«Χτυπάει» στην Αττική ο «Τηλέμαχος» - «Μάχη» στην Μαλακάσα, ποια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά την Τρίτη

Η πρόβλεψη για τον καιρό των επόμενων ωρών - Τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο και τα μέτρα της ΤροχαίαςΕΛΛAΔΑ

Στην Αττική έφτασε ο «Τηλέμαχος», το νέο κύμα κακοκαιρίας που πλήττει όλη τη χώρα, και το χιόνι πέφτει σε αρκετές περιοχές. Μάλιστα, την Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019, λόγω των έκτακτων καιρικών φαινομένων, κλειστά θα παραμείνουν τα περισσότερα σχολεία Α’ βάθμιας και Β’ βάθμιας Εκπαίδευσης του Ν. Αττικής, σύμφωνα με απόφαση της Περιφέρειας Αττικής.

Στα λευκά έχει ήδη «ντυθεί» η

Μαλακάσα, καθώς από το πρωί της Δευτέρας άρχισε με αραιή χιονόπτωση, αλλά την τελευταία ώρα το χιόνι πέφτει πυκνό κι έχει καλύψει τα πάντα. Έντονη είναι η χιονόπτωση και στη διασταύρωση του Ωρωπού αλλά και τον Άγιο Στέφανο.

Επιπλέον, χιόνι άρχισε να πέφτει και στα βόρεια προάστια. Το νέο κύμα κακοκαιρίας θα επηρεάσει πολλές περιοχές της Ελλάδας τη Δευτέρα και διακρίνεται για τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, τις χιονοπτώσεις σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στα ανατολικά και τους θυελλώδεις βοριάδες, σύμφωνα με τη meteo, τη μετεωρολογική υπηρεσία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Ήδη, από το μεσημέρι και μετά, είναι έντονες οι χιονοπτώσεις στην Εύβοια, στις Σποράδες και την Ανατολική Στερεά, ενώ τις βραδινές ώρες η χιονόπτωση αναμένεται και στο κέντρο της Αθήνας.

Η «μάχη της Μαλακάσας»

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η κινητοποίηση των αρχών ώστε να αποτραπεί το κλείσιμο της Εθνικής Οδού Αθηνών Λαμίας στο ύψος της Μαλακάσας, καθώς ο «Τηλέμαχος» κατεβαίνει με φόρα καλύπτοντας στα λευκά την Αττική.

Ήδη αλατιέρες και εκχιονιστικά μηχανήματα βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα προκειμένου να διασφαλίσουν ότι η εθνική οδός θα παραμείνει ανοιχτή ακόμα και όταν η χιονόπτωση γίνει ισχυρή.

Σε παρόμοια κατάσταση βρίσκονται και οι δημοι των βορείων προαστίων, όπου ήδη χιονίζει, ενώ έχουν ληφθεί τα πρώτα μέτρα από την τροχαία για την πρόληψη ατυχημάτων και την ασφαλή κίνηση των οχημάτων.

Η τροχαία έλαβε τα πρώτα μέτρα για την πρόληψη ατυχημάτων

Χιονίζει στην Αττική, από την Κηφισιά και πάνω, ενώ έχουν ληφθεί τα πρώτα μέτρα από την τροχαία για την πρόληψη ατυχημάτων και την ασφαλή κίνηση των οχημάτων.

Από τις 7 το βράδυ διακόπηκε η κυκλοφορία στην περιφερειακή οδό Πεντέλης - Νέας Μάκρης από το 414 στρατιωτικό νοσοκομείο έως τον Άγιο Πέτρο και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας.

Επίσης λόγω χιονόπτωσης απαγορεύτηκε η κυκλοφορία των φορτηγών άνω των 3,5 τόνων στην νέα εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας από τα διόδια Αφιδνών προς Λαμία καθώς και στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών- Θηβών από το 6ο χιλιόμετρο στην Μάνδρα στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θήβα.

Σε ποιους δήμους της Αττικής θα είναι κλειστά τα σχολεία

Σε επιφυλακή και ετοιμότητα για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών από τα προβλήματα που ίσως προκαλέσει η νυχτερινή χιονόπτωση στην κινητικότητα των μαθητών προς και από τα σχολεία τους κατά περιοχή, η Περιφέρεια Αττικής ενημερώνει συνεχώς μέσω της ιστοσελίδας της ανάλογα με την ροή της πληροφόρησης που έχει από τους δήμους για την λειτουργία των σχολείων.

Ωστόσο λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας για την ενημέρωση τους γονέων και μαθητών, η ιστοσελίδα παρουσιάζει αδυναμία ανταπόκρισης και με ανακοίνωση της η Περιφέρεια Αττικής προτείνει στους ενδιαφερόμενους να ενημερώνονται μέσω της σελίδας της Περιφέρειας στο Facebook (https://www.facebook.com/PerifereiaAttikis/), που επίσης επικαιροποιείται ανάλογα με την ενημέρωση που λαμβάνει η Περιφέρεια από τους οικείους Δήμους, στους οποίους μπορούν, αν το επιθυμούν, να απευθύνονται και απευθείας οι πολίτες.

Στο μεταξύ, στους 23 ανέβηκε ο αριθμός των δήμων, των οποίων τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν αύριο. Ο αριθμός ενδέχεται να αυξηθεί, κατά τη διάρκεια της νύχτας, σε συνάρτηση με τα καιρικά φαινόμενα Συγκεκριμένα:

Στον Κεντρικό Τομέα δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία στους δήμους Ηλιούπολης και Γαλατσίου.

Στον Βόρειο Τομέα δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία του δήμου Παπάγου-Χολαργού

Στον Νότιο Τομέα δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία του δήμου Αλίμου

Στην Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία των δήμων Αχαρνών, Λαυρεωτικής, Μαραθώνα (θα παραμείνουν κλειστά και την Τετάρτη), Παιανίας, Σπάτων-Αρτέμιδας, Ωρωπού, Διονύσου, Σαρωνικού, Κρωπίας, Παλλήνης, Μαρκοπούλου-Μεσογαίας, Ραφήνας-Πικερμίου.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία στους δήμους: Μεγαρέων, Ελευσίνας, Μάνδρας-Ειδυλλίας, Φυλής, Ασπροπύργου.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία στους δήμους Σπετσών και Σαλαμίνας.

Θεσσαλονίκη: Τα σχολεία που θα παραμείνουν κλειστά στην Κεντρική Μακεδονία

Κλειστά θα μείνουν την Τρίτη αρκετά σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε αρκετές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών και του παγετού.

Σε ό,τι αφορά την Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία στο Δήμο Λαγκαδά (όπως επίσης και οι δομές των ΙΕΚ, του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ), τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και οι παιδικοί σταθμοί), όπως επίσης και τα σχολεία στους Δήμους Βόλβης, Δέλτα και Ωραιοκάστρου, καθώς και το 25ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου.

Σε ό,τι αφορά το Δήμο Θέρμης τα σχολεία θα είναι ανοιχτά στις Δημοτικές Ενότητες Θέρμης (δηλαδή σε Θέρμη, Τριάδι, Ν. Ραιδεστό, Ταγαράδες και Ν.Ρύσιο), και Βασιλικών (δηλαδή σε Βασιλικά, Αγ. Αντώνιο, Αγ. Παρασκευή και Σουρωτή εκτός από το σχολείο της Περιστεράς). Στη δημοτική Ενότητα Μίκρας ανοιχτό θα είναι μόνο το 2ο ΓΕΛ Μίκρας (κτίριο ΙΕΚ Θέρμης). Κλειστά θα είναι τα σχολεία σε όλη την Δημοτική Ενότητας Μίκρας (Κάτω Σχολάρι, Καρδία, Πλαγιάρι, Τρίλοφος) εκτός του 2ου ΓΕΛ Μίκρας (κτήριο ΙΕΚ Θέρμης) το οποίο θα λειτουργήσει κανονικά. Χωρίς κανένα πρόβλημα λειτουργούν οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου Θέρμης και τα περισσότερα ΚΔΑΠ.

Στο Δήμο Χαλκηδόνας τα σχολεία όλων των βαθμίδων, καθώς και οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί θα λειτουργήσουν με μια ώρα καθυστέρηση. Κλειστά θα μείνουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων στις Δημοτικές Κοινότητες Βαθυλάκκου, Ν. Μεσήμβριας και στις Τοπικές Κοινότητες Αγχιάλου και Ξηροχωρίου.

Κλειστά θα παραμείνουν επίσης τα σχολεία στη Δημοτική Ενότητα Χορτιάτη (Χορτιάτη, Ασβεστοχώρι, Εξοχή και Φίλυρο) του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη. Κανονικά θα λειτουργήσουν τα σχολεία σε Πυλαία και Πανόραμα και οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί σε όλο τον δήμο.

Στον δήμο Νεάπολης - Συκεών δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία σε Συκιές και Πεύκα και θα ανοίξουν σε Νεάπολη και Άγιο Παύλο. Σε όλες τις δημοτικές ενότητες θα λειτουργήσουν οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί.

Για προληπτικούς λόγους θα παραμείνουν κλειστά στα σχολεία στον δήμο Καλαμαριάς και θα ανοίξουν κανονικά στις 9 Ιανουαρίου.

Κανονικά θα λειτουργήσουν τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί στον δήμο Παύλου Μελά.

Εξάλλου, ανοιχτά θα είναι αύριο τα σχολεία του δήμου Θεσσαλονίκης καθώς, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντιδημαρχος Αθλητισμού και Παιδείας, Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης, "η διεύθυνση εκπαίδευσης και αθλητισμού και οι υπηρεσίες καθαριότητας βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους διευθυντές των σχολείων προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί κυρίως στους αυλειους χωρους απο τον παγετό".

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, οι διευθυντές όλων των σχολείων έχουν προμηθευτεί αλάτι, ενώ όπου υπάρχει δυνατότητα να χρησιμοποιούνται και υδροφόρες με αλατόνερο.

Στις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας, κλειστά θα είναι όλα τα σχολεία στους νομούς Κιλκίς και Πέλλας, καθώς και τα σχολεία στους Δήμους Βέροιας και Αλεξάνδρειας Ημαθίας, ενώ στις 9.15 θα ανοίξουν τα σχολεία στο Δήμο Νάουσας. Στη Χαλκιδική, κλειστά θα μείνουν τα σχολεία στους Δήμους Κασσάνδρας, Νέας Προποντίδας, Πολυγύρου και Αριστοτέλη. Σε ό,τι αφορά την Πιερία ανακοινώθηκε ότι κλειστά θα είναι τα σχολεία στο Δήμο Κατερίνης.

Προβλήματα στο οδικό δίκτυο

Χαμηλές είναι οι θερμοκρασίες στην Κεντρική Μακεδονία, ενώ λόγω του παγετού παραμένουν τα προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων. Συγκεκριμένα, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης η το θερμόμετρο δείχνει -1 βαθμό, στον Πολύγυρο και στον Λαγκαδά -5, στο Κιλκίς -4, στην Αριδαία Πέλλας -2 στη Βέροια, - 1 και στα Γιαννιτσά -1.

Στη Θεσσαλονίκη, λόγω παγετού και ισχυρών ανέμων, ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας στις επαρχιακές οδούς Νέας Μεσήμβριας – Ξηροχωρίου, Προχώματος – Αγιονερίου, Βαθύλακκου – Αγιονερίου, Αγίου Βασιλείου – Χορτιάτη και Μελισσοχωρίου – Ωραιοκάστρου.

Στον νομό Πέλλας, συνεχίζεται η διακοπή κυκλοφορίας προς και από το χιονοδρομικό κέντρο της περιοχής.

Στην Ημαθία, αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Βέροιας -Κοζάνης (μέσω Καστανιάς), στις επαρχιακές οδούς Βέροιας - Σελίου, Βέροιας - Δασκίου και σε δημοτικές οδούς της Νάουσας.

Απαραίτητες είναι οι αλυσίδες στο επαρχιακό οδικό δίκτυο των δημοτικών διαμερισμάτων του δήμου Κιλκίς και εντός της πόλης, στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Αξιούπολης - Φανού - Σκρά και στην επαρχιακή οδό Γουμένισσας – Λιβαδίων.

Στην Πέλλα, αλυσίδες χρειάζονται σε όλο το επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο και στις Σέρρες, στην επαρχιακή οδό Σερρών – χιονοδρομικό Λαλιά, από το 18,5ο χλμ έως το 26,8ο χλμ.

Στη Χαλκιδική, είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη), στην επαρχιακή οδό Νεοχωρίου – Βαρβάρας – Ολυμπιάδας και στην επαρχιακή οδό Ν.Μουδανιών -Συκιάς.

Ο καιρός

Παγετός, κατά τόπους ισχυρός, θα σημειωθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, όπου τοπικά στα βόρεια ηπειρωτικά θα είναι ολικός, με αρνητικές θερμοκρασίες ολόκληρη την ημέρα - τόσο τη Δευτέρα, όσο και τις πρωινές ώρες της Τρίτης.

Οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο βαθμιαία θα ενισχυθούν και θα πνέουν σχεδόν θυελλώδεις ως θυελλώδεις 7-8 μποφόρ.

Η διάρκεια της κακοκαιρίας θα είναι σύντομη: από την Τρίτη βαθμιαία ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση, που όμως θα είναι πρόσκαιρη.

Την Τρίτη τις πρωινές ώρες οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στην Ανατολική Στερεά, στην Εύβοια, όπως επίσης και το χιονόνερο και οι μεμονωμένες καταιγίδες στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, αλλά γρήγορα ο καιρός θα βελτιωθεί. Παγετός αναμένεται τις πρωινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

καιρόςκακοκαιρίαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
σχολεια, κλειστα σχολεια, αττικη, τριτη, περιφέρεια αττικής, ελλαδα, meteo.gr, αθηνα, εαα, νέα, διοδια, λαμια, facebook, https, θεσσαλονικη, ιεκ, σδε, κδαπ, απε, μπε, βεροια, σερρες, χλμ, αιγαιο, καιρος, κρητη, video, popular, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, δημοτικες εκλογες 2010, καθαρα δευτερα, διακοπη ρευματος, www.facebook.com, www.meteo.gr, meteo, κοζανη, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, εκλογες 2010 δημοτικες, χιονι, περιφέρεια αττικής, δωδεκανησα, εθνικη, ευβοια, θηβα, ιεκ, κδαπ, κηφισια, κυκλαδες, υψος, χαλκιδικη, ωρα, αδυναμια, αλατι, απε, αριδαια, ασβεστοχωρι, βορεια, βορεια προαστια, βραδυ, βρισκεται, γινει, γιαννιτσα, δελτα, δευτερα, διευθυνση, δυνατοτητα, δειχνει, δικτυο, υπαρχει, ενημερωση, εξελιξη, εξυπηρετηση, επικοινωνια, ημαθια, υπηρεσια, υπηρεσιες, ισχυει, κυμα, κινηση, κιλκις, λευκα, λειτουργια, μακεδονια, μπε, παντα, οδος, οχηματων, οχηματα, πελλα, πευκα, πιερια, ροη, προβληματα, πρωι, πυλαια, ρευμα, συγκεκριμενα, σκρα, σχολειο, τροχαια, ισχυρος, υψομετρο, φορα, χλμ, ωρες, ωρωπου, μποφορ, εκχιονιστικα, ηπειρωτικα, χωρα, καρδια, νοσοκομειο, popular, συκιες, θερμομετρο
Τυχαία Θέματα