Αχαΐα: Πέντε τραυματίες – Εκκενώθηκαν 4 χωριά – Aπεγκλωβισμός ατόμων από το Λιμενικό (Photo | Video)

Περίπου 110 πολίτες απεγκλώβισαν τα πλωτά σκάφη του Λιμενικού από τις παραλιακές περιοχές της Αιγιάλειας, Μπούκα, Λόγγος και Πεύκη, που είχαν αποκλειστεί λόγω της φωτιάς και τους μετέφεραν στο λιμάνι του Αιγίου.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διοικητής της 5ης περιφερειακής διοίκησης του Λιμενικού, αρχιπλοίαρχος Δημήτρης Κυριακουλόπουλος, «κινητοποιήσαμε από την πρώτη στιγμή όλα τα πλωτά σκάφη του λιμενικού που είχαμε διαθέσιμα και ταυτόχρονα ενεργοποιήσαμε το τοπικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης».

«Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο», συνεχίζει, «κινητοποιήσαμε επαγγελματικά

και ερασιτεχνικά σκάφη, ενώ βρισκόταν σε επιφυλακή ένα φέρι-μποτ της πορθμειακής γραμμής Ρίου-Αντιρρίου, σε περίπτωση που χρειαζόταν να μεταφερθεί μεγαλύτερος αριθμός εγκλωβισμένων» προσθέτοντας ότι «το Λιμενικό παραμένει σε επιφυλακή».

Αναλυτική ενημέρωση για τους τραυματίες από τη μεγάλη φωτιά, που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αχαΐα, παρέχει το ΕΚΑΒ. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, μέχρι στιγμής οι διασώστες και γιατροί του ΕΚΑΒ έχουν επέμβει σε έξι περιστατικά.

Στον έναν τραυματία δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες, ενώ δεν έγινε διακομιδή του σε νοσοκομείο, λόγω άρνησης του ίδιου. Τέσσερις τραυματίες έχουν ήδη διακομισθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Αιγίου, ενώ ένα ένας ακόμη έχει διακομισθεί στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών.

Επιπλέον, το πλήρωμα τoυ ασθενοφόρου οχήματος που βρίσκεται στο λιμάνι του Αιγίου προέβη σε προληπτική εξέταση 38 ατόμων, που αποβιβάστηκαν από τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος, κατόπιν της μεταφοράς τους από όμορα παραλιακά σημεία.

Η ανακοίνωση του ΕΚΑΒ

«Από την έναρξη της μεγάλης πυρκαγιάς στην περιοχή Ζήρια Αχαΐας το Παράρτημα του ΕΚΑΒ Πάτρας έχει τεθεί σε αυξημένο επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας για την κάλυψη όλων των όμορων περιοχών. Άμεσα τέθηκαν σε ετοιμότητα ένα (1) ασθενοφόρο όχημα στη παραλία της περιοχής Λαμπίρι, ένα (1) ασθενοφόρο όχημα στο λιμάνι Αιγίου και μία (1) Κινητή Ιατρική Μονάδα (ΚΙΜ) στο λιμάνι του παραθαλάσσιου οικισμού Μπούκα. Παράλληλα στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται σε ετοιμότητα ακόμη τρία (3) ασθενοφόρα οχήματα, ώστε να επέμβουν σε οποιοδήποτε περιστατικό χρήζει παροχής άμεσης προνοσοκομειακής φροντίδας. Εκτός αυτών, κατόπιν εντολής του Προέδρου του ΕΚΑΒ, έχει τεθεί σε ετοιμότητα (red-alert) και το Ειδικό Τμήμα Ιατρικής Καταστροφών του ΕΚΑΒ (ΕΤΙΚ-ΕΚΑΒ) ώστε να επέμβει όποτε αυτό κριθεί αναγκαίο, ενώ η 6η Υγειονομική Περιφέρεια καθώς και οι Διοικητές των Υγειονομικών Σχηματισμών του Νομού Αχαΐας βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με το Ενιαίο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ (ΕΣΚΕ-ΕΚΑΒ) για την συνεχή ροή πληροφόρησης αναφορικά με την αποτύπωση της επιχειρησιακής υγειονομικής κατάστασης των Δομών Υγείας της ευρύτερης περιοχής του νομού Αχαΐας. Μέχρι στιγμής, οι διασώστες και οι ιατροί του ΕΚΑΒ έχουν επέμβει σε έξι (6) περιστατικά. Σε ένα (1) περιστατικό δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες ενώ δεν πραγματοποιήθηκε διακομιδή σε κάποιον Υγειονομικό σχηματισμό λόγω άρνησης του καλούντα. Τέσσερα (4) περιστατικά έχουν ήδη διακομισθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Αιγίου, ενώ ένα (1) ακόμη έχει διακομισθεί στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών. Τέλος το πλήρωμα τoυ ασθενοφόρου οχήματος που βρίσκεται στο λιμάνι του Αιγίου προέβη σε προληπτική εξέταση 38 ατόμων που αποβιβάστηκαν από τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος, κατόπιν της μεταφοράς τους από όμορα παραλιακά σημεία. Την επιτόπια διαχείριση συμβάντος στις περιοχές που εξελίσσεται η πυρκαγιά, κατόπιν εντολής του Προέδρου του ΕΚΑΒ κου Παπαευσταθίου Νίκου, έχει η Διευθύντρια του Παραρτήματος του ΕΚΑΒ Πάτρας Ιατρός Κανελλοπούλου Γκέλυ η οποία βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το Ενιαίο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ (ΕΣΚΕ-ΕΚΑΒ) στην Κεντρική Υπηρεσία Αθηνών».

Εκκενώθηκαν 4 χωριά

Εκκενώθηκαν οι οικισμοί Άνω Ζήρια, Λαμπίρη και Καμάρες, όπου καμπάνες χτύπησαν προειδοποιητικά. Δύο φορές έχει ενεργοποιηθεί μέχρι στιγμής το 112 για να ειδοποιήσει όσους πολίτες βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή να εκκενώσουν τους οικισμούς τους. Συγκεκριμένα στις 14:35 οι πολίτες που βρίσκονταν στους οικισμούς Ζήρια, Καμάρες, Λαμπίρι Αχαΐας ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 να εκκενώσουν, ενώ στις 17:45 στάλθηκε ξανά μήνυμα σε όσους βρίσκονταν στην ευρύτερη περιοχή Λόγγου Αχαΐας να εκκενώσουν άμεσα προς Αίγιο.

Στην ευρύτερη περιοχή της Ζήριας Αχαΐας όπου μαίνεται η δασική πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι, έχει φτάσει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Στην Πολιτική Προστασία έχει σημάνει συναγερμός και ο κ. Χαρδαλιάς μετέβη εσπευσμένα στην περιοχή.

Με ασφάλεια απομακρύνθηκαν, για προληπτικούς λόγους, περίπου 110 παιδιά που φιλοξενούνταν σε κατασκήνωση στην παραλιακή περιοχή της Παναγοπούλας, λόγω της φωτιάς στην Ζήρια. Παράλληλα, η Αστυνομία πραγματοποιεί συνεχείς επιχειρήσεις για την ασφαλή απομάκρυνση οδηγών αυτοκινήτων, που έχουν ακινητοποιηθεί στις παραλιακές περιοχές του Λαμπίρι και των Καμαρών.

Έπειτα από επιχείρηση του Λιμενικού μεταφέρθηκαν με ασφάλεια περίπου 15 άτομα από την παραλιακή περιοχή Μπούκα των Καμαρών, στο λιμάνι του Αιγίου.

Οι 15 πολίτες μεταφέρθηκαν με δύο πλωτά σκάφη του λιμενικού, ενώ περίπου 20 ένοικοι ξενοδοχείου στο Λόγγο πρόκειται να μεταφερθούν και αυτοί με σκάφη του Λιμενικού σε ασφαλή περιοχή.

Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας

«Οι επόμενες ώρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για τις περιοχές της Αιγιάλειας που τυλίχτηκαν στις φλόγες. Η κατάσταση είναι δύσκολη και επίπονη για τις πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν».

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων, σε δηλώσεις που έκανε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, προσθέτοντας ότι «η έχει θέσει το σύνολο του στόλου των μηχανημάτων και του προσωπικού της στην υπηρεσία των αρχών».

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης επεσήμανε ότι «είμαστε στο πλευρό όλου του μηχανισμού, των δυνάμεων πυρόσβεσης και όλων όσων καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να σώσουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες» συμπληρώνοντας ότι «βιώνουμε άλλη μια δύσκολη μέρα για την Αχαΐα, που για να την ξεπεράσουμε είναι απαραίτητη η συνδρομή όλων μας».

Τέλος, το πλήρωμα τoυ ασθενοφόρου οχήματος που βρίσκεται στο λιμάνι του Αιγίου προέβη σε προληπτική εξέταση 38 ατόμων που αποβιβάστηκαν από τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος, κατόπιν της μεταφοράς τους από όμορα παραλιακά σημεία.

Μόνο όσα αυτοκίνητα έχουν κατεύθυνση προς Πάτρα κινούνται κανονικά, σύμφωνα με την Αστυνομία, στο ρεύμα κυκλοφορίας της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου προς την αχαϊκή πρωτεύουσα. Επίσης, σύμφωνα πάντα με την Αστυνομία, όσοι οδηγοί έχουν κατεύθυνση προς Αθήνα, ενημερώνονται στα διόδια της γέφυρας ότι πρέπει να ακολουθήσουν την εθνική οδό Ναυπάκτου – Ιτέας, λόγω της φωτιάς στην Αιγιάλεια και των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στην νέα και στην παλαιά εθνική οδό, Πατρών – Κορίνθου.

Στη φωτιά επιχειρούν 95 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 33 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ, 4 Α/Φ και 4 Ε/Π. Συνδρομή από υδροφόρες ΟΤΑ. Είναι η δεύτερη μόλις σε λίγα 24ωρα στο ίδιο σημείο. Στην κατάσβεση μετέχει και το ρωσικό πυροσβεστικό Beriev 200.

Δόθηκε προειδοποιητικό μήνυμα από την Πολιτική Προστασία προκειμένου οι κάτοικοι να εκκενώσουν την περιοχή προς Αίγιο.

Επίσης έκλεισε η Παλιά Εθνική από Δρέπανο ως Σελιανίτικα αλλά και η νέα Εθνική οδός στο ύψος του Δρεπάνου. Για τα οχήματα που κινούνται σε αυτές, γίνεται εκτροπή σε παρακαμπτήριους δρόμους.

Διαβάστε επίσης:

Αχαΐα: «Από αναζωπύρωση η φωτιά που έχει κάψει πάνω από 20 σπίτια στη Ζήρια» (Photo | Video)

Ιακωβίδης: Οι δηλώσεις του «ταρακούνησαν» τους πάντες – Στήριξη από τον κόσμο, Aντετοκούνμπο και Πετρούνια (Video)

Εξαδάκτυλος: Όλοι θα συναντηθούμε με τον ιό – Να εμβολιαστούν οι άνω των 50

Keywords
Τυχαία Θέματα