Yπόθεση Λιγνάδη: Το 68% θέλει άμεση παραίτηση Μενδώνη

ΕΛΛAΔΑ

 

Εξαιρετικά ενδιαφέροντα αλλά και ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από την τελευταία έρευνα της Prorata, η οποία έχει θέμα τις καταγγελίες κακοποίησης στον καλλιτεχνικό χώρο και το ελληνικό #ΜeΤoo.

Στην έρευνα συμμετείχαν, συμπληρώνοντας ερωτηματολόγιο, 900 άτομα στο σύνολο της επικράτειας, το διάστημα 23-25 Φεβρουαρίου, ενώ τα αποτελέσματά της παρουσιάστηκαν χθες στο κανάλι Kontra News.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις των συμμετεχόντων ως προς

το κατά πόσο είναι ικανοποιημένοι από τη διαχείριση της υπόθεσης Λιγνάδη από την κυβέρνηση, με το 71% να δηλώνει «όχι ιδιαίτερα» και «καθόλου ικανοποιημένο», ενώ ενδεικτικό είναι και το ότι το 63% των ερωτηθέντων είναι εξίσου δυσαρεστημένο από τον τρόπο που η αντιπολίτευση άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της υπόθεσης.

Επιπρόσθετα, το 66% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η υπόθεση Λιγνάδη «σίγουρα πλήττει» ή «μάλλον πλήττει» την αξιοπιστία της κυβέρνησης, ενώ το 68% υποστηρίζει ότι πρέπει να παραιτηθεί άμεσα η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ή να την αποπέμψει ο πρωθυπουργός, έναντι ενός 24% που λέει ότι πρέπει να παραμείνει στη θέση της.

Στο ερώτημα «Τις τελευταίες μέρες αρκετά άτομα καταγγέλλουν περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης. Τι σας ανησυχεί περισσότερο;» οι συμμετέχοντες πλειοψηφικά (52%) απαντούν ότι βασικός τους φόβος είναι ότι ενδεχομένως κάποια θύματα να μη δικαιωθούν ποτέ. Σχεδόν μηδενική -μόλις 5%- είναι η άποψη ότι διασύρονται ενδεχομένως άδικα κάποια άτομα, φερόμενα ως θύτες.

Ωστόσο, οι ερευνητές εντοπίζουν ένα πολύ ανησυχητικό σημείο. Και αυτό προκύπτει από την απάντηση που λέει ότι τους ανησυχούν και τα δυο παραπάνω ενδεχόμενα, απάντηση η οποία συγκεντρώνει μάλιστα το 40% των αποκρίσεων.

«Είναι μια στάση ίσων αποστάσεων κατά την οποία η ανησυχία για τον τυχόν άδικο διασυρμό κάποιων ατόμων, φερόμενων ως θυτών, λαμβάνει την ίδια βαρύτητα με την ανησυχία ότι τα θύματα δεν θα δικαιωθούν. Με άλλα λόγια, ο κίνδυνος να κατασκευάσει και να διασπείρει ένα άτομο μια ιστορία παρενόχλησης θεωρείται εξίσου πιθανό και άρα ανησυχητικό με το ενδεχόμενο να μη δικαιωθούν κάποια θύματα. Αυτά τα άτομα συμμερίζονται λοιπόν με τρόπο, κάπως λανθάνοντα, μια τοποθέτηση, σύμφωνα με την οποία ενδεχομένως να υπάρχει μια γενικότερη “υπερβολή” γύρω από το ζήτημα» εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο επικεφαλής των πολιτικών ερευνών της prorata Αγγελος Σεριάτος.

Ιδιαίτερη σημασία έχει μάλιστα η σύνδεση της στάσης των ίσων αποστάσεων με τον ιδεολογικό προσανατολισμό αυτών που τη στηρίζουν. Οι εξίσου ανησυχούντες, αυτοί δηλαδή που ουσιαστικά δείχνουν ανοχή στα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης, δηλώνουν εγγύτητα στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας ή τοποθετούνται δεξιότερα αυτής.

Ενα δεύτερο εύρημα της έρευνας είναι αυτό που δίνει τη διάσταση του φύλου. Οι γυναίκες (65%) είναι εκείνες που ιεραρχούν υψηλότερα το ενδεχόμενο να μη δικαιωθούν τα θύματα, σε αντίθεση με τους άντρες που σε ποσοστό 44% κρατούν ίσες αποστάσεις.

«Είχε προηγηθεί έρευνά μας, όπου είχαμε εντοπίσει ότι το 58% των αντρών συμμερίζεται την άποψη που λέει ότι “με το να θεωρούμε ότι τα πάντα πλέον αποτελούν σεξουαλική παρενόχληση μπορεί να οδηγηθούμε σε ‘ποινικοποίηση’ του φλερτ”. Συνδυαστικά τα ευρήματα των δυο ερευνών αποδεικνύουν τη θολή πρόσληψη από πλευράς αντρών ως προς το τι είναι φλερτ και πού ξεκινάει η παρενόχληση. Δείχνει τη δυσκολία τους να αντιληφθούν ότι το όχι σημαίνει όχι» σημειώνει ο Αγγ. Σεριάτος.

δημοσκόπησηΔημήτρης ΛιγνάδηςΛίνα ΜενδώνηHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα