Απεργιακή απάντηση από τα συνδικάτα στην αιφνιδιαστική ψήφιση του Ασφαλιστικού

ΕΛΛAΔΑ

Με δυναμικές κινητοποιήσεις απαντούν οι συνδικαλιστικοί φορείς της χώρας στην αιφνιδιαστική εισαγωγή προς ψήφιση του Ασφαλιστικού, μέσα στο Σαββατοκύριακο.

48ωρη απεργία από ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

​Σε 48ωρη γενική απεργία την Παρασκευή 6 Μαΐου και το Σάββατο 7 Μαΐου

2016 προχωρούν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, που καλούν σε μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια που θα πραγματοποιηθούν σε ολόκληρη τη χώρα ενάντια στο ασφαλιστικό-φορολογικό νομοσχέδιο.

Με διαδικασίες fast track η κυβέρνηση επιχειρεί να αιφνιδιάσει την ελληνική κοινωνία προωθώντας τη ψήφιση του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου μέσα στο Σαββατοκύριακο, αναφέρει η ΓΣΕΕ σε σχετική ανακοίνωση.

H ΓΣΕΕ αντιδρώντας τόσο στο περιεχόμενο του ασφαλιστικού και του φορολογικού νομοσχεδίου σε σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής της Επιτροπής, υλοποιώντας την ομόφωνη απόφαση της Διοίκησης της Συνομοσπονδίας, προκηρύσσει 48ωρη Γενική Απεργία για αύριο Παρασκευή 6/5 και Σάββατο 7/5 2016.

Η ΑΔΕΔΥ από την πλευρά της καλεί σε συμμετοχή όλους τους εργαζόμενους με στόχο να μην περάσουν τα νέα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών τα οποία όπως αναφέρει η ΑΔΕΔΥ προβλέπουν:

1. Αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ στο 24% από 23%. Από την αναπροσαρμογή του συντελεστή υπολογίζεται να εισπραχθούν 450 εκατ. ευρώ.

2. Αύξηση της φορολογίας στην αμόλυβδη, στο υγραέριο και στο φυσικό αέριο.

3. Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στον καπνό και στα τσιγάρα.

4. Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα αλκοολούχα ποτά.

5. Αύξηση του τέλους ταξινόμησης των εισαγόμενων αυτοκινήτων και των τελών κυκλοφορίας.

Επίσης, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ στις βασικές φορολογικές διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπεται:

Αντί για αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ πού υποσχόταν η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, φέρνει νέα μείωση στα 9.090 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους από 9.545 ευρώ που ήταν έως σήμερα. Η επιστροφή φόρου μειώνεται από τα 2.100 ευρώ στα 2.000 ευρώ, ενώ με το «εφεδρικό» μνημόνιο συζητείται παραπέρα μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 8.182 ευρώ. Μισθωτοί και συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα από 9.090 ευρώ μέχρι 9.545 ευρώ, οι οποίοι καλύπτονταν από το αφορολόγητο, θα υποστούν επιβαρύνσεις μέχρι 100 ευρώ το χρόνο.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι με φορολογητέες μηνιαίες αποδοχές από 757 ευρώ έως 795 ευρώ θα έχουν αύξηση της φορολογίας.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι με εισόδημα φορολογητέο πάνω από 795 ευρώ και μέχρι 2.250 ευρώ, θα πληρώσουν επιπλέον φόρους έως και 176 ευρώ τομ χρόνο για τα εισοδήματά τους αυτά.

Το νομοσχέδιο προβλέπει νέα κλίμακα της «ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης», η μηνιαία παρακράτηση της οποίας σε μισθούς και συντάξεις θα ξεκινήσει από τη στιγμή που το νομοσχέδιο θα γίνει νόμος του κράτους. Συγκεκριμένα, προβλέπεται νέος αυξημένος συντελεστής 2,2% (από 1% που ίσχυε μέχρι τώρα) για εισοδήματα από 12.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ.

Σημαντική επιβάρυνση θα υποστούν όσοι έχουν κάποιο εισόδημα από ενοίκια. Για ετήσιο ποσό από ενοίκια μέχρι 12.000 ευρώ, ο συντελεστής αυξάνεται από το 11% στο 15%. Τα λαϊκά νοικοκυριά που αποκτούν εισόδημα από νοίκια από 1.000 μέχρι 12.000 ευρώ, θα πληρώνουν επιπλέον φόρο από 40 μέχρι και 480 ευρώ τον χρόνο.

Το φορολογικό νομοσχέδιο, σε συνδυασμό με τα χαράτσια της «αλληλεγγύης», φέρνει περαιτέρω επιβαρύνσεις σε εισοδήματα από 9.090 μέχρι 27.000 ευρώ το χρόνο.

Αναφέρεται, επίσης, πως απέναντι σε αυτή την επίθεση η ΑΔΕΔΥ θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την ανατροπή της άδικης και ταξικής -σε βάρος των εργαζομένων και των αδύναμων στρωμάτων- φορολογικής πολιτικής.

Και η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ θα συμμετέχει στην 48ωρη απεργία

Σε 48ωρη απεργία προχωρά από τα μεσάνυχτα η ΓΕΝΟΠ (Παρασκευή και Σάββατο), ενώ την Κυριακή θα συμμετάσχει στην απεργία της ΓΣΕΕ. Με ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ καταγγέλλει «λογικές απόλυτου αιφνιδιασμού» ως προς την κατάθεση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό.

Τετραήμερη πανελλαδική απεργία από την ΠΝΟ

Τετραήμερη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων από αύριο στις 6.00 το πρωί της Παρασκευής 6 Μαΐου έως τις 6 το πρωί της Τρίτης 10 Μαΐου, αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ σε σημερινή της έκτακτη συνεδρίαση.

Στελέχη της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφεραν ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις που γίνονται με αφορμή την κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή και στις οποίες ενσωματώνεται και ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς με συμμετοχή των Ελλήνων ναυτικών στην 24ωρη κινητοποίηση της ΓΣΕΕ την Κυριακή 8 Μαΐου, θα έχουν προοπτική κλιμάκωσης.

Η ΠΝΟ σε ανακοίνωσή της έχει τονίσει ότι «το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που έχει κατατεθεί στις Επιτροπές της Βουλής για επεξεργασία περιέχει δυσμενέστερες ρυθμίσεις αφού διευρύνεται και το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) και εντάσσονται στη νέα του διευρυμένη μορφή του τα Ταμεία Πρόνοιας των Ναυτικών (Αξιωματικών και Κατωτέρω Πληρωμάτων) τα οποία, είναι πλέον ή βέβαιον ότι θα απωλέσουν πλήρως τα αποθεματικά τους και από υγιή αυτοτελή ταμεία, που είναι σήμερα, θα καταλήξουν, μαζί με τα υπόλοιπα ομοειδή ταμεία που εντάσσονται στον νέο φορέα, σε ένα νέο ελλειμματικό τέρας».

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση το συγκεκριμένο νομοσχέδιο να περάσει στην ελληνική κοινωνία και η κυβέρνηση θα πρέπει να το πάρει άμεσα πίσω», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας Γιάννης Χαλάς και προσέθεσε ότι η «συγκεκριμένη ρύθμιση δίνει το τελειωτικό χτύπημα στο ναυτικό επάγγελμα και τους συνταξιούχους ναυτικούς».

Καταλήψεις δημοτικών εγκαταστάσεων από τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ

Ξεκίνησαν από την Πέμπτη καταλήψεις σε ΧΥΤΑ, δημοτικά γκαράζ, και σε άλλα δημοτικά κτίρια από εργαζομένους της Αυτοδιοίκησης.

Οι κινητοποιήσεις θα κορυφωθούν με τη συμμετοχή των εργαζομένων στην 48ωρη πανελλαδική απεργία που έχει ήδη αποφασιστεί για τις ημέρες συζήτησης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.

Λόγω των κινητοποιήσεων των δημοτικών υπαλλήλων, έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στην αποκομιδή των απορριμμάτων. Η ΠΟΕ-ΟΤΑ, σε ανακοίνωσή της, κάνει λόγο για «αντι-ασφαλιστικό νομοσχέδιο» που «έχει ένα μόνο στόχο: να αφομοιώσει όλες τις μνημονιακές δεσμεύσεις που επιβάλλουν στη ζωή μας εξαθλίωση, περιθωριοποίηση, ανεργία. Αφαιρώντας ακόμη και από τους απόμαχους της εργασίας το δικαίωμα μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης [και] στερώντας από τη νέα γενιά την όρεξη και την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο».

Και η ΠΟΕΣΥ στη 48ωρη απεργία

Τη συμμετοχή των δημοσιογράφων στην 48ωρη απεργία των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ ανακοίνωσε η ΠΟΕΣΥ, καλώντας "τις Ενώσεις-μέλη της να διασφαλίσουν την επιτυχία της απεργίας και την περιφρούρησή της και τους συναδέλφους να πάρουν μέρος στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα."

Γενική απεργία και στις 8 Μαΐου

Σημειώνεται ότι για την Κυριακή, 8 Μαΐου, έχει εξαγγελθεί 24ωρη γενική απεργία από την ΓΣΕΕ στο πλαίσιο του εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς, η οποία φέτος συνέπεσε με την Κυριακή του Πάσχα. Η απεργία προγραμματίστηκε για αυτή την Κυριακή με τη λογική της στήριξης της απεργίας των εμποροϋπαλλήλων, καθώς την 8η Μαΐου θα είναι ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα. Εν όψει όμως της ψήφισης του ασφαλιστικού η απεργία αποκτά νέα βαρύτητα.

απεργίαψήφισηΑσφαλιστικόHas video:
Keywords
τελη ταξινομησης, τελη κυκλοφοριας 2014, εισφορα αλληλεγγυης, απεργια, μαΐου, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, συμμετοχή, track, νέα, ΦΠΑ, υγραεριο, μνημονιο, τομ, γενοπ, ΠΝΟ, απε-μπε, βουλη, υγιή, συγκεκριμένο, χυτα, ποεσυ, πασχα, video, συριζα, τελη κυκλοφοριας, ΟΤΑ, απεργια πνο, σταση εργασιας, απεργια οσε, απεργια υπα, απεργιες αυριο, απεργιες σημερα, αυξηση φπα, απεργια μμε, απεργια ταξι, εκτακτη εισφορα, νεα κυβερνηση, χαρατσι δεη, μειωση μισθων, μνημονιο 2, πασχα 2012, μνημονιο 3, απεργια γσεε, απεργια αδεδυ, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, κοινωνια, καταληψεις, αφορολογητο, γενοπ, νεα μετρα, πλαισιο, σημερινη, τα νεα, φυσικο αεριο, χυτα, αυξηση, ανεργια, απε, απε-μπε, ασφαλιστικο, αφορμη, γινει, γινονται, ευρω, υπαρχει, ελπιδα, επιτυχια, ζωη, υγιή, κυβερνηση, κλιμακα, κτιρια, κυριακη του πασχα, λογο, μαΐου, μειωση, μορφη, ναυτικο, νεα γενια, μπε, πεμπτη, ποε, ποεσυ, ποτα, προβληματα, πρωι, ρυθμισεις, ρυθμιση, σαββατο, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συμμετοχή, τσιγαρα, τομ, φυσικο, δημοτικα, δικαιωμα, χωρα, κυριακη, track
Τυχαία Θέματα