Αναζητούνται ωραία λόγια
Οι διαβουλεύσεις που βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη μέχρι και αργά το βράδυ της Τετάρτης άφηναν όλα τα περιθώρια ανοικτά. Από το να υπάρξει συμφωνία στη σημερινή συνεδρίαση... ωραιοποιημένη με τέτοιο τρόπο ώστε να ικανοποιεί και την ελληνική πλευρά μέχρι το να βρεθούμε αντιμέτωποι με μια ακόμη παράταση αγωνίας και να φτάσουμε όχι μόνο σε σύνοδο κορυφής αλλά και σε μια ακόμη συνεδρίαση του Εurogroup όχι ημέρες, αλλά ώρες πριν λήξει η προθεσμία για την αποπληρωμή των ομολόγων που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Όπως και να 'χει, με τον εναν ή τον άλλο τρόπο η εκκρεμότητα με τους δανειστές θα κλείσει είτε σήμερα είτε σε μερικές εβδομάδες από τώρα. Και η κυβέρνηση, η οποία έχει ρίξει όλο της το βάρος στη διαπραγμάτευση, αφήνοντας την εσωτερική πολιτική στην τύχη της, θα κληθεί να διαχειριστεί μια κοινωνία η οποία θα τρώει στο εσωτερικό το ένα χαστούκι μετά το άλλο.
Αυτό στην πραγματικότητα θα είναι και το στοίχημα της επόμενης ημέρας για την κυβέρνηση.
Το αποτέλεσμα των σημερινών διαβουλεύσεων ελάχιστα πράγματα σημαίνει για τον μέσο Έλληνα πολίτη, ο οποίος βομβαρδίζεται το τελευταίο διάστημα με πληροφορίες ακόμη και για το ποιο πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να εμφανίζει η Ελλάδα το 2022, το 2032 και το 2060. Το αν θα υπάρξει τώρα ή μετά επιμήκυνση του χρέους κατά 15 χρόνια, το αν το «χαρτί» της συμφωνίας θα λέει ότι το χρέος θα επιμηκυνθεί από «0 έως 15 χρόνια» ή «έως 15 χρόνια», το αν θα υπάρχει ρήτρα ανάπτυξης στα μέτρα για το χρέος και το αν η επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος θα κρίνεται ανά πενταετία μετά το 2022 ή ανά έτος, ελάχιστα πράγματα λέει αυτή τη στιγμή στον μέσο φορολογούμενο, ο οποίος έχει να αντιμετωπίσει όχι τις προκλήσεις των επόμενων 10ετιών, αλλά της επόμενης ημέρας. Τα ερωτήματα είναι άλλα και αμείλικτα.
Αμείλικτα ερωτήματα
♦ Μπορεί το υπουργείο Οικονομικών να δώσει λύση στους εκατοντάδες χιλιάδες φορολο γούμενους, οι οποίοι βρίσκονται με μπλοκαρισμένους τραπεζικούς λογαριασμούς εξαιτίας του υπερβάλλοντος ζήλου της ΑΑΔΕ;
♦ Υπάρχει λύση για τους 400.000 και πλέον ασφαλισμένους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, οι οποίοι είναι ανασφάλιστοι επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του παρόντος και του παρελθόντος;
Μπορεί να αντιστραφεί το κλίμα στις τάξεις των φορολογουμένων, οι οποίοι από τον Ιούλιο μέχρι και τον Δεκέμβριο θα καταβάλλουν περισσότερα από 4,5 δισ. ευρώ σε φόρους ανά μήνα;
♦ Υπάρχει προοπτική για τους νέους συνταξιούχους, οι οποίοι θα δουν τη σύνταξή τους να πέφτει με τον νόμο Κατρούγκαλου στα 400 και στα 500 ευρώ μεικτά;
Ποια απάντηση μπορεί να δοθεί στους δανειολήπτες με τις «κόκκινες» οφειλές, την πόρτα των οποίων χτυπά ήδη η τράπεζα, η οποία και απειλεί με πλειστηριασμό, ηλεκτρονικό ή παραδοσιακού τύπου;
Ποια προοπτική μπορεί να δοθεί στον εργαζόμενο του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος βλέπει μήνα με τον μήνα να γίνεται «επέλαση» της μερικής απασχόλησης και μείωση των μέσων αποδοχών;
Θα βρεθεί λύση για τους χιλιάδες ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι συνωστίζονται με τις ώρες στα λιγοστά γραφεία του οργανισμού για να υποβάλουν αίτηση είσπραξης των παροχών σε χρήμα, οι οποίες τελικώς θα καταβληθούν ύστερα από πολλούς μήνες αναμονής;
Δύσκολες απαντήσεις
Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση θα δυσκολευτεί να βρει απαντήσεις στα κρίσιμα προβλήματα του εσωτερικού, καθώς η προετοιμασία είναι μηδαμινή. Στο Μέγαρο Μαξίμου ήλπιζαν ότι θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν αναπτέρωση του ηθικού με μια ρύθμιση του χρέους, με μια επάνοδο - έστω και δοκιμαστικού χαρακτήρα - στις αγορές και με μια καλή ανακοίνωση από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, η οποία θα πιστοποιεί την επάνοδο της χώρας σε τροχιά ανάπτυξης.
Τέτοιο σκηνικό δεν φαίνεται να διαμορφώνεται. Η όποια ανάπτυξη είναι ισχνή και σίγουρα δεν προέρχεται από τομείς που γίνονται εύκολα αντιληπτοί στην τσέπη του μέσου Έλληνα. Το ότι η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2017 μπορεί να οφείλεται και στο γεγονός ότι οι συνταξιούχοι έριξαν στην αγορά τα 600 εκατομμύρια ευρώ που εισέπραξαν τις τελευταίες ημέρες του 2016 μέσω της «εφάπαξ παροχής». Αντίστοιχη σύνταξη δεν θα υπάρξει και στο δεύτερο τρίμηνο.
Η οικονομία μπορεί ασφαλώς να κινηθεί με θετικό πρόσημο. Αν όμως αυτό οφείλεται σε μια μεγάλη επένδυση ή σε μια ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος, δεν σημαίνει αυτόματα και ότι θα φανεί κέρδος στην τσέπη όλων των Ελλήνων. Είναι δουλειά της κυβέρνησης να βρει τρόπο ώστε η όποια ανάκαμψη της οικονομίας να φανεί ότι διαχέεται σε ολόκληρη την κοινωνία. Για να συμβεί όμως αυτό, θα πρέπει να βρεθούν απαντήσεις σε μια σειρά κρίσιμα ζητήματα, όπως τα ακόλουθα:
♦ Οι μακροχρόνια άνεργοι είναι πλέον περισσότεροι από 800 χιλιάδες, καθώς επτά στους 10 έχουν συμπληρώσει πάνω από 12 μήνες εκτός αγοράς εργασίας. Ο ένας στους τρεις ανέργους έχει ξεπεράσει το 45ο έτος της ηλικίας, κάτι που καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την επανένταξή του στην αγορά εργασίας. Οι θέσεις πλήρους απασχόλησης μειώνονται διαρκώς. Το εργατικό δυναμικό της χώρας «γερνάει», εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι έχουν επαγγελματική εμπειρία σε κλάδους που δύσκολα θα ανακάμψουν, ενώ πάνω από το 70% των εργοδοτών της χώρας είναι μικρομεσαίοι με ελάχιστες πιθανότητες δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στο άμεσο μέλλον.
♦ Το μερίδιο της μερικής απασχόλησης στη συνολική έγινε για πρώτη φορά διψήφιο στο τέταρτο τρίμηνο του 2016, ενώ η ανοδική τάση συνεχίζεται. Σε σύνολο 3,648 εκατ. απασχολουμένων, η ΕΛΣΤΑΤ μέτρησε 374.000 μερικώς απασχολουμένους με το ποσοστό να διαμορφώνεται στο 10,3%. Στο τέταρτο τρίμηνο του 2010, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 6,6%. Τα στοιχεία του ΕΦΚΑ δείχνουν ότι οι θέσεις μερικώς απασχολουμένων είναι πλέον 561.880 (σ.σ.: θέσεις και άτομα δεν ταυτίζονται, καθώς ένας μερικώς απασχολούμενος μπορεί να κάνει δύο δουλειές).
♦ Όσον αφορά τον μισθό τους, η μεικτή αμοιβή διαμορφώνεται στα 427 ευρώ, με τις γυναίκες, παραδόξως, να εισπράττουν λίγα περισσότερα από ό,τι οι άντρες (437 ευρώ έναντι 415 ευρώ). Τα στοιχεία αφορούν τον περασμένο Αύγουστο, διότι η επεξεργασία των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων που υποβάλλουν οι εργοδότες καθυστερεί. Έτσι, η αναλογία σήμερα εκτιμάται ότι είναι ακόμη μεγαλύτερη. Η μερική απασχόληση είναι μια τάση που θα συνεχιστεί για πολλούς λόγους. Πρώτον, διότι οι εργοδότες αποφεύγουν το πρόστιμο των 10.500 ευρώ με το οποίο κινδυνεύουν αν συλληφθούν να απασχολούν κάποιον με «μαύρα». Δεύτερον, διότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι βρίσκουν έναν σχετικά «φθηνό» τρόπο να κολλούν 22 ένσημα τον μήνα και να έχουν πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η εθνική σύνταξη, τα φάρμακα, μια μικρή επικουρική και οι παροχές σε είδος, μπορούν να εξασφαλιστούν ακόμη και με 120 ευρώ τον μήνα, τα οποία ο εργαζόμενος μοιράζεται με τον εργοδότη.
♦ Στο τέλος Απριλίου οι οφειλέτες στους οποίους είχαν επιβληθεί τα αναγκαστικά μέτρα είχαν φτάσει τους 906.101 σε σύνολο 1.628.905 άτομα. Δηλαδή, οι 56 στους 100 για τους οποίους υπάρχει από τον νόμο περιθώριο επιβολής των αναγκαστικών μέτρων έχουν ήδη υποστεί την εσχάτη των ποινών. Ο δείκτης του 56% είναι υψηλότερος ακόμη και από τον ετήσιο στόχο που έχουν θέσει οι δανειστές και ο οποίος φτάνει στο 54,8%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στο κομμάτι των δεσμεύσεων τραπεζικών λογαριασμών η ΑΑΔΕ έχει ήδη επιτύχει τον ετήσιο στόχο.
Ακόμα χειρότερα...
Μετά τον Ιούνιο το σκηνικό αλλάζει άρδην προς το χειρότερο και όσον αφορά τους φόρους που θα πρέπει να πληρωθούν. Ενώ στο πρώτο 5μηνο η μέση μηνιαία βεβαίωση φορολογικών υποχρεώσεων δεν ξεπερνούσε τα 3-3,2 δισ. ευρώ, από τώρα και στο εξής (ειδικά από τον Ιούλιο και μετά) η μέση μηνιαία επιβάρυνση θα «εκραγεί» στα 4,7 δισ. ευρώ κατά μέσο όρο. Για να εκτελεστεί ομαλά ο προϋπολογισμός της φετινής χρονιάς και να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος, στο διάστημα Ιουνίου - Δεκεμβρίου θα πρέπει να εισπραχθούν 33 δισ. ευρώ αποκλειστικά από φόρους όταν στο πρώτο πεντάμηνο συγκεντρώθηκαν περίπου 15 δισ. ευρώ. Η κατακόρυφη άνοδος του πήχη οφείλεται σε δύο λόγους:
Η εκτέλεση του ελληνικού κρατικού προϋπολογισμού είναι ούτως ή άλλως οπισθοβαρής. Όλες οι βασικές φορολογικές υποχρεώσεις, όπως ο φόρος εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, ο ΕΝΦΙΑ, τα τέλη κυκλοφορίας και ο ΦΠΑ που αντιστοιχεί στην καλοκαιρινή σεζόν, βεβαιώνονται και εισπράττονται μέσα στο δεύτερο εξάμηνο.
Η κυβέρνηση αναθεώρησε προς τα πάνω τον στόχο των φορολογικών εσόδων, όπως προκύπτει από το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής. Ενώ ο στόχος όπως είχε οριοθετηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό έφερνε τα φορολογικά έσοδα του 2017 στα 46,858 δισ. ευρώ, μετά την αναθεώρηση ο πήχης ανέβηκε κατά 1,385 δισ. ευρώ στα 48,243 δισ. ευρώ. Από αυτά τα επιπλέον 1,385 δισ. ευρώ, τα 1,11 δισ. ευρώ θα πρέπει να προέλθουν από το σκέλος των άμεσων φόρων και τα 275 εκατ. ευρώ από το σκέλος των έμμεσων φόρων.
ΑνεργίαΕΝΦΙΑΚυβέρνησηIssue: 1973Issue date: 15-6-2017Has video: Exclude from popular: 0- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η τραγική ιστορία της 20χρονης που πέθανε όταν την φίλησαν
- Η επίσημη ανακοίνωση του Epsilon για την Αννίτα Πάνια
- Τα βασικά σημεία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους
- Η πρώτη αντίδραση του Σόιμπλε μετά το αποτέλεσμα του Eurogroup
- Αγωγή κατά του Δημοσίου από την οικογένεια του ηρωικού Σμηναγού Σήφη Αναστασάκη
- Ρόδος: Σώοι οι επιβαίνοντες στο φορτηγό πλοίο που έπιασε φωτιά
- Ερντογάν: Θα ανταποδώσουμε πολιτικά τα εντάλματα σύλληψης που εξέδωσαν οι ΗΠΑ
- Ποιες παγίδες κρύβει η κατάργηση των χρεώσεων περιαγωγής στα κινητά
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Πως σχολιάζουν τα διεθνή ΜΜΕ την απόφαση του Eurogroup
- Αναζητούνται ωραία λόγια
- Ακόμα... καίει
- Απάντηση Τζανακόπουλου: Αμήχανη η ΝΔ
- Συντηρεί το κυβερνητικό αφήγημα η πολιτική δέσμευση Eurogroup για έξοδο στις αγορές
- Ποτάμι: Τεράστιο το κόστος για την οικονομία
- Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στο φορτηγό πλοίο «Μed star»
- Η ανακοίνωση του Eurogroup - Όλες οι αποφάσεις για την Ελλάδα
- Φώφη Γεννηματά: Μετά τους ψευτοπαλληκαρισμούς, η συνήθης άνευ όρων παράδοση
- Η χίμαιρα, η έμμονη και η αποτυχία
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Αναζητούνται ωραία λόγια
- Ακόμα... καίει
- Η χίμαιρα, η έμμονη και η αποτυχία
- Φώφη Γεννηματά: Μετά τους ψευτοπαλληκαρισμούς, η συνήθης άνευ όρων παράδοση
- Πως σχολιάζουν τα διεθνή ΜΜΕ την απόφαση του Eurogroup
- Ποτάμι: Τεράστιο το κόστος για την οικονομία
- Απάντηση Τζανακόπουλου: Αμήχανη η ΝΔ
- Συντηρεί το κυβερνητικό αφήγημα η πολιτική δέσμευση Eurogroup για έξοδο στις αγορές
- Τόμσεν: Η συμφωνία ήταν η καλύτερη δυνατή λύση
- Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στο φορτηγό πλοίο «Μed star»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Όταν ο Σόιμπλε συνελήφθη ψευδόμενος...
- Ευκλείδης Τσακαλώτος: Τώρα υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ
- Το τουρκικό λιμενικό στράφηκε εναντίον Έλληνα ψαρά σε ελληνικά ύδατα! (VIDEO)
- Ο διεθνής τύπος για την απόφαση του Eurogroup
- Καιρός: Πάρτε ομπρέλα – Βροχές και καταιγίδες μέχρι το βράδυ
- Ένταση στο υπουργείο Οικονομικών – Το... χτίζει η ΠΟΕΔΗΝ
- «Κουμπαρά» ασφαλείας για την έξοδο της Ελλάδος στις αγορές αποφάσισε το Eurogroup
- Χανιά | Ερώτηση Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις κληρονομιές | Μεταξύ τους Βαγιωνάκη και Μπαλωμενάκης
- Λάσκαρης: «Δεν με συνέλαβαν ποτέ…»
- Πανελλήνιες 2017: Στη Βιολογία διαγωνίζονται οι υποψήφιοι στα Ενιαία Λύκεια