Χρήστος Λούλης: Καλά έκαναν και απέσυραν το σποτ από την κυκλοφορία

ΕΛΛAΔΑ

 

Για το περιβόητο σποτάκι της Πολιτικής Προστασίας, τις αμοιβές των καλλιτεχνών, τις θορυβώδεις μειοψηφίες αλλά και την ταινία του Γαβρά για τον Γιάνη Βαρουφάκη μιλά ο Χρήστος Λούλης σε μια αποκαλυπτική του συνέντευξη στο protothema

«Μου τηλεφώνησαν από κάποια διαφημιστική εταιρεία, η οποία συνεργάζεται με την Πολιτική Προστασία και μου πρότειναν να παίξω σ’ αυτό το σποτάκι. Φυσικά το δέχτηκα και φυσικά έπαιξα εντελώς αφιλοκερδώς. Δεν είχα την παραμικρή αντίρρηση για το σενάριο.

Επρόκειτο για ένα ελαφρύ σενάριο με σαφέστατο μήνυμα, που με την πρώτη θα το κατάλαβαιναν οι θεατές - μπαμ-μπαμ. Αλλωστε οι άνθρωποι που έγραψαν το σενάριο είναι ειδικοί και καταξιωμένοι κειμενογράφοι», ανέφερε, τονίζοντας ότι συμφωνεί με την απόφαση να αφαιρεθεί τελικά από την κυκλοφορία. 

«Το σποτ αυτό είχε γίνει για να περάσει ένα συγκεκριμένο μήνυμα. Από τη στιγμή όμως που οι αντιδράσεις και όλος αυτός ο θόρυβος κάλυψαν και εκτροχίασαν την ουσία του μηνύματος και τον αρχικό προορισμό της, τότε καλώς το έβγαλαν από την κυκλοφορία».

Έπειτα, ο ηθοποιός αναφέρθηκε στη δύσκολη κατάσταση που βρέθηκαν πολλοί εργαζόμενοι, λόγω κορωνοϊού και των μέτρων προστασίας, όπως οι καλλιτέχνες.

"Επειδή ο χώρος έχει πολλές ιδιαιτερότητες. Oπως λόγου χάρη το γεγονός ότι δεν υφίστανται συλλογικές συμβάσεις. Πολλές συμβάσεις, τρεις με τέσσερις τον χρόνο, ανάλογα με τις δουλειές του καθενός. Αλλά πρέπει να σημειώσεις ότι αυτές οι συμβάσεις υπογράφονται δύο ημέρες πριν από τις πρόβες. Και ακόμα πρέπει να λάβεις υπόψη σου πως αν για κάποιο λόγο οι παραστάσεις ή οι συναυλίες ματαιωθούν ή ακυρωθούν, τότε μένουμε ακάλυπτοι εντελώς.

Και είμαστε ακάλυπτοι επειδή δεν μπορούμε να βρούμε άλλη δουλειά. Είναι πολύ αργά. Ολες οι παραστάσεις είναι κλεισμένες. Διότι πολλοί από εμάς είχαμε υπογράψει συμβάσεις, αλλά λόγω lockdown βρεθήκαμε στον δρόμο. Ο,τι συνέβη και με τους άλλους εργαζόμενους όλων των κλάδων. Κοντά σε αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση πρέπει να προσθέσεις τον χάρτη των παραστάσεων και των συναυλιών της επερχόμενης καλοκαιρινής περιόδου.

Πολλοί είχαν συμφωνήσει να παίξουν το καλοκαίρι σε συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις στο Φεστιβάλ Αθηνών και την Επίδαυρο. Ακόμα και σε περιοδείες. Φυσικά όλες αυτές οι συμφωνίες είναι προφορικές. Είμαστε εποχικοί. Το καλοκαίρι λοιπόν τι θα συμβεί; Πέρα από τα μέτρα που ανακοίνωσε η υπουργός Πολιτισμού. Και που αφορούν το Εθνικό, το ΚΘΒΕ και το Φεστιβάλ Αθηνών. Παραστάσεις με 80, 100 συντελεστές. Ολοι οι υπόλοιποι που επρόκειτο να απασχοληθούν από ιδιωτικούς φορείς θα βρεθούν στον αέρα. Σύμφωνα με τα πρωτοκόλλα, δηλαδή με την τήρηση αποστάσεων των θεατών και τον περιορισμό πληρότητας θεάτρων και συναυλιών, τα έξοδα θα επιβαρύνουν τα φεστιβάλ και τους δήμους.

Οπότε κάθε ιδιώτης θιασάρχης και παραγωγός θα αναγκαστεί να συγκροτήσει μικρά σχήματα των τριών-τεσσάρων ηθοποιών και μουσικών. Ας πούμε η τάδε φίρμα τραγουδιστής θα διαθέτει δύο μουσικούς. Αντε τρεις. Ολα αυτά λόγω πληρότητας κατά το 40%. Τι να κάνουν και οι παραγωγοί; Από πού θα βρουν για να ρεφάρουν; Αυτή η νέα πραγματικότητα θα δημιουργήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις. Ας πούμε θα μισθώνουν ηθοποιούς και μουσικούς έναντι ποσοστών ανάλογα με τις εισπράξεις κάθε παράστασης η συναυλίας. Αυτή η πραγματικότητα για τους νέους καλλιτέχνες θα λειτουργήσει σαν χιονοστιβάδα. Με μισθούς πείνας. Των 300 ευρώ. Και όχι μόνο αυτό.

Σε κάθε περιοδεία και σε κάθε μετακίνηση θα τους λένε “μείνε με δικά σου έξοδα”. Πού θα τα βρω; “Κόψε το λαιμό σου”. Υπό κανονικές συνθήκες σε τέτοιες περιοδείες εισπράτταμε τα εκτός έδρας. Τώρα τίποτα. Εικάζω πως στην καλύτερη περίπτωση θα σου δίνουν το εξευτελιστικό ποσό των 10 ευρώ ημερησίως. Βλέποντας και κάνοντας, θα σου λένε. Η βεντάλια είναι μεγάλη. Από νέους ηθοποιούς, μουσικούς, χορευτές και τεχνικούς. Να προσθέσεις και τους αχθοφόρους σκηνικών που έρχονται με φορτηγά, με δύο εργαζόμενους να φορτώνουν και να ξεφορτώνουν. Ακόμα και εκείνοι που φτιάχνουν τα σκηνικά, καθώς και οι σχεδιαστές κοστουμιών. Ας υποθέσουμε πως το καλοκαίρι σε θέατρο των 1.000 θεατών κάτι μπορεί να βγει.

Ομως τον χειμώνα με θέατρα μικρής χωρητικότητας τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα. Ασφυξία. Ασε που μερικά θέατρα δεν πληρούν στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής. Αραγε τα ενοίκια των θεάτρων θα μειωθούν; Δεν ξέρω. Το καλοκαίρι θα μοιάζει με τεράστια βόμβα. Οσες αποστάσεις ασφαλείας και να κρατούν. Λογαριάζουμε χωρίς τον ξενοδόχο. Πόσο ο κορωνο-φόβος θα έχει επηρεάσει το κοινό; Θα έρθουν να μας δουν; Ή με το δίκιο τους θα φοβηθούν και θα εξαφανιστούν;" σημείωσε.

Ο Χρήστος Λούλης αποκάλυψε, μεταξύ άλλων , ότι δεν ήταν ένας από εκείνους που πήρε το βοήθημα των 800 ευρώ.
"Δεν το πήρα. Επειδή λόγω κούρασης είχα προγραμματίσει, προ κορωνοϊού, να μην εργαστώ αυτό το τρίμηνο. Εγώ μπορώ να τα βγάλω πέρα χωρίς να εργαστώ για ένα διάστημα. Οταν τελειώσει όλο αυτό, θα δουλέψω πολύ. Εγώ δεν φοβάμαι.Ομως υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος, πάνω από 10.000 που έχει πρόβλημα. Μεγάλο πρόβλημα. Αλλοι λένε ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πάνω από 100.000.Ολων των κατηγοριών. Πολύς κόσμος. Αν αυτοί δεν καταφέρουν να περάσουν τον κάβο η επόμενη μέρα δεν θα βρει τους ίδιους, όπως είναι σήμερα. Θα μας βρει αποδεκατισμένους. Πάρα πολλοί θα βρεθούν στον δρόμο και άλλοι θα έχουν αναγκαστεί να αλλάξουν επάγγελμα. Ξέρουμε πως όλοι θα υποστούμε ζημιές. Κανείς δεν θα βγει αλώβητος. Αλλά, έλεος, κάτι πρέπει να γίνει ώστε αυτοί οι άνθρωποι να μη βρεθούν στην ψάθα. Αλλωστε υπάρχει χώρος για τη ρύθμιση και κατοχύρωση μερικών δομικών στοιχείων.

Πώς απαντά ο ηθοποιός σχετικά με τα μέτρα που πάρθηκαν εναντίον του κορωνοϊού;
«Μέχρι στιγμής αποδείχτηκε πως είχαμε πάρει τις σωστές αποφάσεις και ότι η διαχείριση ήταν εξαιρετική. Μου άρεσε που βγήκαν μπροστά οι καθ’ ύλην αρμόδιοι επιστήμονες. Ετσι, για πρώτη φορά αισθανθήκαμε πως επιτέλους υπάρχει οργάνωση, υπάρχει σχέδιο με αρχή και τέλος, υπάρχει κράτος που δρα και μάλιστα αποτελεσματικά. Μεγάλη νίκη όλα αυτά. Η Ελλάδα είναι όπως μια μικρή βαρκούλα. Οσο εύκολα κουνιέται από τα κύματα, άλλο τόσο εύκολα διασώζεται και βγαίνει στον καλό καιρό. Οπως ο Ζορμπάς. Εχουμε αυτό το στοιχείο στον χαρακτήρα μας. Ικανοί για το χειρότερο και την ίδια στιγμή ικανοί για το καλύτερο"

Τέλος, ο ηθοποιός μιλά για την ταινία του Κώστα Γαβρά, όπου υποδύεται τον Γιάνη Βαρουφάκη.
«Εχω τη γνώμη πως ο Κώστας έκανε μια ταινία προκειμένου, με παράδειγμα την Ελλάδα, να τοποθετηθεί και να σχολιάσει τη δυσκολοκίνητη Ευρωπαϊκή Ενωση. Τώρα τα βλέπουμε πιο καθαρά όλα. Τώρα που με τον COVID-19 δύσκολα κουνιέται το διευθυντήριο προκειμένου να πάρει αποφάσεις και να λύσει μερικά ζωτικά προβλήματα. Ακόμα και τώρα, μέσα σε αυτές τις τραγικές συνθήκες, εξακολουθεί να λειτουργεί και να πρυτανεύει το power game. Ο Κώστας ήθελε με την ταινία να σχολιάσει αυτή την κακή πλευρά της Ευρώπης. Μια Ευρώπη που δεν ενδιαφέρεται για τους πολίτες της. Μια Ευρώπη που κυρίως ενδιαφέρεται για τη διαιώνιση των δομών εξουσίας και για τις τράπεζες. Δεν γίνεται, λόγου χάρη, το Βερολίνο να εκχωρεί 12 δισ. προς σωτηρία της Lufthansa, τη στιγμή που θεσμικά κάτι τέτοιο είναι απαγορευμένο λόγω κρατικής παρέμβασης στον ελεύθερο ανταγωνισμό. Πάντα ο δυνατότερος επιδεικνύει τη δύναμή του και μας το τρίβει στα μούτρα. Η γερμανική πρωτοκαθεδρία δεν συμβάλλει στη μείωση των διαφορών. Ετσι ο Γερμανός πολίτης εμφανίζεται ανώτερος από τον Ελληνα. Κι όμως, στα χαρτιά υποτίθεται πως είμαστε ίσοι. Και μάλιστα στην καθημερινότητά μας μοιραζόμαστε τις ίδιες αγωνίες"

Όσο για το αύριο... ο Χρήστος Λούλης απαντά: 
«Πάντα το αύριο είναι πιο ωραίο από το σήμερα, αλλά για να έρθει, πρέπει να είμαστε κι εμείς εκεί. Εννοώ να είμαστε παρόντες, υγιείς, κριτικοί και σωστά πληροφορημένοι».

 

Χρήστος ΛούληςσποτάκιταινίαΓιάνης ΒαρουφάκηςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα