Χωρίς δραμαμίνες θα είναι τα αυτόνομα οχήματα στο μέλλον

Χωρίς δραμαμίνες θα είναι  τα ταξίδια του μέλλοντος με αυτόνομα οχήματα … Ο λόγος για μια νέα καινοτόμα λύση αντιμετώπισης της ναυτίας την οποία ανακάλυψε ο βραβευμένος  Έλληνας Μηχανολόγος Μηχανικός του ΕΜΠ και Επίκουρος Καθηγητής στο Technische Universiteit Delft της Ολλανδίας, Γεώργιος Παπαϊωάννου.

Ανέπτυξε μαζί με συνεργάτες του  έναν αλγόριθμο για τον έλεγχο της κίνησης του οχήματος. Ο αλγόριθμος

έχει ως στόχο τη βελτιστοποίηση της τροχιάς και της ταχύτητας του οχήματος με σκοπό δύο αντικρουόμενους στόχους, τη μείωση της ναυτίας και τη διάρκεια της διαδρομής. Η βάση αυτής της εργασίας ήταν η μελέτη της συσχέτισης τους, έτσι ώστε οι επιβάτες του μέλλοντος να μπορούν να επιλέγουν την οδηγική συμπεριφορά του οχήματος μέσω ενός διακόπτη. Έτσι, θα μπορούν είτε να προσαρμόσουν την άνεση του ταξιδιού επιτρέποντας τους να διαβάσουν το βιβλίο τους ή να δουν την ταινία τους, είτε να μειώσουν τη διάρκεια του ταξιδιού τους. Η εργασία αυτή απέδειξε ότι ο έλεγχος της ταχύτητας του οχήματος οδηγεί σε σημαντική μείωση της ναυτίας, όμως η μείωση της ταχύτητας είναι ικανή να οδηγήσει στην δυσαρέσκεια των επιβατών λόγω της αύξησης της διάρκειας της διαδρομής. Έχοντας αυτό ως δεδομένο, η έρευνα του Παπαϊωάννου επικεντρώθηκε, στο σχεδιασμό καινοτόμων καθισμάτων και στο σχεδιασμό αναρτήσεων του οχήματος.

Τρεις από τις ερευνητικές εργασίες του το 2022 αφορούσαν τρία καινοτόμα μοντέλα καθισμάτων. Τα δύο πρώτα μελετούν αποκλειστικά την μείωση των κάθετων ταλαντώσεων που μεταφέρονται στο σώμα των επιβατών, ενώ το τρίτο μοντέλο διερευνά την ταυτόχρονη απόσβεση κάθετων και διαμηκών ταλαντώσεων σε καταστάσεις φρεναρίσματος. Τα αποτελέσματα των παραπάνω μοντέλων έδειξαν τελικά  ότι  μειώθηκε η ναυτία σε σημαντικό βαθμό, και έγινε απόσβεση στις υψίσυχνες ταλαντώσεις, οι οποίες συνδέονται με την ικανότητα των επιβατών να συμμετέχουν σε ψυχαγωγικές και παραγωγικές δραστηριότητες κατά την κίνηση του οχήματος.

Ωστόσο σημαντικό ρόλο στην εξάλειψη της ναυτίας παίζει και ο σχεδιασμός αναρτήσεων, με κατάλληλα μοντέλα προσδιορισμού της κίνησης του ανθρώπινου σώματος για μια ρεαλιστικότερη εκτίμηση των επιπέδων ναυτίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, «τα υπάρχοντα μοντέλα προσδιορισμού ναυτίας χρησιμοποιούν τις διεγέρσεις του οχήματος για την εκτίμηση της ναυτίας, ενώ είναι απαραίτητη η χρήση των διεγέρσεων του κεφαλιού καθώς εκεί λαμβάνει χώρα η σύγκρουση των αισθήσεων, που είναι η κυριότερη αιτία εμφάνισης της ναυτίας».  Έτσι το σίγουρό είναι ότι ειδική σημασία παίζουν και  οι γωνιακές μετατοπίσεις του κεφαλιού κατά το φρενάρισμα στην κλιμάκωση της ναυτίας.

Σημαντικό  να αναφερθεί είναι ότι η μη ύπαρξη οδηγού στα αυτόνομα οχήματα  ναι μεν θα επιτρέψει σ΄ όλους τους επιβάτες να εκμεταλλεύονται το χρόνο μεταφοράς τους παραγωγικά ή να συμμετέχουν σε ψυχαγωγικές δραστηριότητες,  ωστόσο έως και σήμερα, ένας από τους βασικούς περιορισμούς που αντιμετώπιζαν, ήταν τα υψηλά επίπεδα ναυτίας που αναμενόταν να προκαλούν στους επιβάτες.

Διαβάστε επίσης:

Diana Krall: Η ιέρεια της μοντέρνας Jazz στην Αθήνα (Videos)

Βόρεια Εύβοια: «Το Σχέδιο, 1ο Μέρος, 8 δέκατα και αναφορά» – Ένα αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ για τις φωτιές που άλλαξαν για πάντα τη ζωή των κατοίκων (Photos/Video)

Παπαδημούλης στο topontiki.gr: Οι κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία εύλογες, αλλά πλήττουν σφοδρά και την ευρωπαϊκή οικονομία

Keywords
Τυχαία Θέματα