Αρχίζουν σήμερα Τετάρτη οι επαφές της κυβέρνησης με τους θεσμούς - Μεγάλο παζάρι για τις συντάξεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αρχίζουν σήμερα Τετάρτη οι επαφές της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, οι πρώτες μετά την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα. Οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται στο κτίριο του υπουργείου Δικαιοσύνης και από πλευράς κυβέρνησης θα είναι παρόντες μόνον ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Θα υπάρξουν 2-3 συναντήσεις, μια την Τετάρτη,

μια την Παρασκευή (οπότε και αναμένεται να αναχωρήσουν οι θεσμοί) και εάν χρειαστεί μια την Πέμπτη. Αυτές θα είναι ολιγόωρες, καθώς, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, δεν θα αφορούν σε διαπραγματεύσεις (δεν υπάρχουν πλέον, επισημαίνουν, μνημόνιο και προαπαιτούμενα), αλλά σε ανταλλαγή πληροφοριών και σε ενημέρωση για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών και των μεταρρυθμίσεων που έχει αναλάβει να υλοποιήσει η κυβέρνηση.

Υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι βασικό στοιχείο των συζητήσεων θα είναι η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού (το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2019 θα κατατεθεί στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου) και ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται από την υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα. Παράλληλα, ωστόσο, επί τάπητος αναμένεται να τεθούν και οι μεταρρυθμίσεις που αναφέρονται στην απόφαση του Eurogroup του Ιουνίου. Όπως, η πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες, η στελέχωση της ΑΑΔΕ, η μείωση των "κόκκινων" δανείων και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, τα εργασιακά (αύξηση κατώτατου μισθού, αντιμετώπιση αδήλωτης εργασίας), η διαδικασία απλούστευσης στη χορήγηση αδειών για επενδύσεις, το Κτηματολόγιο και οι δασικοί χάρτες, οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας, οι αποκρατικοποιήσεις, ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, η καταπολέμηση της διαφθοράς κ.ά.

Για το "καυτό" θέμα των συντάξεων (πρέπει να μειωθούν βάσει νόμου από την 1η Ιανουαρίου), ο εν λόγω κυβερνητικός παράγοντας επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η ελληνική πλευρά αναμένεται να το "ανοίξει" αναφέροντας πως δεν είναι αναγκαία η μείωση λόγω των πλεονασμάτων σε προϋπολογισμό και ΕΦΚΑ. Ωστόσο, αποφάσεις δεν πρόκειται να ληφθούν τώρα και παραπέμπονται για το τέλος του έτους. Με τον κυβερνητικό παράγοντα να εκφράζει βεβαιότητα πως "στο τελικό κείμενο του νέου προϋπολογισμού (σ.σ. Κατατίθεται τον Νοέμβριο) δεν θα υπάρχει η μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου".

Για τις επαφές κυβέρνησης και θεσμών στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, θα υπάρξει μια έκθεση τον Νοέμβριο. Θα ακολουθήσουν άλλες τρεις, στα τέλη Φεβρουαρίου, στα τέλη Μαΐου και τον Νοέμβριο 2019.

Παζάρι για τις συντάξεις

Σε συνέντευξή του στο Euronews Αναφερόμενος στις συντάξεις ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι είναι θέμα της κυβέρνησης να αποφασίσει τα μέσα επίτευξης των στόχων.

«Η δομική αλλαγή σε σχέση με λίγους μήνες πριν είναι ότι η χώρα βγήκε από τα μνημόνια και έγινε μια κανονική χώρα. Η Ελλάδα βεβαίως και είναι υποχρεωμένη να πιάνει τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί αλλά οι εκάστοτε κυβερνήσεις θα αποφασίζουν αυτές για τα μέσα και τις πολιτικές μέσα από τις οποίες που επιτυγχάνονται οι στόχοι. Εμείς έχουμε την σαφή δέσμευση να υλοποιήσουμε το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019. Στον βαθμό που αυτός ο στόχος επιτυγχάνεται τότε θα καταθέσουμε όπως προβλέπεται τον προϋπολογισμό του 2019, στις 15 Οκτώβρη στην Κομισιόν θα κάνουμε μια ουσιαστική συζήτηση και είναι βέβαιο κατά την άποψή μου ότι αυτό που θα επικρατήσει είναι αυτό που είναι ωφέλιμο για την συνέχιση της αναπτυξιακής πορείας της οικονομίας και βεβαίως για την κοινωνική πλειοψηφία. Ωφέλιμο για την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας είναι να σταματήσουν οι περικοπές και η λιτότητα που δημιουργούν μια αντικυκλική πολιτική που μειώνουν τη ζήτηση, την κατανάλωση και άρα σπρώχνου ξανά την οικονομία σε ένα σπιράλ ύφεσης που μόλις τώρα ξεφύγαμε από αυτό. Είμαι αισιόδοξος ότι τα νούμερα θα είναι θετικά και άρα θα καταφέρουμε να πετύχουμε κάτι προς όφελος της οικονομίας και των συνταξιούχων και της κοινωνικής πλειοψηφίας», είπε ο Πρωθυπουργός, προαναγγέλλοντας έτσι ένα μεγάλο πολιτικό παζάρι.

«Κατάργηση νόμου»

Με κατάργηση του νόμου για τις περικοπές στις συντάξεις θα είναι ο τρόπος που θα ακυρωθεί το μέτρο που ψήφισε η κυβέρνηση. Αυτό υποστήριξε ο επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού για τα οικονομικά θέματα Γιώργος Τσίπρας, μιλώντας στην εκπομπή «Από Νωρίς» στην τηλεόραση του Έψιλον.

ΣυντάξειςπαζάριθεσμοίδανειστέςτρόικαΓιώργος ΧουλιαράκηςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα