Αμφισβητείται το νομοσχέδιο του Σπίρτζη για τα ταξί

ΕΛΛAΔΑΈντυπη Έκδοση

Μεγάλες χαρές έκαναν, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης και ο πρόεδρος των αυτοκινητιστών ταξί Θύμιος Λυμπερόπουλος, καθώς τα βρήκαν σε όλα τα επιμέρους θέματα σε ό,τι αφορά το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου για τη ρύθμιση της αγοράς μεταφορικού έργου.

Το σημείο που προβλήθηκε ιδιαίτερα ήταν το χτύπημα που κατάφερε το νομοσχέδιο στην αμφιλεγόμενη Uber, η οποία ούτως ή άλλως αμφισβητείται

παγκοσμίως.

Αυτό, όμως, που αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα στον υπουργό και την κυβέρνηση είναι το σκέλος των ρυθμίσεων που επιβάλλει στις εταιρείες κινητών εφαρμογών (mobile apps) να απασχολούν με τριετείς συμβάσεις τους αυτοκινητιστές ταξί, στερώντας τη δυνατότητα στις ανάλογες - νυν και μελλοντικές - εταιρείες να αξιολογούν τους οδηγούς τους, αλλά και στους επιβάτες τη δυνατότητα να αξιολογούν τόσο τους οδηγούς όσο και την παρεχόμενη υπηρεσία εν συνόλω.

Με άλλα λόγια, το νομοσχέδιο μετατρέπει τις εταιρείες διαμεσολάβησης μεταξύ ταξί και πελάτη σε εταιρείες παροχής μεταφορικού έργου, οι οποίες θα λειτουργούν περίπου σαν... εταιρείες ταξί.

Η κυρίως θιγόμενη εταιρεία εν προκειμένω είναι η Beat (πρώην Taxibeat), η οποία ετοιμάζεται να καταφύγει στη Δικαιοσύνη, στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και ενδεχομένως σε ευρωπαϊκές Αρχές. Σύμφωνα με τον ιδρυτή της εταιρείας Νίκο Δρανδάκη, η εταιρεία του - την οποία εν τω μεταξύ εξαγόρασε ο γερμανικός όμιλος Daimler - έχει καταβάλει από το 2012 το ποσό των 5 εκατομμυρίων ευρώ σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

Σύμφωνα με άλλους παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι ενδιαφέρονται για το μοντέλο λειτουργίας του συγκεκριμένου τομέα, είναι τουλάχιστον παράξενο το ότι παρεμποδίζεται η λειτουργία μιας εταιρείας στηριγμένης σε κινητές εφαρμογές, από τη στιγμή που το ίδιο το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Αττικής έχει δημιουργήσει, από το 2015, μια δική του εφαρμογή εντοπισμού ταξί, τη Sata-IQ, η οποία στηρίζεται στο πρότυπο που έχει δημιουργήσει η Beat!

Μια ακόμη παράμετρος που επισημαίνεται από στελέχη της αγοράς είναι ότι κακώς δεν προϋπήρξε εκτεταμένη διαβούλευση εν όψει της σύνταξης του νομοσχεδίου, καθώς οι οδηγοί ταξί δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι συμφωνούν κατά πλειοψηφία με την αλλαγή του πλαισίου, τη στιγμή που όχι μόνο οι εγγεγραμμένοι στην Beat οδηγοί ταξί ανέρχονται σε 8.500 περίπου, όπως τους αποτιμά η ίδια η εταιρεία, αλλά πολλοί ακόμη συνωστίζονται για να ενταχθούν και οι ίδιοι.

Το τελευταίο ερώτημα που θέτουν οι ίδιοι είναι αν μπορεί οποιαδήποτε αγορά να λειτουργήσει αγνοώντας όχι μόνο την τεχνολογική εξέλιξη, αλλά και τα κρατούντα ανά τον κόσμο. Κάτι μας λέει ότι αυτή η ιστορία δεν θα τελειώσει με τη σύνταξη ή/και την ψήφιση του νομοσχεδίου και ότι θα ακολουθήσουν πολλά ακόμη επεισόδια...

ταξίUberΣπόρτζηςΛυμπερόπουλοςΣΑΤΑHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα