Αυτοκράτορας Κάρολος V: Έσπασε ο μυστικός κώδικας μετά από πέντε αιώνες – Οι φήμες περί γαλλικής συνωμοσίας για τη δολοφονία του (photos/video)

Φως στο παρασκήνιο της αυλής του πανίσχυρου αυτοκράτορα και βασιλιά της Ισπανίας, Καρόλου V, ρίχνει η αποκωδικοποίηση ενός κώδικα που χρησιμοποιήθηκε πριν από 500 χρόνια και δείχνει πως ο Κάρολος V ζούσε με το φόβο ότι οι Γάλλοι συνωμοτούσαν για να τον δολοφονήσουν.

Une lettre de Charles Quint datant de 1547 déchiffrée à la Bibliothèque Stanislas de Nancy
https://t.co/wwAJemUP4G pic.twitter.com/JCIkXwhVzF

France
Bleu Sud Lorraine (@bleusudlorraine) November 23, 2022

Ο Κάρολος V ήταν ένας από τους πιο ισχυρούς άνδρες κατά τον 16ο αιώνα και στα σαράντα χρόνια της βασιλείας του ηγεμόνευε σε μία τεράστια αυτοκρατορία, που καταλάμβανε το μεγαλύτερο μέρος της δυτικής Ευρώπης και μεγάλα τμήματα της αμερικανικής ηπείρου.

Σε κωδικοποιημένη επιστολή που είχε απευθύνει στον πρεσβευτή του στη Γαλλία, το 1547, ο Κάρολος αναφέρεται στις έντονες φήμες που κυκλοφορούσαν εκείνη την εποχή για γαλλική συνωμοσία με στόχο την εξόντωσή του, παρόλο που μεταξύ των δύο πλευρών είχε υπογραφεί συμφωνία ειρήνης τρία χρόνια νωρίτερα.

Quel secret se cache derrière cette lettre chiffrée et signée de Charles Quint, empereur du Saint-Empire ? Après cinq siècles d'énigme et plusieurs mois d’enquête et d'analyse, des chercheurs ont levé le voile sur ses mystères à la @bmnpatrimoine… https://t.co/PZMNin7sbZ pic.twitter.com/3q6geGFDoX

— Ville de Nancy (@VilledeNancy) November 24, 2022

Η επιστολή αυτή αποτελούσε μυστήριο για τους επιστήμονες, αφού κανένας δεν την είχε διαβάσει ως τώρα. Είναι γραμμένη σε μία γλώσσα που δεν είχε αποκρυπτογραφηθεί και είχε ξεχαστεί μέσα στο πέρασμα των χρόνων.

Η ομάδα του ερευνητικού εργαστηρίου Loria, στην ανατολική Γαλλία, χρειάστηκε έξι μήνες για να αποκρυπτογραφήσει τον κώδικα με τον οποίον έγραψε την επιστολή ο Κάρολος, το 1547. Ήταν μια περίοδος πολεμικών συγκρούσεων και εντάσεων μεταξύ Ισπανίας και Γαλλίας. Ηγέτης των Γάλλων ήταν ο Φράνσις Ι, ο οποίος πάντως είχε υπογράψει συμφωνία ειρήνης με τον Ισπανό βασιλιά το 1544.

Η επιστολή του Καρόλου προς τον πρεσβευτή του, Ζαν ντε Σεν-Μορίς φυλάσσεται στη συλλογή της βιβλιοθήκης Stanislas, στο Νανσί και η Σεσίλ Πιερό, κρυπτογράφος του εργαστηρίου Loria άκουσε για την ύπαρξή της στη διάρκεια ενός δείπνου, το 2019. Αφού έψαξε αρκετά, κατάφερε να δει την περίφημη επιστολή το 2021.

Céline Pierrot du @labo_Loria nous explique la technique utilisée pour décrypter la lettre de Charles Quint. 120 signes différents pour 26 lettres. pic.twitter.com/FH9QzCFOEU

— Bibliothèques de Nancy (@bmnpatrimoine) November 23, 2022

Η επιστολή φέρει την υπογραφή του Καρόλου V, αλλά δείχνει μυστηριώδης και ακατάληπτη, δήλωσε στους δημοσιογράφους η Σεσίλ Πιερό. Μετά από προσεκτική δουλειά, με την υποστήριξη ειδικών υπολογιστικών προγραμμάτων, η Πιερό διαπίστωσε ότι στη γραφή που χρησιμοποιούσε ο Κάρολος υπάρχουν «διακριτές οικογένειες» περίπου 120 συμβόλων. «Ολόκληρες λέξεις κρυπτογραφούνται με ένα απλό σύμβολο» και ο αυτοκράτορας αντικαθιστούσε τα φωνήεντα που ακολουθούν τα σύμφωνα μέσα στις λέξεις με διάφορα σύμβολα, κάτι που πιθανώς εμπνεύστηκε από την αραβική γραφή, εξηγεί η Πιερό. Ο Κάρολος χρησιμοποιούσε όμως και σύμβολα που δεν βγάζουν κανένα νόημα για να παραπλανήσει οποιονδήποτε τρίτο επιχειρούσε να διαβάσει το μήνυμα της επιστολής.

Quel mystère se cache derrière la lettre chiffrée de Charles Quint ?
Cécile Pierrot, Camille Desenclos, Pierrick Gaudry, & Paul Zimmermann lèvent le voile sur le #décryptage de cette lettre à @bmnpatrimoine.@Inria_Nancy @INS2I_CNRS @CNRS_Centre_Est @Univ_Lorraine @UPJV_Univ pic.twitter.com/ObboXVs4ir

— Loria (@labo_Loria) November 23, 2022

Cécile Pierrot, chercheuse @Inria_Nancy au #Loria et @desenclos, historienne @UPJV_Univ, nous racontent les étapes-clés de ces travaux : une épopée entre découverte de la lettre, méthodes informatiques et expertise historique ! @CNRS_Centre_Est @INS2I_CNRS @Univ_Lorraine pic.twitter.com/JR27gOwFq5

— Loria (@labo_Loria) November 23, 2022

Οι ερευνητές κατάφεραν να αποκρυπτογραφήσουν την επιστολή τον Ιούνιο, όταν διάβασαν μια ολόκληρη φράση.  Στη συνέχεια οι ερευνητές έδωσαν την σκυτάλη στην ιστορικό Καμίλ Ντεσενκλός.

«Ήταν μία επώδυνη και μακρά διαδικασία όπου στην πραγματικότητα τα εμπόδια ξεπεράστηκαν σε μία μέρα, όταν ξαφνικά είχαμε στα χέρι μας την σωστή υπόθεση», λέει η ιστορικός.

Στην προσπάθεια αποκωδικοποίησης της επιστολής βοήθησε και η ανάγνωση μίας άλλης επιστολής που είχε συντάξει ο διπλωμάτης Ζαν ντε Σεν-Μορίς και στο περιθώριο της οποίας ο παραλήπτης είχε κάποιου είδους σημειώσεις που το βοηθούσαν στην ανάγνωση του κώδικα.

Cette lettre révèle trois des préoccupations majeures de Charles Quint, vis-à-vis de la France, en ce début d’année 1547 : maintenir la paix avec François Ier, éviter les assassinats et mettre fin au conflit qui l’oppose à la ligue de Smalkalde.@Inria @CNRS @UPJV_Univ pic.twitter.com/iElytAbRpu

— Inria Nancy – Grand Est (@Inria_Nancy) November 23, 2022

Cécile Pierrot, Paul Zimmermann, chercheurs @Inria, Pierrick Gaudry, chercheur @CNRS_Centre_Est, de l'équipe @NancyCryptoTeam @labo_Loria ont collaboré avec Camille Desenclos, historienne @UPJV_Univ pour réussir à déchiffrer cette lettre de Charles Quint codée & jamais décryptée. pic.twitter.com/4OV5YgiFtM

— Inria Nancy – Grand Est (@Inria_Nancy) November 23, 2022

Η Καμίλ Ντεσενκλός λέει ότι «είναι σπάνιο για έναν ιστορικό να καταφέρει να διαβάσει μια επιστολή την οποία κανένας δεν είχε αναγνώσει επί πέντε αιώνες». Από το περιεχόμενο της επιστολής επιβεβαιώνεται «πόσο υποβαθμισμένες» ήταν οι σχέσεις ανάμεσα στον Φράνσις Ι και τον Κάρολο V, την εποχή εκείνη, παρά τις προσπάθειες επίτευξης ειρήνης ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Οι ιστορικοί δεν έχουν στοιχεία για τη γαλλική συνωμοσία με στόχο την δολοφονία του Καρόλου, φόβους τους οποίους εκφράζει ο Ισπανός μονάρχης, αλλά είναι σίγουρο ότι τέτοιες φήμες κυκλοφορούσαν εκείνη την εποχή. Οι ερευνητές ελπίζουν τώρα ότι θα μπορέσουν να διαβάσουν κι άλλες επιστολές που έχουν ανταλλάξει ο αυτοκράτορας και ο πρεσβευτής του «για να αντιληφθούν τη στρατηγική του Καρόλου στην Ευρώπη».

Après 5 siècles de mystère, la lettre de Charles Quint a été décodée.

En 1547, le puissant empereur avait écrit une lettre qui était une succession de signes codés, à son ambassadeur de France.

#JT13H pic.twitter.com/yALtR0JtM4

Info France 2 (@infofrance2) November 24, 2022

Διαβάστε επίσης:

Σιέρα Λεόνε: Πρωτοφανή επεισόδια με μπουνιές και κλωτσιές στο κοινοβούλιο (Video)

Ουκρανία: Η Ρωσία ενεργοποίησε το σύστημα αεράμυνας της Κριμαίας

Μουντιάλ 2022: Τα «αποπαίδια» της διοργάνωσης – Οι «αόρατοι» μετανάστες που έχτισαν τα γήπεδα

Keywords
Τυχαία Θέματα