Δασκαλάκης: Ο 27χρονος Κρητικός-ιδιοφυΐα που έλυσε άλυτο επί 60 χρόνια μαθηματικό γρίφο

ΕΛΛAΔΑ

Συγκαταλέγεται στα λαμπρότερα μυαλά διεθνώς ο μαθηματικός Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, ο οποίος σε ηλικία μόλις 27 ετών κατάφερε να λύσει έναν επί 60 χρόνια άλυτο γρίφο.

Εκατομμύρια μαθηματική προσπαθούσαν να λύσουν τον γρίφο του Νομπελίστα οικονομολόγου, Τζον Φορμπς Νας, για 60 χρόνια χωρίς αποτέλεσμα.

Με το κατόρθωμά του αυτό, ο Κ. Δακαλάκης γνώρισε διεθνή επιτυχία και άνοιξαν οι «δρόμοι» για μια λαμπρή καριέρα.

Ο γρίφος

Το «θεώρημα του Νας» (Nash solution ή Nash equilibrium

στα αγγλικά), είναι μια θεωρητική έννοια ενός παιχνιδιού που περιλαμβάνει δυο ή περισσότερους παίχτες. Κάθε παίκτης υποτίθεται ότι ξέρει τις στρατηγικές που φέρνουν την ισορροπία των άλλων παιχτών. Αν κάθε παίχτης έχει μια επιλεγμένη στρατηγική, τότε κανένας δεν μπορεί να κερδίσει με το να αλλάξει τη στρατηγική του, ενώ οι υπόλοιποι παίχτες διατηρούν αναλλοίωτη την δική τους. Οι εναλλαγές των στρατηγικών και το αντίστοιχο κέρδος από αυτές αποτελούν το θεώρημα του Νας….

Ο γρίφος ήταν σημαντικός γιατί χάρη στην επίλυσή του θα μπορούσε να προβλεφθεί το τι γίνεται όταν πολλοί άνθρωποι ή οργανισμοί παίρνουν αποφάσεις ταυτόχρονα, την στιγμή που η απόφαση του καθενός στηρίζεται στην απόφαση των υπολοίπων.

Ο νομπελίστας Τζον Νας

Πώς τον έλυσε

Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης έκανε ένα χρόνο για να λύσει τον γρίφο, ενώ παράλληλα ετοίμαζε την πτυχιακή του.

Συνεργάστηκε με τους καθηγητές, Χρήστο Παπαδημητρίου από το Πανεπιστήμιο του Berkley και Paul Goldberg του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ και τελικά απέδειξε μέσω της διατριβής του με τίτλο “The complexity of Nash Equilibria”, πως για κάποια πολύπλοκα συστήματα η εύρεση του σημείου ισορροπίας, κατά τον Nash, είναι υπολογιστικά ανέφικτη. Κοινώς, ότι δεν υπάρχει τρόπος για να προβλεφθεί αυτή η ισορροπία.

«Το έλυσα επειδή μου κράσαρε ο υπολογιστής»

Σε παλαιότερη συνέντευξή του, ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης είχε δηλώσει ότι η λύση του γρίφου ήρθε κάπως τυχαία: «Σε ό,τι και αν κάνεις υπάρχει ο παράγων τύχη, αλλά είναι ένα μικρό ποσοστό. Ένα κομμάτι της απόδειξης για το γρίφο του Νας το σκέφτηκα σπίτι, όταν είχε “κρασάρει” ο υπολογιστής μου και περίμενα να ανοίξει. Αν δούλευε ο υπολογιστής μπορεί να μην προχωρούσε το θέμα. Επίσης από μια στιγμή και μετά ξέραμε ότι θα το λύσουμε. Νιώσαμε το απόλυτο δέος για αυτό που μπορούσε να συμβεί. Ένιωθα πως ήλθα σε επαφή με μια αρμονία στο Σύμπαν».

Κωνσταντίνος ΔασκαλάκηςμαθηματικόςγρίφοςΤζον ΝαςΚρήτηHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα