Ακρίβεια: Για 4ο συνεχόμενο μήνα καταγράφονται αυξήσεις στα τρόφιμα – Μετά τις 30/6 υπάρχει φόβος για εκτόξευση τιμών

Η ακρίβεια συνεχίζει να δείχνει τα δόντια της στην ελληνική κοινωνία, καθώς μετά το ακριβότερο Πάσχα όλων των εποχών, σειρά έρχεται να πάρει και το καλοκαίρι, όπου οι αυξήσεις έρχονται η μία μετά την άλλη.

Την ίδια στιγμή, οριακή αύξηση 0,23% στις τιμές των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ καταγράφηκε τον Απρίλιο 2025 σε σχέση με τον Απρίλιο 2024, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται σε μπισκότα, σοκολάτες, ζαχαρώδη (+14,45%), φρέσκα κρέατα (+10,08%), φρέσκα ψάρια και θαλασσινά (+2,79%), φρέσκα φρούτα και λαχανικά (+1,80%), νερά, αναψυκτικά, χυμοί (+1,55%).

Όπως ανέφερε και στο topontiki.gr, ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδας, Απόστολος Ραυτόπουλος, για 4ο συνεχόμενο μήνα καταγράφονται αυξήσεις στα τρόφιμα.

Παράλληλα, ο κ. Ραυτόπουλος τόνισε ότι «μετά την κατάργηση του πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους από τις 30/6/2025 η ακρίβεια, η αισχροκέρδεια και η απληστία των κερδών θα εκτοξεύσουν τις τιμές ακόμα περισσότερο».

«Ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι θα κάνουν ελέγχους στην αγορά και θα ενισχύσουν τον Συνήγορο του Καταναλωτή. Γιατί δεν το κάνουν τόσα χρόνια; Τι περίμεναν;», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος των Καταναλωτών, ενώ πρόσθεσε ότι πολλά από τα μέτρα της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της ακρίβειας δεν εφαρμόζονται.

Όσον αφορά τις αυξήσεις στα τρόφιμα, υπογράμμισε πως ήδη τα παγωτά έχουν αύξηση πάνω από 10% σε σχέση με πέρυσι, ενώ «μια μπάλα παγωτού που πέρυσι έκανε 2,5-3 ευρώ, φέτος θα ξεπεράσει τα 3,5 ευρώ. Τα παγωτίνια πέρυσι είχαν 16-17 ευρώ το κιλό και φέτος αγγίζουν τα 19 ευρώ», συμπλήρωσε.

Ο κ. Ραυτόπουλος αναφέρθηκε και στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, δηλώνοντας σίγουρος πως θα υπάρξουν αυξήσεις είτε τον Ιούνιο, είτε τον Ιούλιο.  Όπως είπε «το βαρέλι έχει πέσει στα 60 δολάρια, άρα έχει μειωθεί κατά πολύ η τιμή του πετρελαίου. Το να πανηγυρίζει η κυβέρνηση επειδή «πάγωσε» τις τιμές μειώνοντας κατά 50% τα λιμενικά τέλη για τους πλοιοκτήτες είναι το λιγότερο προκλητικό».

«Οι τιμές στα εισιτήρια θα έπρεπε να μειωθούν. Το ίδιο ισχύει και για τη βενζίνη. Η τιμή αυτή τη στιγμή σύμφωνα με τη μείωση που καταγράφεται παγκοσμίως, θα έπρεπε να βρίσκεται στο 1,20 και όχι στο 1,70», κατέληξε.

Διαβάστε επίσης:

Λέκκας για Κωνσταντινούπολη: «Περιμένουμε έναν σεισμό της τάξεως των 7,8 Ρίχτερ – Θα ισοπεδωθεί το 1/3 των κατασκευών»

Νίκος Πλακιάς: Στηρίζει τον Ρουβίκωνα για το πανό στην Hellenic Train – «Είμαι δίπλα στα παιδιά αυτά»

Τέμπη: Νομικά κινείται ο Καπερνάρος κατά τριών «ειδικών επιστημόνων» για τα τρία βίντεο

Keywords