύ θετικό γεγονός την ίδρυση του Μητρώου online media από τη ΓΓΕΕ, το οποίο διασφαλίζει την ποιότητα της ενημέρωσης και αποτρέπει φαινόμενα λογοκλοπής.

Για την ανάγκη στήριξης του έντυπου Τύπου ως το άμεσο στήριγμα της Δημοκρατίας μίλησε ο πολιτικός επιστήμονας και αρθρογράφος Λευτέρης Κουσούλης. Το γραπτό κείμενο, συνέχισε ο κ. Κουσούλης, έχει πολύ μεγάλη δύναμη, οργανώνει τη σκέψη του κόσμου, κάτι το οποίο χάνεται με το κατακερματισμένο διαδίκτυο. Στην Ελλάδα ο Τύπος παλιότερα ήταν παντοδύναμος, ενώ με την οικονομική κρίση, όλο αυτό το σύστημα κυοφορούσε τον θάνατό του, υποστήριξε ο κ. Κουσούλης, κάνοντας λόγο για μετάβαση σε μια νέα πραγματικότητα. Υποστήριξε ότι η Πολιτεία πρέπει να παρέχει στήριξη στα έντυπα Μέσα διασφαλίζοντας τη δυνατότητα να υπάρχει δημόσιος λόγος και διαφάνεια. Οι εφημερίδες δεν θα ξαναβρούν τον παλιό τους ρόλο τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα ερμηνεύοντας τον κόσμο - σημείωσε κλείνοντας ο κ. Κουσούλης - ωστόσο θα υπάρξει μια "αυτοαναζήτηση σωτηρίας", νέοι δημοσιογράφοι θα προκύψουν, και οι εφημερίδες πρέπει να στέκονται στην ποιότητα του περιεχομένου και όχι στην επιφανειακή παρατήρηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΣΗΕΑκρίσηδιημερίδαΤύποςεφημερίδεςΔημοσιογραφίαGoogleHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα