Απεργία πείνας Κουφοντίνα: Νέα συγκέντρωση στο Σύνταγμα - «Από μία κλωστή» κρέμεται η ζωή του

ΕΛΛAΔΑ

 

Νέα συγκέντρωση αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα, του οποίου η ζωή διατρέχει σοβαρό κίνδυνο μετά από έξι εβδομάδες απεργίας πείνας, πραγματοποιούν στο Σύνταγμα μέλη από 18 οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Στην κοινή τους ανακοίνωση οι διοργανωτές αναφέρουν:

«Μετά από 40 μέρες απεργίας πείνας ο Δημήτρης

Κουφοντίνας μπήκε στην εντατική. Διεκδικεί αυτονόητα δικαιώματα τα οποία η κυβέρνηση αρνείται, καταστρατηγώντας τις διατάξεις ακόμα και του εκδικητικού νόμου τον οποίο η ίδια ψήφισε. Η εγκληματική κυβέρνηση τού το αρνείται με απόλυτη εκδικητική μανία, αποδεικνύοντας ότι θέλει τον θάνατό του.

»Αυτή η κυβέρνηση θέλει να υπάρξει νεκρός απεργός πείνας για πρώτη φορά στην ιστορία μετά την εποχή Θάτσερ. Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει ανεπανόρθωτο πλήγμα για τις δημοκρατικές εγγυήσεις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα μας. Δεν είναι τυχαίο ότι έρχεται σε συνέχεια μιας υπεραντιδραστικής πολιτικής της κυβέρνησης κατά την περίοδο της πανδημίας που περιορίζει δραστικά δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες μέσα από ένα πλέγμα ακραίας καταστολής απέναντι σε φοιτητές, εργαζόμενους, πρόσφυγες και μετανάστες, οποιονδήποτε πολίτη.

»H απεργία πείνας του Δ. Κουφοντίνα μας αφορά όλους. Πρέπει να αναγκάσουμε την κυβέρνηση να υποχωρήσει. Καλούμε και απαιτούμε όλες οι δυνάμεις που αναφέρονται στο κίνημα, στις δημοκρατικές ελευθερίες και στα συνταγματικά δικαιώματα, στους αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας, να κινητοποιηθούμε άμεσα και έμπρακτα. Με ψηφίσματα και αποφάσεις που θα δυναμώσουν τη φωνή των δικηγόρων, γιατρών, καλλιτεχνών κ.λπ. που ήδη έχουν εκφράσει την αλληλεγγύη τους και ζητάνε την ικανοποίηση του δίκαιου-στοιχειώδους αιτήματός του Δ. Κουφοντίνα.

»Να μην επιτρέψουμε την επαναφορά της θανατικής ποινής στην πράξη. Καλούμε σε συγκέντρωση στο Σύνταγμα, το Σάββατο 20 Φλεβάρη στις 12.00 μ. για να απαιτήσουμε άμεση ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων του απεργού πείνας Δ. Κουφοντίνα, να μεταφερθεί στις φυλακές Κορυδαλλού, να μην επιτρέψουμε νεκρό απεργό πείνας από το μένος Κυβέρνησης – Μηχανισμών – ΗΠΑ

Στη συγκέντρωση καλούν οι οργανώσεις Αναμέτρηση Ομάδα Κομμουνιστών/στριών, ΑΡΑΝ, ΑΡΑΣ, ΔΕΑ, Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, ΕΕΚ, ΕΚΚΕ, ΚΚΕ (μ-λ), Κόκκινο Νήμα, Κρίση και Κριτική, Λαϊκή Ενότητα, ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, νΚΑ, Ξεκίνημα, ΟΚΔΕ, ΟΚΔΕ Σπάρτακος, Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο, Συνάντηση για μια Αντικαπιταλιστική-Διεθνιστική Αριστερά.

Ένταση και καταστολή την Παρασκευή

Στο μεταξύ, ένταση με χρήση χημικών, κυνηγητό και προσαγωγές από την ΕΛΑΣ σημειώθηκε την Παρασκευή στο κέντρο της Αθήνας, όπου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση με αίτημα την ικανοποίηση του αιτήματος του απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., οι αστυνομικές δυνάμεις που έσπευσαν «για να αποτρέψουν την κατάληψη του οδοστρώματος», δέχθηκαν «επίθεση με ρίψη αντικειμένων από τους συγκεντρωμένους, τους οποίους απώθησαν με περιορισμένη χρήση δακρυγόνων». Η αστυνομία προχώρησε σε επτά προσαγωγές.

Δακρυγόνα και κρότου λάμψης στα Προπύλαια πριν λίγο προς διάλυση της συγκέντρωσης. Γίνονται έλεγχοι τριγύρω. #antireport #koufontinas_hungerstrike pic.twitter.com/P7eetxBSkq

— radiofragmata (@radiofragmata) February 19, 2021

Ο φωτογραφικός φακός πάντως κατέγραψε ξανά σκηνές αστυνομικής βίας.

Αντίστοιχη συγκέντρωση την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη.

Παρέμβαση ΚΚΕ, αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ - Δήλωση Ντόρας Μπακογιάννη

Ανυποχώρητη εμφανίζεται η κυβέρνηση απέναντι στο αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα για τη μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού βάσει του νόμου 4760/2020 που προβλέπει κατάργηση της μεταγωγής καταδικασθέντων για τρομοκρατία σε αγροτικές φυλακές και επαναμεταγωγή των κρατουμένων που δεν πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις, στο κατάστημα κράτησης από το οποίο προήλθαν.

Μετά από 40 περίπου ημέρες απεργίας πείνας ο Δημήτρης Κουφοντίνας εισήχθη τις προηγούμενες μέρες στην εντατική του νοσοκομείου Λαμίας και βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Δήλωση για το θέμα έκανε το πρωί της Πέμπτης η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία θεωρήθηκε αμφίσημη. Επιδέχεται δηλαδή διαφορετικών ερμηνειών για το αν ήθελε να υπογραμμίσει κομψά τι οφείλει να κάνει η Πολιτεία, παίρνοντας ταυτόχρονα αποστάσεις από αυτό που κατηγορείται ότι πράττει η κυβέρνηση (ότι δηλαδή παραβιάζει το νόμο) ή αν ήθελε να υποστηρίξει ότι η Πολιτεία εφαρμόζει και δεν παραβιάζει το νόμο.

Η δήλωσή της πιο συγκεκριμένα ήταν η εξής: «Σε αντίθεση με τους τρομοκράτες που πιστεύουν ότι έχουν το δικαίωμα να κρίνουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει, εμείς οι δημοκράτες πιστεύουμε στον απόλυτο σεβασμό του κράτους δικαίου Τι σημαίνει αυτό; Απόλυτος σεβασμός του κράτους δικαίου σημαίνει ότι η εφαρμογή του νόμου θα ισχύσει για όλους. Και όταν λέμε για όλους εννοούμε όλους. Αυτό γίνεται σήμερα στην ελληνική πολιτεία και αυτό εύχομαι να συνεχίσει να γίνεται».

ΚΚΕ: «Διακριτική και αυθαίρετη μεταχείριση που παραβιάζει το νόμο»

Με τις αντιδράσεις να διευρύνονται (δημοσιογράφοι, νομικοί, καθηγητές, κλπ καλούν την κυβέρνηση να εφαρμόσει το νόμο), χθες θέση πήρε και το ΚΚΕ το οποίο διαχρονικά καταδικάζει την τρομοκρατία και εν προκειμένω την τρομοκρατική δράση της 17 Ν (τη δράση της οποία έχει χαρακτηρίσει «προβοκατόρικη»), εξ ου και η παρέμβασή του θεωρήθηκε ιδιαίτερης σημασίας.

Στην ανακοίνωσή του επισημαίνει καθαρά ότι η κυβέρνηση παραβιάζει τον δικό της νόμο. Μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Το ΚΚΕ είναι αντίθετο στη διακριτική κι αυθαίρετη μεταχείριση σε βάρος οποιουδήποτε κρατουμένου, η οποία παραβιάζει ακόμη και τη σημερινή ψευδεπίγραφη “σωφρονιστική” νομοθεσία. Επίσης, υπερασπίζεται τα δικαιώματα των κρατουμένων για αξιοπρεπείς συνθήκες κράτησης, προστασίας της υγείας, άδειες, δυνατότητα εργασίας, εκπαίδευσης κλπ.

Απ’ αυτή τη σκοπιά το ΚΚΕ αντιτάχθηκε και στην τελευταία τροποποίηση της σωφρονιστικής νομοθεσίας, με τον 4760/2020, που αυστηροποίησε τις προϋποθέσεις για μεταγωγή σε Αγροτικές Φυλακές, ενώ εξαίρεσε από τη μεταγωγή τους σε αυτές τους καταδικασθέντες για τρομοκρατία, διαχωρίζοντας δηλαδή, με επιλεκτικό τρόπο και με μη αποδεκτά επιστημονικά κριτήρια, μια κατηγορία κρατουμένων αποκλειστικά με βάση το αδίκημα για το οποίο έχουν καταδικαστεί».

ΣΥΡΙΖΑ: «Η κυβέρνηση να αποδείξει ότι η Ελληνική Δημοκρατία είναι πραγματική και δεν εκδικείται»

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε με ανακοίνωση που εξέδωσαν οι αρμόδιοι τομεάρχες Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη. Θ. Ξανθόπουλος και Χρ. Σπίρτζης – και όχι από το γραφείο Τύπου - οι οποίοι μεταξύ άλλων αφήνουν αιχμές για εκδικητική στάση της κυβέρνησης.

Αναφέρουν πως «Η μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής, δηλαδή του σωφρονιστικού συστήματος, από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ο αναχρονιστικός και αντιεπιστημονικός νόμος 4760/20, σύμφωνα με τα σχόλια του Συνηγόρου του Πολίτη, των δικηγορικών συλλόγων και της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του ανθρώπου και όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης δείχνουν τη φοβικότητα της κυβέρνησης στη δημοκρατία, το πολίτευμα που έχει ως κύριο χαρακτηριστικό του την προάσπιση των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών για όλους».

Δηλώνουν την «διαχρονική θέση μας για καταδίκη της βίας και της τρομοκρατίας, από όπου κι αν προέρχεται» παράλληλα όμως εκφράζουν την διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ «αλλά και τη θλίψη μας στον αντιδημοκρατικό κατήφορο που έχει βάλει τη χώρα μας η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

Υπογραμμίζουν προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη «ότι οι αποφάσεις εγκληματικών και παραβατικών δράσεων εκδίδονται για όλους τους ανθρώπους από την Ελληνική Δικαιοσύνη» και προειδοποιούν για την «πιθανότητα της απώλειας ζωής ή της βαριάς βλάβης της υγείας κάθε κρατουμένου και επομένως και του Δημήτρη Κουφοντίνα».

Και καταλήγουν: «Ζητάμε από την κυβέρνηση να εφαρμόσει και να σεβαστεί τους νόμους της χώρας.

Ζητάμε από την κυβέρνηση να αποδείξει ότι η ελληνική δημοκρατία είναι πραγματική.

Η Ελληνική Δημοκρατία δεν είναι ούτε φοβική, ούτε εκδικητική, ούτε αδιάφορη στην ανθρώπινη ζωή και την υγεία όλων».

Δημήτρης Κουφοντίναςαπεργία πείναςΣύνταγμασυγκέντρωσηHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
απεργια, νέα, συνταγμα, η ζωη, ζωη, συγκεντρωση, συγκεντρωση στο συνταγμα, ντορα μπακογιαννη, υπουργειο δικαιοσυνης, δεα, εεκ, εκκε, ΚΚΕ, ναρ, νκα, οκδε, ελασ, αθηνα, twitter, february, θεσσαλονικη, συριζα, σημαίνει, δραση, θλίψη, video, popular, σταση εργασιας, απεργια μμμ, απεργια 17 δεκεμβριου, απεργια οσε, απεργια υπα, απεργιες σημερα, απεργια ταξι, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, απεργια 1 δεκεμβριου, σκοπια, νεκρος συνταγμα, σχεδιο αθηνα, ητανε μια φορα, ξανα, τι σημαινει, το θεμα, θλίψη, αστυνομια, δημοκρατια, εεκ, θεμα, νκα, ξανθοπουλος, οκδε, σημερινη, υγεια, αγωνες, αλληλεγγυη, ανθρωπινα δικαιωματα, εβδομαδες, βρισκεται, γινεται, γινονται, δεα, δυνατοτητα, δηλωση, δικτυο, εκκε, ελασ, εξελιξη, εξι, εποχη, επτα, ερχεται, ζωης, ιδια, κυβερνηση, κυνηγητο, ναρ, νημα, ντορα, ξεκινημα, ομαδα, πολιτεια, προπυλαια, πρωι, ριψη, σαββατο, σεβασμος, συγκεκριμενα, συνεχεια, σκηνες, σπαρτακος, συγχρονο, σχεδιο, σχολια, φωνη, φορα, δημητρης, δικαιωμα, δικαιωματα, εφαρμογη, φακος, february, φυλακες, χωρα, υπουργειο, popular, σημαίνει, υγειας
Τυχαία Θέματα