Χρηματιστήριο: Υψηλότερα των 870 μονάδων με περίπου «γενική επιστράτευση» των blue chips

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 

“Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, θα είναι θετική ένδειξη το κλείσιμο του γενικού δείκτη υψηλότερα των 870 μονάδων, με αυξημένο τζίρο και αύξηση του αριθμού των θετικών ημερήσιων πρωταγωνιστών”, ανέφερε ο επίλογος του ενδοσυνεδριακού σχολίου και η σημερινή συνεδρίαση, θα μπορούσε να υποστηριχθεί, ότι ικανοποίησε και τους πλέον απαιτητικούς αναλυτές.

Την ψυχολογία των σημερινών αγοραστών, βοήθησαν και τα νέα ιστορικά χαμηλά, όσον αφορά τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών

ομολόγων.

Μένει να φανεί αν η σημερινή ανοδική κίνηση θα έχει και συνέχεια και αυτό θα εξαρτηθεί και από τα βραδινά μηνύματα της Fed.

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 875,22 μονάδες (+1,54%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 872,58 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,24%.

Ο τζίρος στα 78 εκατ., από τα οποία τα 6,5 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Συγκριτικό πλεονέκτημα στους αγοραστές, δίνει η τελική εικόνα στο ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης (Alpha Bank +2,57%, Εθνική +1,50%, Eurobank -0,72%, Πειραιώς +0,20%).

Μένοντας στον τραπεζικό κλάδο, “η Ελλάδα σχεδιάζει να παράσχει ως και 9 δισ. ευρώ σε κρατικές εγγυήσεις, για να βοηθήσει τις τράπεζές της να μειώσουν το ‘κόκκινο’ χρέος, που επιβαρύνει τους ισολογισμούς τους. Οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν στη διάθεσή τους τουλάχιστον 18 μήνες, για να χρησιμοποιήσουν το πρόγραμμα”, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Ερχόμενοι στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσε την συνεδρίαση μόνο ο τίτλος του Ελλάκτωρα (-1,96%) και αμετάβλητη η μετοχή του ΟΠΑΠ.

Την εκτίμηση ότι η έκθεση της ΕΥ για τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ θα είναι θετική, εξέφρασε ο υπουργός ΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ, ο υπουργός τόνισε: “για τη ΔΕΗ έχουμε δύο κρίσιμους σταθμούς: Στις 24 Σεπτεμβρίου δημοσιοποιείται η έκθεση του ορκωτού λογιστή για τη βιωσιμότητα της εταιρείας και θεωρώ ότι αυτή θα είναι θετική. Ο δεύτερος σταθμός, είναι οι διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου με μέσα Νοεμβρίου, σε σχέση με τις μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές της ΔΕΗ και της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας”.

Η παραπάνω δήλωση έδωσε κέρδη 5,19% για τον τίτλο της επιχείρησης ηλεκτρισμού.

Επίσης, από τις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE25, που κινήθηκαν προς υψηλότερες αποτιμήσεις, ξεχώρισαν οι Aegean Airlines (+3,31%), 3E (+2,17%), Μυτιληναίος (+2,33%) και ΟΛΠ (+2,14%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα της μίας ποσοστιαίας μονάδας ακολούθησαν οι ΑΔΜΗΕ, Viohalco, Lamda Development, Motor Oil, Jumbo, Ελ. Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, Σαράντης και Τέρνα Ενεργειακή.

Σαφώς πιο αυξημένο το ενδιαφέρον για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, όπου, μεταξύ άλλων, ξεχώρισαν και οι Forthnet (+19,57%), Ευρωσύμβουλοι (+11,86%), Αλουμύλ (+10,08%), Ιντεάλ (+8,60%), ΑΝΕΚ (+9,09%), Βιοκαρπέτ (+8,97%), Mevaco (+4,13%), Ελγέκα (+5,62%), Κορδέλλου (+4,08%), Επίλεκτος (+4,35%) Byte (+2,70%), AS Company (+3,47%), Intralot (+3,19%) και Κτήμα Λαζαρίδη (+3,12%).

χρηματιστήριοΧΑΑγορέςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα