Μπλόκο στα λιμάνια με την απεργία της ΠΝΟ - Ξένος Τύπος: Χιλιάδες τουρίστες εγκλωβισμένοι σε νησιά και λιμάνια

ΕΛΛAΔΑ

Συνεχίζεται σήμερα Τρίτη, για δεύτερη ημέρα η απεργία των ναυτεργατών. Πλήθος τουριστών να παραμένουν στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου.

Η νέα κινητοποίηση αφορά την υπογραφή νέων συλλογικών συμβάσεων εργασίας για τους εργαζομένους στην ακτοπλοΐα. Η απεργία κηρύχθηκε έπειτα και από τη δεύτερη βελτιωμένη πρόταση της εργοδοσίας για αυξήσεις 2% από την 1η Σεπτεμβρίου

του 2018.

Η εν λόγω πρόταση κατατέθηκε στην ΠΝΟ πριν από τη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της τη Δευτέρα, η οποία αποφάσισε παράταση της απεργίας.

Σύμφωνα με σχετικούς υπολογισμούς του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου διακινούνται ημερησίως 150.000 επιβάτες 25.000 τόνοι εμπορευμάτων (προμήθειες – εξαγωγές) και δεκάδες χιλιάδες Ι.Χ.

Έτσι βάσει αυτού του υπολογισμού εκτιμάται ότι νησιώτες και οι επιβάτες που θέλουν να επιστρέψουν υπερβαίνουν τις 300.000.

Η απεργία λήγει στις 6 τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Independent: Χιλιάδες τουρίστες εγκλωβισμένοι στα νησιά από τη συνεχιζόμενη απεργία της ΠΝΟ

Για χιλιάδες εγκλωβισμένους τουρίστες στα ελληνικά νησιά λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας των ναυτικών που κρατά δεμένα τα λιμάνια για δεύτερο 24ωρο κάνει λόγο σε δημοσίευμά του η βρετανική εφημερίδα Independent.

Επικαλούμενη στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι από την απεργία επηρεάζονται περίπου 180.000 τουρίστες.

Η βρετανική εφημερίδα παράλληλα, ενημερώνει όσους επηρεάζονται από τη συνεχιζόμενη απεργία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας ότι δικαιούνται αποζημίωσης ενώ τους συμβουλεύει να επικοινωνούν με τους κατά τόπους ταξιδιωτικούς πράκτορες.

Γερμανικός Τύπος: «Και την Τρίτη δεμένα τα πλοία»

Το ελληνικό ΑΕΠ αυξήθηκε την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου κατά μόλις 0,2% και έτσι η ανάπτυξη έχει θετικό πρόσημο για έκτη συνεχή φορά, σημειώνει η Süddeutsche Zeitung σε άρθρο με τίτλο «Αργή ανάπτυξη» επικαλούμενη τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δόθηκαν τη Δευτέρα στη δημοσιότητα. Η εφημερίδα σημειώνει ότι η ελληνική οικονομία είχε ξεκινήσει πολύ πιο δυναμικά τη τρέχουσα χρονιά με 0,9%: «Μετά την εκπνοή των προγραμμάτων στήριξης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φιλοδοξεί βάσει σχεδίου να διασφαλίσει μια βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας. Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι για το 2018 είναι εφικτή μια ανάπτυξη 1,9%, ποσοστό διπλάσιο από εκείνο που προβλέπει για το σύνολο της ευρωζώνης την τρέχουσα χρονιά».

«Απεργία στην Ελλάδα: Και την Τρίτη δεμένα τα οχηματαγωγά» επιγράφει άρθρο της για την απεργιακή κινητοποίηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας η Münchner Merkur στην διαδικτυακή της έκδοση. Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί ότι η απεργία μετατράπηκε από 24ωρη σε 48ωρη και παρατείνεται μέχρι τις 6πμ της Τετάρτης: «Οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες παρέλυσαν από το πρωί της Δευτέρας και όπως ανακοίνωσε το λιμεναρχείο Πειραιά εκτός από κάποια μικρότερα πλοία κανένα από τα μεγάλα οχηματαγωγά δεν εγκατέλειψε το λιμάνι. Οι ναυτικοί ζητούν αυξήσεις 5%, ενώ οι εργοδότες αντιπροτείνουν στις συνδικαλιστικές οργανώσεις μια άμεση αύξηση 1% και από τον Ιανουάριο του 2019 άλλο 1%. Τα συνδικάτα απορρίπτουν την πρόταση και συνεχίζουν την απεργία κάνοντας λόγο για "μη εποικοδομητική στάση των εφοπλιστών".

ΠΝΟΑιγαίοΙόνιοκαράβιαπλοίοαπεργίακινητοποίησηHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
απεργια, ΠΝΟ, απεργια πνο, νησια, μπλοκο, τυπος, ξενος, εν λόγω, süddeutsche zeitung, αλέξης τσίπρας, νέα, σεεν, independent, αεπ, ελστατ, τσιπρας, ελλαδα, συγκοινωνιες, πειραιας, video, popular, σταση εργασιας, απεργιες σημερα, απεργια 3 ιανουαριου, απεργια 7 ιανουαριου, απεργια 10 ιανουαριου, απεργια 11 ιανουαριου, απεργια 12 ιανουαριου, απεργια 13 ιανουαριου, απεργια 14 ιανουαριου, απεργια 17 ιανουαριου, απεργια 18 ιανουαριου, απεργια 19 ιανουαριου, απεργια 20 ιανουαριου, απεργια 21 ιανουαριου, απεργια 31 ιανουαριου, απεργια 7 απριλιου, απεργια 9 ιουνιου, απεργια 15 ιουνιου, απεργια 28 ιουνιου, απεργια 29 ιουνιου, απεργια ταξι, απεργια 1 δεκεμβριου, Καλή Χρονιά, απεργια 26 σεπτεμβριου, αλέξης τσίπρας, λιμεναρχειο πειραια, αεπ, ελστατ, οικονομια, ωρα, αυξηση, αρθρο, βιωσιμη αναπτυξη, δευτερο, δευτερα, εν λόγω, εφημεριδα, ιδια, θετικο, λογο, ξημερωματα, πλοια, υπογραφη, πρωι, τριτη, φορα, ελληνικα, η εφημεριδα, independent, ιουνίου, popular, süddeutsche zeitung
Τυχαία Θέματα