Απονεμήθηκαν τα πρώτα Όσκαρ της φετινής σεζόν βραβείων

ΚΟΣΜΟΣ

Αφήνοντας στην άκρη για λίγο το σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης, οι αστέρες του Χόλιγουντ συγκεντρώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου για να τιμήσουν τη δουλειά του ηθοποιού Ντόναλντ Σάδερλαντ και τεσσάρων ακόμη σκηνοθετών που βραβεύτηκαν με τιμητικά 'Οσκαρ.

Ο 82χρονος Σάδερλαντ έχει εμφανιστεί σε περισσότερες από 140 ταινίες, ανάμεσά τους οι "The Dirty Dozen" ("Και οι 12 ήταν καθάρματα", 1967), "MASH" (1970) και "Don't Look Now" ("Μετά τα μεσάνυχτα", 1973) και στη νεότερη γενιά είναι γνωστός λόγω της συμμετοχής του στο franchise

"Hunger Games" ("Αγώνες Πείνας"). Ωστόσο ουδέποτε βραβεύτηκε με 'Οσκαρ.

Το βραβείο "αυτό είναι πολύ σημαντικό για μένα, για την οικογένεια μου", είπε ο Σάδερλαντ στην ετήσια τελετή των βραβείων Κυβερνητών, όπου αγαλματίδια των 'Οσκαρ απονέμονται για να τιμήσουν την προσφορά ενός καλλιτέχνη καθ΄όλη τη διάρκεια της καριέρας του στον κινηματογράφο.

"Θα ήθελα να μπορούσα να πω ευχαριστώ στους χαρακτήρες τους οποίους υποδύθηκα, τους ευχαριστώ γιατί με συντρόφευσαν στη ζωή μου."

Η Τζένιφερ Λόρενς, που πρωταγωνιστεί στη σειρά "Hunger Games", δήλωσε ότι η δουλειά του Σάδερλαντ "είναι η μαγεία του κινηματογράφου σε όλο της το μεγαλείο".

Η Αντζελίνα Τζολί παρουσίασε τη γεννημένη στο Βέλγιο Ανιές Βαρντά, την 89χρονη σκηνοθέτη-σύμβολο του γαλλικού σινεμά, που έλαβε τιμητικό 'Οσκαρ για το σύνολο του έργου της. Η Βαρντά ξεκίνησε την καριέρα της στη νουβέλ βαγκ, στο κίνημα που συντάραξε τον γαλλικό κινηματογράφο τη δεκαετία του 1950 και του 1960. Οι ταινίες "La Pointe Courte" (1955), "Κλεό 5-7" (1961) και "Δίχως στέγη δίχως νόμο" (1985) συγκαταλέγονται στο έργο της. Τζολί και Βαρντά χόρεψαν πάνω στη σκηνή αυτοσχεδιάζοντας. "Έχω λάβει πολλά βραβεία. Εδώ στη Μέκκα του κινηματογράφου, στο Χόλιγουντ, έλαβα το καλύτερο", είπε η Βαρντά.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν σταρ όπως ο Ντάστιν Χόφμαν, ο Τζέικ Τζίλενχαλ, η 'Εμα Στόουν, ο Κόλιν Φάρελ, ο Τομ Χανκς και ο Στίβεν Σπίλμπεργκ.

Ο Τσαρλς Μπέρνετ, ο αφροαμερικανός σκηνοθέτης ταινιών όπως "To Sleep With Anger" (1990) με πρωταγωνιστή τον Ντάνι Γκλόβερ και "The Glass Shield" ("Υποψία εγκλήματος", 1994) στην οποία εμφανίζεται ο αμερικανός ράπερ Ice Cube, μίλησε για τις προκλήσεις που αντιμετώπισε προκειμένου να αφηγηθεί ιστορίες της κοινότητας του στην ομιλία αποδοχής του βραβείου του. "Εναπόκειτο σε μας να αφηγηθούμε την ιστορία μας, την ανθρώπινη φύση μας με τον δικό μας τρόπο... χρησιμοποιώντας την κινηματογραφική ταινία ως έναν τρόπο για κοινωνική αλλαγή", δήλωσε.

Ο μεξικανός σκηνοθέτης Αλεχάντρο Ιναρίτου, που έλαβε δύο 'Οσκαρ για τις ταινίες "Birdman" (2014) και "The Revenant" ("Η Επιστροφή", 2015), τιμήθηκε επίσης για την ταινία του εικονικής πραγματικότητας "Carne y Arena" που βάζει τον θεατή στη θέση μεταναστών που προσπαθούν να περάσουν τα αμερικανικά σύνορα. Αφιέρωσε το τιμητικό του 'Οσκαρ στους μετανάστες "των οποίων η πραγματικότητα παραβλέπεται και είναι όμηροι ιδεολογιών και προσδιορισμών, μη δίνοντας σε αυτούς τη δυνατότητα να γίνουν κατανοητοί και αγαπητοί".

Ο Χόφμαν παρουσίασε τον κινηματογραφιστή 'Οουεν Ρόιζμαν, με τον οποίο συνεργάστηκε στις ταινίες "Tootsie" (1982) και "Straight Time" (Ο Κυνηγημένος", 1978) λέγοντας: "Είναι ο τρόπος που ο Ρόιζμαν συνδυάζει τη διαίσθηση, την προσαρμοστικότητα και τη δεξιοτεχνία που τον κάνει ξεχωριστό".

Ο Ρόιζμαν, ο οποίος ήταν πέντε φορές υποψήφιος για 'Οσκαρ αλλά ουδέποτε απέσπασε το βραβείο, ευχαρίστησε όλους όσους συνεργάστηκαν μαζί του. "Αυτή η βραδιά σημαίνει πολλά για μένα", τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΧόλιγουντΌσκαρβραβείαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα