Χ.Α.: Ακολουθεί τον αρνητικό βηματισμό των ευρωπαϊκών αγορών

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 

Με αρνητικά πρόσημα, αλλά απόλυτα ελεγχόμενες απώλειες, κινούνται τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι ενεργοί επενδυτές αναμένουν τις εξελίξεις, από τις υψηλού επιπέδου εμπορικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα που αναμένεται να ξεκινήσουν την Πέμπτη, αλλά και τα μάκρο που ανακοινώνονται.

Οι ελπίδες για σημαντική πρόοδο στο εμπόριο φάνηκαν να εξανεμίζονται τη Δευτέρα, όταν το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ έβαλε στη "μαύρη λίστα" του 28

κινεζικές εταιρείες, για υποτιθέμενη εμπλοκή τους στην εκστρατεία καταστολής των κινεζικών αρχών, κυρίως εναντίον της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων.

Από την άλλη, “η Κίνα είναι έτοιμη να καταλήξει σε μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, αλλά μόνο στα σημεία στα οποία συμφωνούν και οι δύο πλευρές”, ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου, τονίζοντας πως “είναι έτοιμο να θέσει ένα χρονοδιάγραμμα για τη συζήτηση των πιο δύσκολων ζητημάτων την επόμενη χρονιά”.

Εν τω μεταξύ, η διαχειρίστρια εταιρεία του Χρηματιστηρίου του Χονγκ Κονγκ (HKEX) απέσυρε ξαφνικά την πρόταση των 29,6 δισ. στερλινών (36,4 δισ. δολάρια) για την εξαγορά του London Stock Exchange Plc, μετά την έντονη κριτική που δέχτηκε από τη βρετανική εταιρεία και τις συνεχείς αρνήσεις των μετόχων.

Ανοδικά κινήθηκε η γερμανική βιομηχανική παραγωγή τον Αύγουστο. H βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε κατά 0,3% σε σύγκριση με τον Ιούλιο, έναντι πρόβλεψης για πτώση κατά 0,1%. Το αποτέλεσμα του Ιουλίου αναθεωρήθηκε ανοδικά, σε πτώση κατά 0,4%, από κάθοδο 0,6% προηγουμένως.

“Η κυβέρνηση της Βρετανίας εργάζεται με βάση το σενάριο ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το ‘Brexit’ θα τερματιστούν εντός της εβδομάδας”, έγραψε το περιοδικό The Spectator επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στη Ντάουνινγκ Στριτ.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., ελάχιστα πριν συμπληρωθεί το πρώτο μισό της συνεδρίασης και παρά το ήπια ανοδικό ξεκίνημα, ο γενικός δείκτης έχει γυρίσει σε αρνητικό πρόσημο, δείχνει να προσεγγίζει, απειλητικά, το όριο των 820 μονάδων, ενώ σε στα γνωστά χαμηλά επίπεδα, παραμένει ο τζίρος.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης έχει κινηθεί μεταξύ 831,29 (+0,21%) και 822,37 μονάδων (-0,86%), ενώ ο τζίρος πλησιάζει τα 18,5 εκατ., από τα οποία τα 0,6 εκατ. αφορούν “πακέτα”.

Να σημειωθεί, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το "reopening" της έκδοσης του 10ετους ομολόγου του περασμένου Μαρτίου, με την τελική απόδοση να διαμορφώνεται στο 1,5%, που αποτελεί και ιστορικά χαμηλά επίπεδα για το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου. Η αρχική απόδοση είχε τοποθετηθεί στο 1,55%. Οι προφορές διαμορφώθηκαν πάνω από τα 5,4 δισ. ευρώ.

Αρχικός στόχος ήταν άντληση τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ, και τελικά το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε 1,5 δισ. ευρώ.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με θετικό πρόσημο διασώζονται μόνο οι Jumbo (+1,26%), TITC (+0,89%) και Fourlis (+0,19%), ενώ από τις μετοχές που πιέζονται προς χαμηλότερες αποτιμήσεις, οι μεγαλύτερες απώλειες για Alpha Bank (-2,81%), Εθνική (-2,44%), Πειραιώς (-1,84%),  Viohalco (-1,84%), Cenergy Holdings (-1,08%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-1,09%), ΔΕΗ (-1,08%), Lamda Development (-1,47%), ΟΠΑΠ (-1,31%) και Τέρνα Ενεργειακή (-1,13%).

Προσοχή θα απαιτήσει το υπόλοιπο της συνεδρίασης, καθώς κίνηση του γενικού δείκτη χαμηλότερα των 820 μονάδων, θα αυξήσει τις τάξεις των εν δυνάμει πωλητών.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα,  σύμφωνα  με  την  υπ’  αριθ. 2/852/23.09.2019  απόφαση  του  Δ.Σ.  της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και κατόπιν έγκρισης του αιτήματος του κ. Σταύρου Τάκη, για  την  άσκηση  του  δικαιώματος  εξαγοράς  των  μετοχών  της Σφακιανάκης, έπαυσε η διαπραγμάτευση των μετοχών της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

χρηματιστήριοΑγορέςβηματισμόςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα