Αποκλεισμένοι από τις τουρκικές αρχές σε γέφυρα του Έβρου Έλληνες και Τούρκοι που ζητούν την πτώση του φράχτη

ΕΛΛAΔΑ

Αποκλεισμένοι για σχεδόν τρεις ώρες σε γέφυρα των ελληνοτουρκικών συνόρων στους Κήπους του Έβρου παρέμειναν περίπου 50 Έλληνες διαδηλωτές, συνδικαλιστές, δημοσιογράφοι και καλλιτέχνες, καθώς και Τούρκοι συνδικαλιστές, που επιχείρησαν να περάσουν στη γειτονική χώρα για να πραγματοποιήσουν εκδήλωση στη συνοριακή πόλη Kεσσάνη ενάντια στον φράχτη του Έβρου και υπέρ του ανοίγματος ασφαλούς διόδου για τους πρόσφυγες προς τη δυτική Ευρώπη.

Οι Έλληνες διαδηλωτές

ήταν εφοδιασμένοι με όλα τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα, ταυτότητες και διαβατήρια, ωστόσο επί ώρες τους απαγορεύτηκε η είσοδος στη γειτονική χώρα με τους συνοριοφύλακες να επικαλούνται «λόγους ασφαλείας».

Για το περιστατικό και τη στάση των τουρκικών αρχών οι διαδηλωτές, ανάμεσά τους και εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ, ήρθαν σε επικοινωνία με το ελληνικό υπoυργείo Εξωτερικών που με τη σειρά του επικοινώνησε με τις τουρκικές αρχές, χωρίς ωστόσο να δοθεί άμεσα το «πράσινο φως» στους συγκεντρωμένους να περάσουν στη γειτονική χώρα.

Εν τέλει δόθηκε η σχετική άδεια από τις αρχές της Τουρκίας, ωστόσο, μετά από πολύωρη αναμονή, οι Έλληνες διαδηλωτές είχαν ήδη πάρει τον δρόμο της επιστροφής.

Άτομα που συμμετέχουν στην κινητοποίηση μιλώντας στο www.topontiki.gr κατήγγειλαν τη στάση των τουρκικών αρχών να απαγορεύουν τη διέλευση σε πολίτες με μόνο κριτήριο την πολιτική τους τοποθέτηση και τη συνδικαλιστική τους ιδιότητα, ενώ την ίδια στιγμή απαγορεύουν σε Τούρκους πολίτες, που είχαν περάσει στην ελληνική πλευρά για αντίστοιχη εκδήλωση, να επιστρέψουν στη χώρα τους!

Στο μεταξύ στην ελληνική πλευρά αντιμέτωποι με φραγμό των ΜΑΤ βρέθηκαν διαδηλωτές που, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων, επιχείρησαν να προσεγγίσουν τον φράχτη στον Έβρο.

Το Σάββατο, πρώτη ημέρα των διήμερων κινητοποιήσεων που διοργανώνει ο Συντονισμός Σωματείων και Συλλογικοτήτων για το Προσφυγικό, εκατοντάδες διαδηλωτές απαίτησαν να πέσει ο φράχτης του Έβρου και να ανοίξει ασφαλής δίοδος για μετανάστες και πρόσφυγες, ώστε να μη θρηνούμε καθημερινά νεκρούς στο Αιγαίο.

Σημειώνεται ότι το γκρέμισμα του φράχτη αποτελούσε προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις εκλογές της 25 Ιανουαρίου του 2015, πριν ακριβώς έναν χρόνο, ενώ είχε καταγγείλει την ανέγερσή του κάνοντας λόγο, δια του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου Θ. Δρίτσα, για «υποκριτική και απάνθρωπη» απόφαση.

Ο φράχτης του Έβρου συνδέεται στενά με τους καθημερινούς πια πνιγμούς προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο, καθώς, όπως σημείωνε πρόσφατα η Διεθνής Αμνηστία, ουσιαστικά κατευθύνει τις προσφυγικές ροές σε πιο επικίνδυνες θαλάσσιες διαδρομές. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες έως τις 10 Νοέμβρη 2015 512 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους στο Αιγαίο, μέσα σε μόλις 11 μήνες, ενώ φωτογραφίες πνιγμένων παιδιών - όπως του μικρού Αϊλάν, αλλά και των μαζικών τάφων προσφύγων στη Λέσβο έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου.

φράχτηςΈβροςΔιαδηλωτέςΤουρκίαΕλλάδαHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα