Αγία Σοφία: Κατέστρεψαν την ιστορική Αυτοκρατορική Πύλη – Η καταγγελία της Ένωσης Ιστορίας της Τέχνης

Ζημιές υπέστη η ιστορική Αυτοκρατορική Πύλη της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σύμφωνα με καταγγελία της Ένωσης Ιστορίας της Τέχνης.

Συγκεκριμένα, με ανάρτηση στο Twitter η Ένωση αναφέρει:

 «Ανακαλύψαμε ότι η ιστορική Αυτοκρατορική Πύλη της Αγίας Σοφίας βρίσκεται σε μία τέτοια κατάσταση και τη φωτογραφίσαμε, γύρω στις 20:45 σήμερα το βράδυ (18.04.2022)», παραθέτοντας και τη σχετική φωτογραφία.

Gelen bir şikayet fotoğrafı üzerine bu akşam (18.04.2022) saat

20.45 civarı Ayasofya Camisinin, tarihi “İmparatorluk Kapısının” bu halde olduğunu tespit ettim ve fotoğrafladım. Nöbetçi güvenlik müdürünün bilgim yok demesi üzerine ismini Talip Bey olduğunu söyleyen ve Ayasofya’nın pic.twitter.com/BH7qKNjVpg

— Sanat Tarihi Derneği (STD) (@SanatTarihiSTD) April 18, 2022

Η Ένωση στηλιτεύει επίσης την απάντηση του υπεύθυνου ασφαλείας της Αγίας Σοφίας, ο οποίος δήλωσε άγνοια για το περιστατικό, απειλώντας να φέρει το θέμα στον εισαγγελέα.

«Δυστυχώς, άκουσα την ανατριχιαστική δήλωση του ατόμου που λέει ότι ονομάζεται κ. Ταλίπ και είναι ο υπεύθυνος ασφαλείας στην Αγία Σοφία ότι δεν είχε καμία πληροφορία σχετικά και ότι δεν υπάρχει βίντεο από κάμερα, καθώς και ότι ‘δεν ήταν τίποτα μην ανησυχείτε, θα το φτιάξουμε’. Όταν είπαμε ότι θα το καταγγείλουμε στον εισαγγελέα για να βρούμε τον ένοχο μας απάντησε ότι ήμασταν κακοπροαίρετοι. Και ότι το μόνο που θέλουμε είναι να κάνουμε σκηνή.

Ποτέ δεν δεχόμαστε και δεν θα δεχθούμε ένας τέτοιος άνθρωπος να είναι υπεύθυνος για το τζαμί της Αγίας Σοφίας, ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά έργα στον κόσμο. Θα υποβάλλουμε μήνυση τόσο για να εντοπίσουμε αυτούς που κατέστρεψαν την ιστορική πύλη όσο και για να εκδιωχθεί αυτό το άτομο από αυτό το πόστο το συντομότερο δυνατό».

Δήμος Κωνσταντινούπολης: Θα πρέπει να οδηγηθούν στον εισαγγελέα τα άτομα που προκάλεσαν ζημιά στο Νο 1 ιστορικό κτίριο

Ο Μαχίρ Πολάτ, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του δήμου Κωνσταντινούπολης, αναφέρθηκε στο θέμα και ζήτησε την τιμωρία όποιων προκάλεσαν φθορά στο ιστορικό κτίριο.

«Το άτομο ή τα άτομα που προκάλεσαν αυτή την καταστροφή θα πρέπει να ταυτοποιηθούν μέσω κάμερας. Το θέμα θα πρέπει να οδηγηθεί στον εισαγγελέα, καθώς σκόπιμα προκάλεσαν ζημιά στο νούμερο 1 ιστορικό κτήριο, την Αγία Σοφία».

Σύμφωνα με το sigmalive.com στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρεται ότι η πόρτα καταστράφηκε από το συνωστισμό.

Σημειώνεται ότι η Αυτοκρατορική Πύλη, η μεγαλύτερη πύλη της Αγίας Σοφίας, έχει ύψος 7 μέτρα και είναι σιδερένια. Είναι η κεντρική πύλη εισόδου στην Αγία Σοφία και χρησιμοποιούνταν μόνο από τον Αυτοκράτορα. Η πόρτα λέγεται ότι κατασκευάστηκε από τα ξύλα της Κιβωτού του Νώε, τα οποία ήταν από ξύλο βελανιδιάς.

Υπενθυμίζεται ότι η Αγία Σοφία είναι Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομίας της Unesco.

Διαβάστε επίσης:

«Μήλον της έριδος» τα Νησιά Σολομώντα – Οι «ανησυχίες» των ΗΠΑ και τα σχέδια της Κίνας

Σαγκάη: Πώς το σκληρό lockdown επηρεάζει τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες και οδηγεί σε ύφεση

Τζόνι Ντεπ – Αμπερ Χερντ: Νοσοκόμα έψαχνε στο σπίτι του ηθοποιού το κομμένο του δάχτυλο (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αγία Σοφία, Κατέστρεψαν, Αυτοκρατορική Πύλη –, Ένωσης Ιστορίας, Τέχνης,agia sofia, katestrepsan, aftokratoriki pyli –, enosis istorias, technis