Αλτσχάιμερ: Η απλή εξέταση αίματος ανιχνεύει τη νόσο με ακρίβεια 90%, ξεπερνώντας τις άλλες εξετάσεις
Μια νέα μελέτη δείχνει ότι μια απλή εξέταση αίματος μπορεί να ξεπεράσει τις παραδοσιακές εξετάσεις όταν πρόκειται για τον προσδιορισμό του εάν το Αλτσχάιμερ ευθύνεται για προβλήματα μνήμης, διαγιγνώσκοντας με ακρίβεια τη νόσο περίπου στο 90% των περιπτώσεων.
Συγκρίνετε αυτό με ειδικούς στην άνοια που εντόπισαν επιτυχώς το Αλτσχάιμερ στο 73% των περιπτώσεων, ενώ οι γιατροί πρωτοβάθμιας περίθαλψης το έκαναν με ποσοστό 61%, σύμφωνα με τη μελέτη 1.213 ασθενών στη Σουηδία που δημοσιεύθηκε την Κυριακή στο JAMA, το περιοδικό που δημοσιεύεται από την American Medical Association, και παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο της Ένωσης Αλτσχάιμερ την ίδια μέρα στη Φιλαδέλφεια.
Τα ενθαρρυντικά ευρήματα έρχονται εν μέσω μεγαλύτερων προσπαθειών για την ανάπτυξη μιας φθηνής, απλής εξέτασης αίματος που μπορεί να διαγνώσει γρήγορα ασθενείς με Αλτσχάιμερ χωρίς να αναγκάσει τους ανθρώπους να υποβληθούν σε ακριβότερες και επεμβατικές εξετάσεις, όπως νωτιαία βρύση. Αν και οι εξετάσεις αίματος χρησιμοποιούνται ήδη σε κλινικές, συχνά δεν καλύπτονται από ασφάλιση, κοστίζουν εκατοντάδες δολάρια ή περισσότερο.
«Συνολικά, αυτή είναι μια ωραία προσθήκη σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη λογοτεχνία, αν και δεν αλλάζει απαραιτήτως το παιχνίδι», δήλωσε ο Cliff Abraham, καθηγητής νευροεπιστήμης και ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Otago στη Νέα Ζηλανδία, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.
Οι συγγραφείς της μελέτης συγκέντρωσαν δεδομένα από ασθενείς με γνωστικά συμπτώματα των οποίων η μέση ηλικία ήταν 74. Περίπου το 23 τοις εκατό από αυτούς είχαν υποκειμενική γνωστική έκπτωση, το 44 τοις εκατό ήπια γνωστική έκπτωση και το 33 τοις εκατό άνοια.
Οι συγγραφείς μέτρησαν το επίπεδο της p-tau217, ενός τύπου πρωτεΐνης που συσσωρεύεται και βλάπτει τον εγκέφαλο σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ, και του αμυλοειδούς βήτα, μιας άλλης πρωτεΐνης που θεωρείται βιοδείκτης της νόσου Αλτσχάιμερ.
«Είναι σαφές, αλλά δεν προκαλεί έκπληξη, ότι η εξέταση αίματος προσφέρει καλύτερη διαγνωστική ακρίβεια από την κλινική αξιολόγηση, η οποία έχει πρόσβαση μόνο σε έμμεσες πληροφορίες σχετικά με την υγεία του εγκεφάλου, για παράδειγμα γνωστικά τεστ», είπε ο Abraham.
Οι εναλλακτικές λύσεις για τη διάγνωση της νόσου του Αλτσχάιμερ περιλαμβάνουν σαρώσεις PET, οι οποίες μπορεί να κοστίζουν 5.000 $ ή περισσότερο, και δεν καλύπτονται από το Medicare παρά μόνο σε δοκιμές, ενώ οι βρύσες της σπονδυλικής στήλης είναι επεμβατικές.
Η μελέτη προσθέτει στοιχεία ότι η διάγνωση του Αλτσχάιμερ θα μπορούσε σύντομα να γίνει πιο γρήγορα και εύκολα. Οι ταχύτερες και πιο ακριβείς διαγνώσεις επιτρέπουν στους ασθενείς και τις οικογένειές τους να προετοιμαστούν καλύτερα για τους ιατρικούς λογαριασμούς, να εγγραφούν σε κλινικές δοκιμές ή να προβλέψουν τις ανάγκες περίθαλψης, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.
Το Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας, που ταλαιπωρεί περισσότερους από 6 εκατομμύρια Αμερικανούς. Αν και οι νεότεροι μπορούν να νοσήσουν από Αλτσχάιμερ, οι περισσότεροι ασθενείς είναι ηλικιωμένοι, με τον αριθμό των ασθενών να διπλασιάζεται κάθε πέντε χρόνια μετά την ηλικία των 65 ετών, σύμφωνα με το CDC. Έως και 14 εκατομμύρια Αμερικανοί μπορεί να έχουν Αλτσχάιμερ μέχρι το 2060.
Η ασθένεια ξεκινά με ήπια απώλεια μνήμης, αλλά μπορεί να εξελιχθεί σε ασθενείς που χάνουν την ικανότητα να συνεχίσουν μια συνομιλία. Είναι μια από τις 10 κορυφαίες αιτίες θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τα ποσοστά θνησιμότητας να αυξάνονται. Δεν υπάρχει θεραπεία, αν και υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να επιβραδύνουν την ασθένεια.
Πηγή: The Washington Post
Διαβάστε επίσης:
Πού θα βρείτε οδοντίατρο τον Αύγουστο
Ποια είναι η καλύτερη ώρα για φαγητό για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη;
Η αντιοξειδωτική υπερτροφή που ρίχνει το σάκχαρο και «ρυθμίζει» τον διαβήτη
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ο Εμανουέλ πιάστηκε στα πράσα: Η σφιχτή αγκαλιά και το φιλί με τη Γαλλίδα υπουργό Αθλητισμού
- Ισμαήλ Χανίγια: Με κατευθυνόμενο πύραυλο η δολοφονία – Η Χαμάς κατηγορεί το Ισραήλ
- Πολυτέλεια σε μια χώρα δέκα εκατομμυρίων 6 ιδιωτικά κανάλια, 4 κρατικά και 2 συνδρομητικά
- Πέθανε η δημοσιογράφος του Mega, Τίνα Αλεξανδρή
- Ιράν: Από ισραηλινό αεροσκάφος εκτός ιρανικού εναέριου χώρου το χτύπημα κατά του Χανίγιε
- Πέθανε η δημοσιογράφος Τίνα Αλεξανδρή: Αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας
- Μυστηριώδης φλεγόμενη μπάλα φώτισε τον ουρανό από την Καλιφόρνια έως το Τέξας – Οι θεωρίες για την προέλευσή της
- Αιτωλοακαρνανία: Γρονθοκόπησαν υπάλληλο των ΚΤΕΛ - Έπεσε και χτύπησε το κεφάλι του
- Αποκάλυψη: Ο Κοκλώνης πήρε τον Μουτσινά για να μην τον έχει απέναντι...
- BBC: Τι σηματοδοτεί η δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Θεσσαλονίκη: Της «έφαγε» 80.000 ευρώ λέγοντας της ψέματα
- ΣΥΡΙΖΑ: Νέες καταγγελίες για «μυστική διπλωματία» της κυβέρνησης με την Ουκρανία
- Κρήτη: Πέθανε 13χρονη που έκανε διακοπές στο Ηράκλειο με τους γονείς της
- Πού θα βρείτε οδοντίατρο τον Αύγουστο
- Ροδόπη: Άγριο άλογο έπεσε σε δεξαμενή νερού – Πώς σώθηκε
- Αλτσχάιμερ: Η απλή εξέταση αίματος ανιχνεύει τη νόσο με ακρίβεια 90%, ξεπερνώντας τις άλλες εξετάσεις
- Ελένη Φουρέιρα: Στην παραλία με τον Αλμπέρτο Μποτία και τον γιο τους – Η οικογενειακή φωτογραφία (Photo)
- Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Η στιγμή που η Μιλλούση παρακολουθεί τον αγώνα του Πετρούνια μαζί με τις κόρες τους (Video)
- ΑΑΔΕ: «Λουκέτα» σε εστιατόριο στη Μεσσηνία και beach bar στη Ρόδο
- Δολοφονία Ισμαήλ Χανίγια: Καταδικάζουν Ιράν, Τουρκία και Ρωσία
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Αλτσχάιμερ: Η απλή εξέταση αίματος ανιχνεύει τη νόσο με ακρίβεια 90%, ξεπερνώντας τις άλλες εξετάσεις
- ΑΑΔΕ: «Λουκέτα» σε εστιατόριο στη Μεσσηνία και beach bar στη Ρόδο
- Συνεργασία EPSILON NET – Viva.com για τη διασύνδεση POS και εμπορικών εφαρμογών
- ΔΥΠΑ: Μέχρι την Παρασκευή (2/8) οι αιτήσεις για 2.000 θέσεις εργασίας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
- Κρήτη: Πέθανε 13χρονη που έκανε διακοπές στο Ηράκλειο με τους γονείς της
- Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Η στιγμή που η Μιλλούση παρακολουθεί τον αγώνα του Πετρούνια μαζί με τις κόρες τους (Video)
- ΣΥΡΙΖΑ: Νέες καταγγελίες για «μυστική διπλωματία» της κυβέρνησης με την Ουκρανία
- Θεσσαλονίκη: Της «έφαγε» 80.000 ευρώ λέγοντας της ψέματα
- Πού θα βρείτε οδοντίατρο τον Αύγουστο
- Κατατέθηκε η τροπολογία για την παράταση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων 2023
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μέχρι 2/8 οι αιτήσεις για το πρόγραμμα απασχόλησης σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
- Νέα αναβολή για τις 2 Σεπτεμβρίου στη δίκη Μπελέρη για την υπό όρους αποφυλάκιση του
- Ινδία: Θρίλερ με Αμερικανίδα που βρέθηκε αλυσοδεμένη σε δέντρο στη ζούγκλα
- ΑΑΔΕ: «Λουκέτο» σε δυο επιχειρήσεις στην Ρόδο και την Μεσσηνία (ΦΩΤΟ)
- Μπορέλ: Η ΕΕ δεν θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των εκλογών στη Βενεζουέλα
- ΑΑΔΕ: «Λουκέτο» σε 2 επιχειρήσεις σε παραλία της Ρόδου και την Γιάλοβα Μεσσηνίας
- Σλούκας – Μπράουν: Το δίδυμο στον «άσο» που κάθε ψηλός ονειρεύεται
- Ελένη Φουρέιρα: Παιχνίδια στην άμμο με τον Αλμπέρτο Μποτία και τον γιο τους
- Εκλέχθηκαν οι πρώτες πρυτανικές Αρχές στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο
- Γρονθοκόπησε εισπράκτορα στα ΚΤΕΛ Αιτωλοακαρνανίας