Δ. Αβραμόπουλος: Η ξενοφοβία έρχεται σε αντίθεση με τις αξίες και τις αρχές της ανθρωπότητας (Video & Photos)

ΚΟΣΜΟΣ

Με ομιλία του Ευρωπαίου Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλου, άνοιξαν οι εργασίες της 6ης Υπουργικής Διάσκεψης της Διαδικασίας της Βουδαπέστης με θέμα τη συνεργασία στο μεταναστευτικό με τις χώρες του Δρόμου του Μεταξιού που έγινε στην Κωνσταντινούπολη. Στη Διάσκεψη συμμετείχαν περισσότερες από 50 χώρες, μεταξύ των οποίων οι χώρες του «Δρόμου του Μεταξιού» (Αφγανιστάν, Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Ιράν και Ιράκ) καθώς και 10 Διεθνείς Οργανισμοί.

Στόχος της Διάσκεψης ήταν η ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες προέλευσης, διέλευσης

και προορισμού για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών καθώς και για την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης.

«Η συνάντηση αυτή είναι πολύ σημαντική για την ενίσχυση της συνεργασίας μας στο μεταναστευτικό, καθώς το φαινόμενο αυτό έχει λάβει παγκόσμιες διαστάσεις και έχει εξελιχθεί σε παγκόσμιο ζήτημα το οποίο μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε μόνο από κοινού σε κλίμα ενότητας και αλληλεγγύης» ανέφερε ο Ευρωπαίος Επίτροπος ξεκινώντας την ομιλία του.

«Η πολυπληθής παρουσία σήμερα εδώ αποδεικνύει ότι στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, η ανθρώπινη κινητικότητα όπως και άλλες προκλήσεις, μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά μόνο από κοινού. Καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις αυτές από μόνη της. Και αυτό είναι κάτι που το βιώσαμε όταν πριν από πέντε χρόνια η Ευρώπη βρέθηκε προ εκπλήξεως και απροετοίμαστη, όπως και τα Κράτη Μέλη της» συνέχισε ο κ. Αβραμόπουλος και συμπλήρωσε: «Έπρεπε τότε να ξεκινήσουμε τη δημιουργία της μεταναστευτικής μας πολιτικής από το μηδέν. Σε κάθε περίπτωση δεν είμαστε πια εκεί που ήμασταν πέντε χρόνια πριν καθώς έχουμε κάνει πολλά για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πολύ σημαντικό ζήτημα που έχει εξελιχθεί σε ένα από τα κορυφαία ζητήματα της παγκόσμιας ατζέντας. Αυτό εκμεταλλεύονται οι λαϊκιστές οι οποίοι προωθούν και τροφοδοτούν την ξενοφοβία που έρχεται σε αντίθεση με τις αξίες και τις αρχές της ανθρωπότητας. Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών ήταν πολύ σαφής πριν όταν μίλησε για το θέμα αυτό».

Και ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε: «Η στενή συνεργασία με τις χώρες προέλευσης, διέλευσης και προορισμού αποτελεί βασικό κομμάτι της πολιτικής της ΕΕ για το μεταναστευτικό από την πρώτη μέρα. Ο κύριος στόχος μας είναι η δημιουργία μιας οργανωμένης και βιώσιμης διαχείρισης της κινητικότητας, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα που θα βασίζεται στις αρχές της αλληλεγγύης, της συνεργασίας, και του επιμερισμού της ευθύνης. Αυτός είναι και ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός. Με αυτόν τον τρόπο εξηγείται και η σημασία που έχει η συνεργασία μας κατά μήκος του Δρόμου του Μεταξιού που μας επιτρέπει να συνεργαζόμαστε και να συμμετέχουμε σε ένα στοχευμένο και οργανωμένο διάλογο πάνω στο ζήτημα της μετανάστευσης και της κινητικότητας ανάμεσα σε χώρες της Ευρωπαϊκής και Ασιατικής Ηπείρου. Μία συνεργασία βασισμένη στον αμοιβαίο σεβασμό και την κατανόηση» είπε στη συνέχεια ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

«Ο όρος "Δρόμος του Μεταξιού'' θυμίζει την αρχαία εμπορική διαδρομή μέσω της οποίας μετακινούνταν άνθρωποι μεταφέροντας κυρίως αγαθά, αλλά και ιδέες. Για αιώνες, αυτή η διαδρομή χαρακτηριζόταν από την ποικιλία στις μετακινήσεις και την κινητικότητα για διαφορετικούς λόγους: Οι άνθρωποι επεδίωκαν το εμπόριο και την ανάπτυξη των επιχειρήσεών τους, αναζητούσαν επίσης ευκαιρίες για να χτίσουν μία καλύτερη ζωή ή ήθελαν να αποφύγουν πολεμικές συγκρούσεις και πολέμους. Με άλλα λόγια η μετανάστευση ήταν και εξακολουθεί να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της διαδρομής αυτής. Όχι όμως μόνο αυτής της διαδρομής» τόνισε και εξήγησε «Τις τελευταίες δεκαετίες η μετανάστευση βρίσκεται σε ανοδική πορεία σε όλο τον κόσμο. Κάποιοι πίστευαν στην αρχή ότι αυτό ήταν πρόβλημα αποκλειστικά της νότιας Ευρώπης αλλά δεν ήταν έτσι. Πολύ σύντομα συνειδητοποιήσαμε ότι το ζήτημα αυτό υπερβαίνει τα σύνορα και γνωρίζετε τι συμβαίνει αυτή την στιγμή στις ΗΠΑ, στην Ασία και παντού στον κόσμο. Τα τελευταία χρόνια βρεθήκαμε αντιμέτωποι με πολλές προκλήσεις. Αντιμετωπίσαμε πρωτοφανείς μεταναστευτικές και προσφυγικές κρίσεις. Οι γεωπολιτικές αστάθειες που αποτελούν τις βασικές αιτίες αυτών των μετακινήσεων εξακολουθούν να υπάρχουν. Για αυτό και πρέπει να συνεχίσουμε τη συνεργασία για την προετοιμασία, τον συντονισμό, την αμοιβαία υποστήριξη και την περαιτέρω ενίσχυση της συνολικής ικανότητας μας για την αντιμετώπιση των κοινών αυτών προκλήσεων.


Μπορούμε να βασιστούμε στα όσα ήδη έχουμε πετύχει μαζί: Αρχικά θέλω να αναφερθώ στην Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, μίας πρωτοβουλίας που πήραμε από κοινού ΕΕ και Τουρκία το 2016. Θυμόμαστε όλοι πως ήταν η κατάσταση πριν και που είμαστε σήμερα. Θυμάμαι το 2015 τον μεγάλο αριθμό των διελεύσεων στο Αιγαίου, σήμερα ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί κατά πολύ και η κατάσταση είναι πλέον διαχειρίσιμη. Σήμερα, η Δήλωση συνεχίζει να αποτελεί ένα πολύ σημαντικό παράδειγμα για το πώς η στενή συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας μπορεί να φέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα με σεβασμό στα διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η ουσία της συμφωνίας αυτής δεν βρίσκεται στη μείωση του αριθμού των παράτυπων αφίξεων αλλά στη φιλοξενία που παρέχει η Τουρκία σε σχεδόν 4 εκατομμύρια πρόσφυγες και στην ΕΕ που υποστηρίζει στη πράξη διεθνείς οργανισμούς που δραστηριοποιούνται για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του μεταναστευτικού.

Σε συνεργασία με την Τουρκία έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα σε πολύ σημαντικά ζητήματα όπως η διάσωση ανθρώπινων ζωών, η προστασία των δικαιωμάτων των προσφύγων, ο περιορισμός της χρήσης παράτυπων και επικίνδυνων μεταναστευτικών οδών και την καταπολέμηση των εγκληματικών δικτύων διακίνησης μεταναστών και εμπορίας ανθρώπων.

Ένα ακόμη παράδειγμα συνεργασίας που θέλω να αναφερθώ είναι η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και Αφγανιστάν. Αποτέλεσμα αυτής ήταν το 2016 η υπογραφή της ''Κοινής πορείας για το μέλλον" και το 2018 η υπογραφή της ''Κοινής Συμφωνίας για την Συνεργασία και την Ανάπτυξη''. Η συνεργασία αυτή είναι πολύ σημαντική για τη σταθερότητα, την ανοικοδόμηση και την ευημερία στο Αφγανιστάν. Έχει επίσης συμβάλει στην εξεύρεση μίας συνολικής και βιώσιμης λύσης σχετικά με την κατάσταση των Αφγανών προσφύγων που είναι διασκορπισμένοι σε γειτονικές χώρες.
Η ΕΕ είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την στήριξη στο Αφγανιστάν και την παροχή βοήθειας ώστε να διευκολυνθούν οι επιστροφές και η επανένταξη των παιδιών στην πατρίδα τους.

Την ίδια στιγμή, βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία με το Ιράν και το Πακιστάν. Η ΕΕ υποστηρίζει την κοινωνική ένταξη εκατομμυρίων Αφγανών προσφύγων τους οποίους και φιλοξενούν στα εδάφη τους. Το Πακιστάν και το Ιράν είναι δύο χώρες με τις οποίες είμαστε αποφασισμένοι να εμβαθύνουμε το διάλογο και τη συνεργασία μας σε διμερές επίπεδο όχι μόνο στη μετανάστευση αλλά και σε άλλα ζητήματα, με βάση την πρόοδο που έχουμε ήδη σημειώσει.


Έχουμε πρόθεση να προτείνουμε κάτι ανάλογο και σε μία ακόμη σημαντική χώρα εταίρο του Δρόμου του Μεταξιού, το Ιράκ. Συνεργαζόμαστε ήδη με το Ιράκ και παρέχουμε βοήθεια στους πρόσφυγες εκεί και στους εσωτερικά εκτοπισμένους ανθρώπους.

Σε συνέχεια της πρόσφατης έναρξης ισχύος της ''Κοινής Συμφωνίας για την Συνεργασία και την Ανάπτυξη'' θα θέλαμε χωρίς άλλες καθυστερήσεις να προχωρήσουμε σε έναν διμερή διάλογο με στόχο την καθιέρωση επιχειρησιακής συνεργασίας για όλα τα ζητήματα της διαχείρισης της μετανάστευσης.

Τέλος, θα ήθελα επίσης να αναφερθώ στην εποικοδομητική συνεργασία που έχουμε με τους εταίρους από το Μπαγκλαντές ήδη από το 2017 για τη διαχείριση της μετανάστευσης και για τη μακροχρόνια φιλοξενία και τις διαρκείς προσπάθειες για τον πληθυσμό των Rohingya τους οποίους υποστηρίζουμε σε ανθρωπιστικό και πολιτικό επίπεδο. Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι η συνεργασία μας δεν περιορίζεται μόνο σε λόγια αλλά μεταφράζεται και σε συγκεκριμένες δράσεις.


Επιπλέον στους ακόλουθους τομείς πρέπει να ενισχύσουμε την συνεργασία και την δράση μας: στην περαιτέρω αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της παράτυπης μετανάστευσης και των αναγκαστικών εκτοπίσεων, στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των συνόρων μας -και έχουμε κάνει πολλά στην ΕΕ όπως για παράδειγμα η δημιουργία της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, η συνεργασία με άλλες χώρες για την καλύτερη διαχείριση των συνόρων, η συνεργασία με άλλες χώρες για την καλύτερη διαχείριση των συνόρων στη συνέχιση της προσπάθειας μας για την καταπολέμηση των διεθνών εγκληματικών δικτύων συμπεριλαμβανομένων των εγκληματικών δικτύων διακίνησης μεταναστών και εμπορίας ανθρώπων - η συνεργασία ανάμεσα στην Europol και στις άλλες χώρες έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματική σε αυτό, στην αποτελεσματικότερη προστασία των ανθρώπινων ζωών, των δικαιωμάτων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας των μεταναστών και προσφύγων όπου και αν βρίσκονται, στην παροχή δυνατότητας μετεγκατάστασης των προσφύγων, στην υιοθέτηση ενός συγκεκριμένου πλαισίου λειτουργίας για τη νόμιμη μετανάστευση διασφαλίζοντας παράλληλα την πιο συστηματική και αποτελεσματική συνεργασία στις επιστροφές, στην επανεισδοχή και στην επανένταξη των παράτυπων μεταναστών σε συμμόρφωση με τις πάγιες αρχές, τις νομικές υποχρεώσεις καθώς και τις κείμενες συμφωνίες.


Μέσα από την συνεργασία για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να καταφέρουμε να χτίσουμε ένα καλύτερα οργανωμένο, πιο βιώσιμο και δικαιότερο σύστημα για τη διαχείριση της μετανάστευσης τόσο στη γειτονιά μας όσο και στο κόσμο ολόκληρο.

Αυτό θα ενισχύσει γενικότερα την σταθερότητα στη περιοχή, κάτι που είναι προϋπόθεση για την προσέλκυση βιώσιμων επενδύσεων, τη διευκόλυνση της επικοινωνίας των ανθρώπων, την προώθηση οικονομικών συμφωνιών και την ενίσχυση της ευημερίας και της ειρήνης για όλους.

Αυτά που μας δίδαξε η πρόσφατη μεταναστευτική κρίση είναι ότι καμία χώρα δε μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση αυτή από μόνη της. Καμία χώρα δε μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο χωρίς συνεργασία με τους εταίρους της σε όλα τα επίπεδα.

Οι χώρες που δεν επιλέγουν αυτόν τον δρόμο θα καταλήξουν απομονωμένες. Αυτό μας έχει αποδείξει η εμπειρία μας τα τελευταία χρόνια: Ότι μόνο μέσα από τη συνεργασία μπορούμε να τα καταφέρουμε. Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι να συνεχίσουμε και να ενισχύσουμε αυτές τις προσπάθειες για τη δημιουργία μιας κοινής παγκόσμιας αρχιτεκτονικής για τη διαχείριση της μετανάστευσης. Διότι η μετανάστευση ήρθε για να μείνει και θα είναι εδώ για πολλές δεκαετίες. Επομένως ένας από τους στόχους αυτής της Διάσκεψης είναι να βάλει τις βάσεις για μία μελλοντική παγκόσμια συνεργασία.

Η Διάσκεψη είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα αλλά δε μπορούμε να μείνουμε μόνο στα λόγια και στις καλές προθέσεις. Όταν φύγουμε από την Κωνσταντινούπολη μετά το τέλος της Διάσκεψης, δεν πρέπει να παραβλέψουμε τις δεσμεύσεις και τις ευθύνες μας. Η αποτελεσματικότερη διαχείριση των συνόρων θα συνεχίσει να αποτελεί παγκόσμιο καθήκον τις επόμενες δεκαετίες.

Η πρόσφατη κρίση μπορεί να σταματήσει σε κάποιες περιοχές, ωστόσο η ανθρώπινη κινητικότητα αποτελεί την πραγματικότητα του σήμερα και του αύριο. Η μακροπρόθεσμη και σωστή διαχείρισή της θα είναι προς όφελος των πολιτών και της συνοχής των κοινωνιών μας, καθώς και της ευημερίας όλων όσων βρίσκονται σε κινητικότητα αλλά και των κοινωνιών που αφήνουν πίσω τους».

Πηγή: ΑΠΕ

Δημήτρης ΑβραμόπουλοςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα