Διαζύγιο Γιάννη Κούστα: «Αστρονομικό» ποσό διατροφής σε πρώην σύζυγο και τις κόρες του

ΕΛΛAΔΑ

 

«Άλλαι μεν βουλαί Γιάννη Κούστα άλλα δε Δικαιοσύνη κελεύει!» Με μία μικρή παράφραση του αρχαίου ρητού, η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για την αγωγή διατροφής της πρώην συζύγου και των δύο παιδιών τους, έρχεται να υπενθυμίσει στον εφοπλιστή πως «άλλα τα σχέδια των ανθρώπων κι άλλες οι προσταγές της Δικαιοσύνης».

«Δεν δίνω ούτε ένα ευρώ διατροφή στην πρώην σύζυγο μου» διαμήνυε ο ισχυρός άνδρας της Danaos Corporation αλλά τα πράγματα δεν

είχαν την τροπή που περίμενε!

Το Μονομελές Πρωτοδικείο διατάσσει τον εφοπλιστή να καταβάλει μηνιαία διατροφή ύψους 3.500 ευρώ στην Σοφία Γιαννικοπούλου μέχρι και τις 6 Σεπτεμβρίου του 2019.

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το Mononews.gr αυτή θα είναι η τελευταία διατροφή που θα πληρώσει στην πρώην ηθοποιό καθώς τη συγκεκριμένη ημερομηνία παρήλθε το 6μηνο της προθεσμίας που ο νόμος προβλέπει για να κατατεθεί αίτημα αναψηλάφισης της δικαστικής απόφασης έκδοσης του διαζυγίου τους. Εκτοτε δεν δικαιούται άλλη διατροφή.

Η ήττα σε αυτή τη δικαστική «ναυμαχία» του εφοπλιστή με την πρώην σύζυγο του γίνεται ακόμα βαρύτερη καθώς δεν έπεισε το δικαστήριο ούτε για το ύψος της μηνιαίας διατροφής που εκείνος προσφερόταν να καταβάλει στις δύο κόρες του.

 

Γιάννης Κούστας και Σοφία Γιαννικοπούλου σε παλαιότερες στιγμές τους

Συνολικά, ο κ.Κούστας υποχρεώνεται να πληρώσει για διατροφή στην πρώην σύζυγο και τα δύο παιδιά τους 29.500 ευρώ κάθε μήνα, από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του 2019.

Η μηνιαία διατροφή μειώνεται στις 22.500 ευρώ (καθώς δεν θα πληρώνει πλέον την Σοφία Γιαννικοπούλου) από τον περασμένο Σεπτέμβριο έως και τον Ιανουάριο του 2021.

Παρά το γεγονός ότι οι οικονομικές απαιτήσεις της πρώην συζύγου, για εκείνην και τα παιδιά της, έγιναν εν μέρει δεκτές από το δικαστήριο (από τις 43.340 ευρώ που διεκδικούσε, τις επιδικάστηκαν 29.500 ευρώ), ο Γιάννης Κούστας αναμένεται να καταθέσει έφεση κατά της απόφασης, διεκδικώντας περαιτέρω μείωση της διατροφής.

Αύξηση της διατροφής, βάσει των απαιτήσεων που αναπτύσσονται στο δικόγραφο της, αναμένεται να ζητήσει η κα Γιαννικοπούλου, καταθέτοντας κι εκείνη έφεση.

Τι καλείται να πληρώσει ο εφοπλιστής

Το Μονομελές Πρωτοδικείο εξέδωσε σε χρόνο-ρεκόρ (μόλις ένα μήνα μετά τη συζήτηση της αγωγής) την απόφαση του.

Σύμφωνα με αυτήν, επιδικάζεται μηνιαία διατροφή για τη διετία Ιανουάριος 2019 – Ιανουάριος 2021:

Για την 17χρονη κόρη του Γιάννη Κούστα 13.000 ευρώ το μήνα (διεκδικούσε με την αγωγή 15.021 ευρώ κάθε μήνα).

Για την 18χρονη κόρη 13.000 ευρώ έως τον Αύγουστο του 2019 (διεκδικούσε 15.382 ευρώ) και από το Σεπτέμβριο που μετακόμισε για σπουδές στις ΗΠΑ, 9.500 ευρώ (διεκδικούσε 17.983 ευρώ).

Για την πρώην σύζυγο 3.500 ευρώ έως το Σεπτέμβριο του 2019 (ζητούσε 10.336 ευρώ κάθε μήνα).

Γιάννης Κούστας Σοφία Γιαννικοπούλου

Από τα ποσά που καλείται να πληρώσει ο εφοπλιστής θα αφαιρεθούν αυτά που ήδη έχει καταβάλει στα παιδιά του.

Στη 18χρονη κόρη του έχει πληρώσει 71.000 ευρώ, το οποίο αφορά στα δίδακτρα του πρώτου έτους των σπουδών της στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης και τη διαμονή της στη φοιτητική εστία.

Όπως δήλωσαν στο δικαστήριο οι δικηγόροι του κ.Κούστα, καταβάλει μηνιαίως στη μικρότερη κόρη του 9.000 ευρώ, ποσό που κατέβαλε και στη μεγαλύτερη κόρη του μέχρι τον περασμένο Αύγουστο.

«Τα παιδιά πρέπει να συνεχίσουν να ζουν όπως πριν»

Το σκεπτικό του δικαστηρίου για την επιδίκαση της υψηλής διατροφής στα δύο νεαρά κορίτσια δεν διαφέρει με αυτό της προ διετίας δικαστικής απόφασης διατροφής.

Αναγνωρίστηκε αφενός υπαιτιότητα για το χωρισμό στον εφοπλιστή (άρα υποχρέωση του να πληρώσει διατροφή στην πρώην σύζυγο), αφετέρου η ανάγκη τα παιδιά να συνεχίσουν να ζουν όπως ακριβώς ζούσαν πριν από το χωρισμό των γονιών τους. Οπως ανέφερε η απόφαση:

«Οι διάδικοι, πριν από τη διάσπαση του γάμου τους, ζούσαν με τα τέκνα τους μία πολυτελή και ιδιαίτερα δαπανηρή ζωή, ανάλογη των οικονομικών δυνατοτήτων τους. Ο εναγόμενος (Γ.Κούστας) διέκοψε τη συμβίωση όταν αποχώρησε από τη συζυγική οικία, χωρίς να υπάρχει εύλογη αιτία».

Το δικαστήριο κατέληξε στη συγκεκριμένη διατροφή, υιοθετώντας τα επιχειρήματα της πρώην συζύγου ότι ο Γιάννης Κούστας είναι ένας εκ των ισχυρότερων παραγόντων της ελληνόκτητης ναυτιλίας, με ετήσια εισοδήματα άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ και συνεπώς μπορεί να καταβάλει την υψηλή διατροφή, χωρίς έχει οικονομικό αντίκτυπο.

Ωστόσο, το δικαστήριο έκρινε ότι δεν πρέπει να βαρύνει τον εφοπλιστή το σύνολο των οικονομικών απαιτήσεων για τη διατροφή, εκπαίδευση, ψυχαγωγία και τις γενικότερες ανάγκες των παιδιών του.

Με το σκεπτικό ότι η Σοφία Γιαννικοπούλου είναι σε θέση να εργαστεί ή να ενοικιάσει τα ακίνητα που έχει στην κατοχή της, υποχρεώνει τη μητέρα των παιδιών να συνεισφέρει μηνιαίο ποσό 1.000 ευρώ για τις ανάγκες της ανήλικης κόρης της και 500 ευρώ για τις ανάγκες της ενήλικης.

Τα δανεικά στην πρώην ηθοποιό και η άρνηση του εφοπλιστή

Στις 20 Ιανουαρίου συζητήθηκε η αγωγή της πρώην συζύγου που συνυπέγραψε και η ενήλικη πλέον κόρη της.

«Η πρώην σύζυγος μου δεν δικαιούται καμία διατροφή», είχε υποστήριξε τότε μέσω των δικηγόρων του ο Γιάννης Κούστας. Αποδέχθηκε να καταβάλει δαπάνες μόνο για τις κόρες τους και εξέφρασε την άποψη ότι η πρώην σύζυγος του δύναται να εκμεταλλευτεί την ακίνητη περιουσία της και να εργαστεί για να καλύψει, με τα δικά της εισοδήματα, τις προσωπικές της ανάγκες.

Για τη φοιτήτρια κόρη του, πέραν της κάλυψης των σπουδών της στην Αμερική, ο εφοπλιστής προσφέρθηκε να καταβάλει ετησίως άλλες 9.000 ευρώ για να καλυφθούν άλλες δαπάνες, όπως τα αεροπορικά της εισιτήρια για τα ταξίδια της σε Αμερική και Ελλάδα αλλά και ο μήνας των διακοπών της.

Όπως είπαν οι δικηγόροι του «τα χρήματα αυτά υπερκαλύπτουν τις ανάγκες μιας 18χρονης», χαρακτηρίζοντας «εξωπραγματικά τα αιτούμενα ποσά»

«1.500 ευρώ το μήνα για ρούχα και παπούτσια; 1.000 ευρώ το μήνα για σούπερ μάρκετ; Πού ακούστηκαν αυτά τα ποσά; Όταν με 500 και 600 ευρώ το μήνα ζουν ολόκληρες οικογένειες», υποστήριξαν οι δικηγόροι.

Ως μάρτυρας της Σοφίας Γιαννικοπούλου κατέθεσε στο δικαστήριο η αδελφή της, η οποία υποστήριξε ότι τόσο εκείνη όσο κι άλλοι συγγενείς, δανείζουν την πρώην ηθοποιό για να πληρώνει το ενοίκιο στο νέο σπίτι όπου η οικογένεια μετακόμισε. Μια μεζονέτα στο Παλιό Ψυχικό, περίπου 450 τετραγωνικών κατά τη μάρτυρα, με μηνιαίο μίσθωμα 4.000 ευρώ.

«Έχει δανειστεί από όλους μας. Από εμένα, από το γαμπρό μας», κατέθεσε η μάρτυρας, υποστηρίζοντας ότι η αδελφή της «αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την υπερπολυτελή μονοκατοικία της Γλυφάδας, διότι αδυνατούσε οικονομικά να πληρώσει ακόμα και το ηλεκτρικό ρεύμα:

«Όταν η αδελφή μου χώρισε με τον κ. Κούστα, τα έξοδα διογκώθηκαν. Έμεινε ανεξόφλητος μέχρι και ο λογαριασμός της ΔΕΗ για το σπίτι της Γλυφάδας όπου διέμενε με τα παιδιά της. Αναγκάστηκε να νοικιάσει αυτό το σπίτι 3.500 ευρώ το μήνα αλλά και το εξοχικό στο Λαγονήσι, 6.000 ευρώ το μήνα. Ομως, αυτά τα χρήματα μπαίνουν σε λογαριασμούς των εταιρειών, όπου ανήκουν τα σπίτια. Δεν εισπράττονται από την κα Γιαννικοπούλου. Με αυτά τα χρήματα ξεχρεώνει τα έξοδα των σπιτιών.»

Όσο για τον ισχυρισμό του εφοπλιστή ότι η Γιαννικοπούλου «μπορεί να δουλέψει για να καλύψει τις ανάγκες της», η μάρτυρας κατέθεσε ότι η αδελφή της εγκατέλειψε, χωρίς αντίρρηση, την καριέρα της όταν της το ζήτησε ο κ.Κούστας:

«Η Σοφία Γιαννικοπούλου ήταν ηθοποιός. Όταν γνωρίστηκαν με τον Κούστα της είπε να μην ξαναεργαστεί, εγκατέλειψε την καριέρα της. Στα 56 της χρόνια με προβλήματα υγείας, πώς να εργαστεί; Να βγει στην πιάτσα και να πει ζητάω δουλειά σαν ηθοποιός;»

Ως μάρτυρας του Γιάννη Κούστα κατέθεσε ο εφοπλιστής και κουμπάρος του Δημήτρης Δαλακούρας, ο οποίος έχει βαφτίσει και τη μικρή κόρη Κούστα-Γιαννικοπούλου και την κόρη του εφοπλιστή με την Δήμητρα Μέρμηγκα.

Όπως κατέθεσε ο μάρτυρας, «τα χρήματα που έδωσε ο κ.Κούστας για τη φοιτήτρια κόρη του, υπερκαλύπτουν τις ανάγκες της» ενώ τα υπόλοιπα χρήματα «τα παιδιά τα ζητούν για να τα δώσουν στη μητέρα και τη θεία τους».

ΚούσταςδιαζύγιοδιατροφήHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα