Αφορολόγητο: Εμπλοκή με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές λόγω e-banking
Αλαλούμ επικρατεί στις συναλλαγές με τις τράπεζες για το χτίσιμο του αφορολόγητου, καθώς μισθωτοί, συνταξιούχοι και κατ’ επάγγελμα αγρότες οι οποίοι πλήρωσαν κατά τη διάρκεια του 2017 σημαντικού ύψους ποσά καταναλωτικών δαπανών μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking) σε ιδιωτικές επιχειρήσεις κινδυνεύουν να κληθούν να πληρώσουν άδικα επιπλέον φόρο εισοδήματος.
Οι δαπάνες τους αυτές είναι πολύ πιθανό να μη «μετρήσουν» τελικά για την κατοχύρωση του αφορολόγητου ορίου των 8.636 έως 9.545 ευρώ, με συνέπεια να εμφανιστούν ότι δεν έχουν καλύψει τα ποσά ηλεκτρονικών πληρωμών που απαιτούνται με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, ώστε να δικαιούνται ολόκληρο το ισχύον κατά περίπτωση αφορολόγητο όριο. Έτσι απειλούνται να χρεωθούν με φόρο 22% επί των ποσών που θα εμφανίζονται ότι άφησαν ακάλυπτα.
Η εμπλοκή με το αφορολόγητο όριο
Ορισμένα έξοδα που έχουν εξοφλήσει μισθωτοί, συνταξιούχοι και κατ’ επάγγελμα αγρότες μέσω e-banking κατά τη διάρκεια του 2017 δεν μπορούν αυτή τη στιγμή να συνυπολογιστούν στο σύνολο των δαπανών που θα ληφθούν υπόψη για την κάλυψη των αφορολόγητων ορίων τους.
Η εξέλιξη αυτή, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, οφείλεται στο γεγονός ότι, μέχρι στιγμής, οι τράπεζες δεν είναι σε θέση να ξεχωρίσουν αν μια μεταφορά ποσού σε λογαριασμό μέσω e-banking είναι δαπάνη που καλύπτει το αφορολόγητο ή αν πρόκειται απλώς για προσωπική συναλλαγή μεταξύ δύο φορολογουμένων.
Η αδυναμία διάκρισης των ποσών που μεταφέρονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς πολλών ιδιωτικών επιχειρήσεων οφείλεται στο γεγονός ότι οι επιχειρήσεις αυτές δεν έχουν ακόμη δηλώσει στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων τους επαγγελματικούς τους λογαριασμούς, δηλαδή τους τραπεζικούς λογαριασμούς που χρησιμοποιούν αποκλειστικά για να υποδέχονται πληρωμές από τους πελάτες τους.
Από τη στιγμή που όλες οι επιχειρήσεις θα έχουν δηλώσει τους επαγγελματικούς τους λογαριασμούς θα καταστεί δυνατό στις τράπεζες να εντοπίζουν τις καταναλωτικές δαπάνες που πραγματοποίησαν οι φορολογούμενοι μέσω e-banking και να τις συνυπολογίζουν κι αυτές στο σύνολο των δαπανών που λαμβάνονται υπόψη για την κατοχύρωση των αφορολόγητων ορίων.
Μέχρι όμως αυτό να συμβεί, όσοι φορολογούμενοι πραγματοποίησαν το 2017 μέσω e-banking σημαντικού ύψους πληρωμές δαπανών, οι οποίες ανήκουν στις κατηγορίες που κατοχυρώνουν το αφορολόγητο όριο, δεν θα είναι στο σύνολό τους καλυμμένοι.
Μόνο όσοι έχουν προνοήσει και έχουν αποθηκεύσει στους υπολογιστές τους τα αποδεικτικά των δαπανών τους αυτών, με συγκεκριμένη σαφή περιγραφή τους, θα έχουν ενδεχομένως τη δυνατότητα να αποδείξουν ότι τις πραγματοποίησαν και θα μπορούν να τις επικαλεστούν κι αυτές κατά την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2017 ώστε να μη χάσουν το δικαίωμα κατοχύρωσης των συνολικών ποσών των αφορολόγητων ορίων που τους αναλογούν.
Οι υπόλοιποι (οι μη προνοήσαντες) κινδυνεύουν να μείνουν εκτεθειμένοι και να μην καταφέρουν να αποδείξουν το ύψος των δαπανών που πραγματοποίησαν μέσω e-banking με συνέπεια να μην καταφέρουν να καλύψουν το σύνολο των απαιτούμενων ποσών για την κατοχύρωση των αφορολόγητων ορίων τους και τελικά να πληρώσουν επιπλέον φόρο 22% επί των ποσών που θα εμφανίζονται ως «ακάλυπτα».
Τι ισχύει
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 68 του ν. 4446/2016, που τέθηκαν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2017 και με την υπ’ αριθμόν ΠΟΛ. 1062/2017 διευκρινιστική εγκύκλιο που εξέδωσε στις 12 Απριλίου 2017 ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής:
1. Οι φορολογούμενοι οι οποίοι αποκτούν εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, για να δικαιούνται ετήσιο αφορολόγητο όριο εισοδήματος από 8.636 έως 9.545 ευρώ, υποχρεούνται να έχουν πραγματοποιήσει κατά τη διάρκεια του 2017 δαπάνες συνολικού ύψους από 10% έως και 18,75% του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος του ιδίου έτους, πληρωθείσες είτε με πλαστικό χρήμα είτε μέσω e-banking είτε με άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Ειδικότερα για την κατοχύρωση του αφορολογήτου:
Για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ πρέπει να καλυφθεί το 10% του εισοδήματός με δαπάνες εξοφληθείσες μέσω καρτών ή e-banking.Για το τμήμα εισοδήματος από 10.001 έως 30.000 ευρώ πρέπει να καλυφθεί το 15% με δαπάνες εξοφληθείσες μέσω καρτών ή e-banking.Για το τμήμα άνω των 30.000 ευρώ πρέπει να καλυφθεί ποσοστό 20% με δαπάνες εξοφληθείσες μέσω καρτών ή e-banking.2.Σε κάθε περίπτωση μη κάλυψης του απαιτούμενου ποσού δαπάνης με τέτοιου είδους μέσα πληρωμής, ο φορολογούμενος θα επιβαρύνεται κατά την εκκαθάριση της φετινής φορολογικής δήλωσης με επιπλέον φόρο 22% επί του «ακάλυπτου» ποσού.
3. Εξαιρούνται από την υποχρέωση πληρωμής των δαπανών με «πλαστικό χρήμα» ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα οι συνταξιούχοι ηλικίας 70 ετών ή μεγαλύτερης, καθώς και οι ανάπηροι κατά ποσοστό 80% και άνω. Ομως κι αυτές οι κατηγορίες φορολογουμένων υποχρεούνται να έχουν καλύψει τα παραπάνω ποσοστά του ετήσιου εισοδήματός τους με δαπάνες πληρωθείσες με μετρητά, προσκομίζοντας και τις σχετικές αποδείξεις λιανικών συναλλαγών.
Τράπεζεςεμπορικές συναλλαγέςΑγορέςψώνιααφορολόγητοφόροςHas video: Exclude from popular: 0- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ανοιχτά από σήμερα τα καταστήματα, πότε ξεκινούν οι εκπτώσεις
- Σε κανονικό ρυθμό μπαίνουν οι αγορές – Πότε ξεκινούν οι εκπτώσεις
- Μια ματιά αρκεί για να καταλάβεις ότι κάποιος νοσεί
- "Ο Σουμάχερ δυστυχώς ζει ακόμη" - Τα λάθη της Corinna
- Γρονθοκόπησαν μέχρι θανάτου 60χρονο στη Σπάρτη
- Σε κώμα άνδρας που άνοιξε σαμπάνια βάζοντάς την ανάμεσα στα πόδια του
- Jumbo - σακούλες: Αυτές είναι οι τιμές που θα πωλούνται από σήμερα
- Πώς εγκρίνονται οι θεραπείες από τον ΕΟΠΥΥ - Οι αλλαγές του 2018
- Κανονικά από σήμερα η λειτουργία της αγοράς, πότε αρχίζουν οι εκπτώσεις
- Νέος χιονιάς θα σαρώσει τη χώρα - Δείτε την πρόβλεψη του Σάκη Αρναούτογλου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Νέος χιονιάς θα σαρώσει τη χώρα - Δείτε την πρόβλεψη του Σάκη Αρναούτογλου
- Μεταγραφή έκπληξη: Υπογράφει στην Άρσεναλ 20χρονος αμυντικός του ΠΑΣ Γιάννινα
- Η ανορθόγραφη ευχή στη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου (Photo)
- Νέα στοιχεία για τους «σατανιστές» της Κεφαλονιάς: Εξαφανισμένη από τον Ιούνιο η Βουλγάρα – Με πλαστές πινακίδες το ΙΧ
- Οφειλές στο δημόσιο: 12 δόσεις για όλα τα φυσικά πρόσωπα
- Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Ευγένιου Γκέραρντ - Δείτε το συγκινητικό video της ΠΑΕ ΟΦΗ
- Oι εφημερίδες σήμερα
- Χειροπέδες σε 24χρονο άνεργο πατέρα επειδή έκλεψε γάλα για το παιδί του
- Τραμπ προς Κιμ: Το δικό μου κουμπί είναι μεγαλύτερο δυνατότερο και λειτουργεί
- Αφορολόγητο: Εμπλοκή με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές λόγω e-banking
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Αφορολόγητο: Εμπλοκή με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές λόγω e-banking
- Νέα στοιχεία για τους «σατανιστές» της Κεφαλονιάς: Εξαφανισμένη από τον Ιούνιο η Βουλγάρα – Με πλαστές πινακίδες το ΙΧ
- Αφορολόγητο όριο: Εμπλοκή με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές λόγω e-banking
- Η πριγκίπισσα Σάρλοτ πάει νηπιαγωγείο – «Βασιλικά» τα δίδακτρα στο ιδιωτικό σχολείο (Photos)
- Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Ευγένιου Γκέραρντ - Δείτε το συγκινητικό video της ΠΑΕ ΟΦΗ
- Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων: Από σήμερα οι αιτήσεις για τις 548 μόνιμες θέσεις
- Η ανορθόγραφη ευχή στη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου (Photo)
- ΔΕΗ: Νέα ανατροπή στους λογαριασμούς λόγω του ειδικού τέλους μείωσης εκπομπών αερίων ρύπων
- Χειμερινές εκπτώσεις: Πότε ξεκινούν - Ποια Κυριακή θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Το έξυπνο κόλπο για να ανοίξεις τα παπούτσια σου σε 5 λεπτά (vid)
- HTC: Η νέα λάμπα που θα μπορούσε να σας σώσει την ζωή
- Αύξηση πωλήσεων για το 2018 σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες
- Τα συγκινητικά λόγια για τον Ευγένιο Γκέραρντ από τον… γιο του (εικόνα)
- Οδηγίες από τον ΕΣΘ ενόψει των χειμερινών εκπτώσεων
- Οφειλές Δημόσιο: Ηλεκτρονικά και σε πολύ μικρότερες δόσεις
- Αίγιο - Έκλεψε από αποθήκη σπιτιού δύο βενζινοπρίονα
- Όλες οι οφειλές προς το δημόσιο ηλεκτρονικά και σε πολύ μικρότερες δόσεις
- WSJ: Οι μισοί Ελληνες ζουν με τις συντάξεις των γονιών τους
- Ξεκινούν οι αιτήσεις για το Κοινωνικό Φαρμακείο Αμπελοκήπων-Μενεμένης