Ανταρσία στο Λονδίνο: Πρόταση δυσπιστίας κατά του Μπόρις Τζόνσον, από τους ίδιους τους βουλευτές του (video)

Ανταρσία αντιμετωπίζει ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, πριν κοπάσουν οι εορταστικές εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια της Βασίλισσας Ελισάβετ στον θρόνο.

Ο Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται μπροστά στην μεγαλύτερη πρόκληση στην πολιτική του καριέρα και είναι βέβαιο πως οι σφυγμοί του έχουν φτάσει στους 180, όσος είναι και ο αριθμός των βουλευτών που πρέπει να τον καταψηφίσουν για να φύγει από τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Ύστερα από μήνες φημών και αμφισβήτησης των ηγετικών ικανοτήτων του Μπόρις Τζόνσον, με αφορμή και

τις αποκαλύψεις για το κορονοπάρτι που έκανε εν μέσω lockdown, ήρθε η ώρα της αλήθειας. Ανακοινώθηκε ότι έχει συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός βουλευτών που θέτουν θέμα άρσης εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του και η κρίσιμη συζήτηση στην Βουλή θα γίνει το απόγευμα (18.00-20.00 – ώρα Λονδίνου). Μία ώρα αργότερα θα είναι γνωστό και το αποτέλεσμα.

Ο βουλευτής Σερ Γκράχαμ Μπρέιντι, αρχηγός της ομάδας που συγκεντρώνεται στα «ορεινά» έδρανα, ανακοίνωσε ότι έχουν υποβληθεί οι απαιτούμενες 54 επιστολές δυσπιστίας προς το πρόσωπο του Μπόρις Τζόνσον και προγραμματίστηκε η δραματική συνεδρίαση με την μυστική ψηφοφορία που θα κρίνει το πολιτικό μέλλον του πρωθυπουργού.

Η τακτική που θα ακολουθήσει ο Μπόρις Τζόνσον

Ο Μπόρις Τζόνσον δηλώνει ότι θα παλέψει με νύχια και με δόντια για να καταστείλει την ανταρσία και να παραμείνει στην Ντάουνινγκ Στριτ. Στόχος του είναι να πείσει τους βουλευτές ότι «πρέπει να μπει ένα τέρμα στις φήμες και να επιτραπεί στην κυβέρνηση να τραβήξει μία γραμμή και να προχωρήσει μπροστά», όπως δήλωσε εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου.

Η Sun γράφει ότι ο Μπόρις Τζόνσον θα προειδοποιήσει τους βουλευτές του ότι θα είναι «καταστροφικό και αποπροσανατολιστικό» να γίνει τώρα αλλαγή ηγεσίας, αλλά ήδη αρκετοί Τόριδες σκέφτονται την επόμενη μέρα και την κούρσα διαδοχής.

Ο βουλευτής Σερ Γκράχαμ Μπρέιντι δήλωσε ότι κάποιοι βουλευτές που υπογράφουν την πρόταση μομφής είχαν έτοιμες τις επιστολές εδώ και μέρες, αλλά δεν τις έδωσαν στη δημοσιότητα για να μην αλλάξει το πανηγυρικό κλίμα που επικρατούσε στη Βρετανία στη διάρκεια των εκδηλώσεων για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της βασίλισσας..

Για να παραμείνει στην πρωθυπουργία ο Μπόρις Τζόνσον χρειάζεται την υποστήριξη τουλάχιστον του 50%+1 των μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας των Τόριδων, δηλαδή τον μαγικό αριθμό 180. Αν συγκεντρώσει αυτόν τον αριθμό, τότε σίγουρα θα κάνει πάρτι, αλλά αυτή την φορά θα είναι ένα καθόλα νόμιμο πάρτι και όχι όπως εκείνο το κορονοπάρτι που τον έκαψε πολιτικά. Αντίθετα, αν 180 βουλευτές υπερψηφίσουν την πρόταση μομφής, τότε ο Μπόρις Τζόνσον οδηγείται στην έξοδο από την Ντάουνινγκ Στριτ.

«Ο πρωθυπουργός καλωσορίζει την ευκαιρία να παρουσιάσει τις θέσεις του στους βουλευτές και θα τους υπενθυμίσει ότι όταν είναι ενωμένοι και εστιάζουν στα θέματα που απασχολούν τους ψηφοφόρους, δεν υπάρχει καμία άλλη πολιτική δύναμη για να τους αμφισβητήσει», δήλωσε εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου.

Σε μία αντίστοιχη ανταρσία που είχε γίνει τον Δεκέμβριο του 2018 η τότε πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι κέρδισε την ψηφοφορία με 200 ψήφους έναντι 117. Όμως με δεδομένο ότι το ένα τρίτο της κοινοβουλευτικής ομάδας της ήταν σαφώς απέναντί της, την υποχρέωσε να ορίσει χρονοδιάγραμμα αποχώρησης από την πρωθυπουργία μέσα σε πέντε μήνες.

Διαβάστε επίσης:

Κύπρος: Γυναικοκτονία στη Λεμεσό – Σκότωσε την 82χρονη σύζυγό του με σφυρί! (photos)

Έλον Μασκ: Ποια «φαντάσματα» κυνηγούν τελευταία τον ιδρυτή της Tesla;

Τουρκία: Σε «σκληρή» γραμμή και τα ΜΜΕ – Να επέμβει το ναυτικό στα νησιά του Αιγαίου (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα