Χρηματιστήριο: Και σήμερα οι πωλητές, είχαν τον τελευταίο λόγο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 

Μπορεί η σημερινή συνεδρίαση να χαρακτηρίστηκε από συνεχείς εναλλαγές προσήμων, όσον αφορά τους βασικούς δείκτες του ελληνικού χρηματιστηρίου και από μικρή αύξηση του τζίρου, όμως οι πωλητές διατήρησαν τον έλεγχο της τάσης και ο γενικός δείκτης κατέγραψε την έκτη πτωτική συνεδρίαση, στις επτά συνεδριάσεις του Δεκεμβρίου.

Στο Χ.Α., είναι περισσότερο από ευδιάκριτη η έλλειψη διάθεσης ανάληψης επενδυτικού ρίσκου, όπως και η σχετική απόσυρση ρευστότητας, όσο διαρκεί η Α.Μ.Κ. της Lamda Development,

ενώ τουλάχιστον αποθαρρυντική παραμένει η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όπου οι λίγες εντολές πώλησης μπορούν να διαμορφώσουν έως και ακραίες ημερήσιες μεταβολές, λόγω τραβήγματος των αγοραστών σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα.

Η προσοχή και στο εξωτερικό, όπου μετά και το δημοσίευμα της Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο “ οι ΗΠΑ θα παρατείνουν τη διορία για την επιβολή περαιτέρω δασμών, σε κινεζικά προϊόντα”, οι ευρωπαϊκές αγορές αντέδρασαν από τα χαμηλά ημέρας.

Από την άλλη, ο ανώτατος οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Λάρι Κάντλοου, δήλωσε ότι “παραμένει στο τραπέζι η επιβολή δασμών σε κινεζικά αγαθά στις 15 Δεκεμβρίου και δεν μπορεί να επιβεβαιώσει δημοσίευμα της Wall Street Journal που ανέφερε ότι οι διαπραγματευτές προετοιμάζουν το έδαφος για να τις καθυστερήσουν”.

Εν τω μεταξύ, οι Δημοκρατικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων ανακοίνωσαν ότι το κατηγορητήριο για την παραπομπή του προέδρου Τραμπ σε δίκη περιλαμβάνει τα παραπτώματα της κατάχρησης εξουσίας και παρακώλυση δικαιοσύνης.

“Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα απαντήσει στις αβάσιμες κατηγορίες της κατάχρησης εξουσίας και παρακώλυσης δικαιοσύνης, στη δίκη στη Γερουσία”, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Στέφανι Γκρίσαμ.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας από το ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, η τελική εικόνα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μικτή, με τους αγοραστές να έχουν σχετικό πλεονέκτημα (Alpha Bank -0,11%, Εθνική +1,39%, Eurobank +0,35%, Πειραιώς +0,27%).

Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ικανοποιητική, η τελική εικόνα στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, όπου με θετικό πρόσημο διασώθηκαν οι Viohalco (+0,43%), Lamda Development (+0,96%), ΔΕΗ (+1,60%), Μυτιληναίος (+0,84%), ΟΠΑΠ (+1,10%), Τέρνα Ενεργειακή (+2,07%) και αμετάβλητες οι μετοχές των ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Cenergy Holdings.

Από τους τίτλους που πιέστηκαν προς χαμηλότερες αποτιμήσεις, οι μεγαλύτερες απώλειες για ΑΔΜΗΕ (-1,64%), Ελλάκτωρα (-2,31%), Motor Oil (-1,96%), Fourli (-1,85%) και ΟΤΕ (-1,35%).

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, οι μετοχές της Motor Oil ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το προμέρισμα χρήσης 2019, €0,35 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,315 ανά μετοχή).

Ελάχιστα τα άξια θετικής αναφοράς από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου κόντρα στο επιφυλακτικό κλίμα κινήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι Αλουμύλ (+8,88%), Audiovisual (+9,09%) Βιοτέρ (+6,82%), Σελόντα (+4,90%), Πλαίσιο (+1,15%) και Ιατρικό (+1,90%).

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 867,18 (+0,39%) και 861,53 μονάδων (-0,26%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 861,67 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,24%.

Ο τζίρος στα 60 εκατ., από τα οποία τα 4,7 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

ΑγορέςΧΑχρηματιστήριοHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα