Αβραμόπουλος: Ο εθνικισμός και ο λαϊκισμός μπορεί να οδηγήσουν την Ευρώπη στο σκοτεινό παρελθόν της

Πολιτική

Στις Βρυξέλλες πραγματοποιήθηκε η 4η υπουργική συνάντηση του Ευρωπαϊκού Διαδικτυακού Φόρουμ (EU Internet Forum), που αποτελεί πρωτοβουλία του Ευρωπαίου Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου από το 2015.

Ανοίγοντας τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Διαδικτυακού Φόρουμ ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Θα είμαι ειλικρινής

και ευθύς μαζί σας, όπως πάντα. Σε σύγκριση με την τελευταία συνάντηση μας πριν από ένα χρόνο υπάρχει μία μεγάλη διαφορά: Έχουμε πλέον στο τραπέζι τη νομοθετική πρόταση, η οποία συζητείται τώρα από τα Κράτη Μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως θέμα υψηλής προτεραιότητας. Μία νομοθετική πρόταση, αλλάζει τις δυναμικές και θέτει την εθελοντική συνεργασία σε διαφορετική βάση.

Αυτό που παραμένει ίδιο με την περσινή χρονιά και θα εξακολουθήσει να παραμένει το ίδιο και τα επόμενα χρόνια είναι η άμεση ανάγκη να δράσουμε για την καταπολέμηση του τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο, με σκοπό την προστασία των πολιτών.

Η νομοθεσία χρειάζεται χρόνο τόσο για να προετοιμαστεί όσο και για να τεθεί σε ισχύ. Στο μεταξύ, το Φόρουμ αυτό, η συνεργασία μας που βασίζεται στην εμπιστοσύνη, θα συνεχίσει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης για τον περιορισμό του τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο».

Και συνέχισε ο κ. Αβραμόπουλος: «Η Daesh εξακολουθεί να υπάρχει στον ψηφιακό κόσμο και να καλεί ανοιχτά τους οπαδούς της να αναπαράγουν και να διαδίδουν το περιεχόμενο της. Ενώ χάνουν εδάφη και υποδομές, η Al Qaeda και η Daesh χρησιμοποιούν το διαδίκτυο σαν όχημα για την υλοποίηση των στόχων τους. Για όσο καιρό κρατήσει αυτό, το διαδίκτυο θα αποτελεί και για εμάς το σημαντικότερο πεδίο μάχης κατά της τρομοκρατίας. Αυτό δεν αποτελεί μόνο ευρωπαϊκό πρόβλημα, αλλά παγκόσμιο, κάτι που τονίστηκε και στις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ. Ξέρουμε για παράδειγμα την εμμονή της Daesh με τις επιθέσεις βιολογικών και χημικών όπλων. Στην Κολωνία το καλοκαίρι ζήσαμε την αποτυχημένη επίθεση με ρικίνη. Οι έρευνες απέδειξαν ότι ο ύποπτος παρακολουθούσε στο διαδίκτυο σχετικά βίντεο με οδηγίες χρήσης της ρικίνης που τα είχε αναρτήσει μία τρομοκρατική ομάδα τζιχαντιστών το 2016».

Για να ολοκληρώσει την ομιλία του: «Τον τελευταίο χρόνο, το Δίκτυο Αριστείας VOX-POL μας ενημέρωσε ότι ο ακροδεξιός εξτρεμισμός ανθεί στο διαδικτύου. Ένα χρόνο τώρα η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί. Από τις ΗΠΑ μέχρι τα πιο απομακρυσμένα σημεία της Ευρώπης ο ακροδεξιός εξτρεμισμός δείχνει το αποκρουστικό πρόσωπο του με έναν τρόπο που δεν έχουμε δει εδώ και πολλές δεκαετίες. Αυτά που βλέπουμε να συμβαίνουν στη Γερμανία, την Αυστρία, την Πολωνία, την Ελλάδα και σε τόσα άλλα μέρη είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Έχω επανειλημμένα τονίσει ότι ο εθνικισμός και ο λαϊκισμός μπορεί να οδηγήσουν την Ευρώπη στο σκοτεινό παρελθόν της. Δεν μαθαίνουμε όμως από την ιστορία μας. Η πρόοδος που έχουμε σημειώσει σε αυτό το Φόρουμ χάρη στη συνεργασία μας αποδεικνύει τι μπορούμε να καταφέρουμε όταν συνδυάσουμε συλλογικά την αποφασιστικότητα, την καινοτομία, την τεχνογνωσία και τις ικανότητες μας για ένα πιο ασφαλές διαδίκτυο. Από τον μηχανισμό αναφοράς της Europol το 2015, στην κοινή βάση δεδομένων (database of hashes) το 2016 και στο μεγάλο βήμα του αυτόματου εντοπισμού του τρομοκρατικού περιεχομένου το 2017, έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο. Δεν ήταν εύκολο. Οι τρομοκράτες είναι αποφασισμένοι να βρίσκονται πάντα ένα βήμα μπροστά και να ξεπερνούν τα μέτρα προστασίας μας. Έχουμε καταφέρει να βελτιώσουμε την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι τρομοκράτες δρουν μέσω των πλατφορμών, έχουμε ενισχύσει την ικανότητα αναφοράς του περιεχομένου στις εταιρείες, έχουμε δημιουργήσει συλλογική τεχνητή νοημοσύνη και έχουμε δει πολλές εταιρείες να λειτουργούν υποστηρικτικά η μία στην άλλη για να αποτρέπουν την διάδοση του εξτρεμιστικού περιεχομένου».

Στο Φόρουμ συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, Υπουργοί Κρατών Μελών της ΕΕ, εταιρείες του Διαδικτύου, εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών και η Europol.

ΑβραμόπουλοςEuropolHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα