Tinos Food Paths, μια σκανδαλιστική γεύση ανάπτυξης!

ΣΤΗΛΕΣΤο... Ροζάριο

Όλη αυτή την παρατεταμένη περίοδο κρίσης ζούμε μέσα σε ένα κλίμα παραίτησης και απαξίωσης περιμένοντας την σωτηρία να έρθει σαν τον Κινέζο σοφό που περίμενε να καταλάβει το νόημα της ζωής παρατηρώντας ακίνητος το ποτάμι να κυλά. Ξαφνικά χάθηκαν οι ευκαιρίες, στέρεψαν οι ιδέες, εξαφανίστηκαν οι λύσεις;

Σε αντίθεση με την γενική εικόνα παρακμής υπάρχουν νησίδες (και νησιά όπως στην περίπτωσή μας, η Τήνος) που αντί να κάθονται σε απραξία να κοιτούν τα πλοία να περνούν από τις προκυμαίες αναζητώντας το μαγικό φίλτρο της ανάπτυξης, έβαλαν κάτω τα δεδομένα τους, το

ταλέντο τους και συνεργάστηκαν για να δημιουργήσουν μια πραγματικά μαγική συνταγή ανάπτυξης για τον τόπο τους και τις επιχειρήσεις τους, μια συνταγή πανθομολογούμενα ιδιαίτερης νοστιμιάς: το Tinos Food Paths.

Η ιδέα ήταν απλή γι’ αυτό και επιτυχής. Βασιζόταν στα άριστα τοπικά προϊόντα, στις ιδιαιτερότητες της τηνιακής γαστρονομίας, στην δημιουργική της μετεξέλιξη, ενταγμένη μέσα στην πλούσια πολιτισμική παράδοση του τόπου. Η άποψη ότι η ψυχή μιας κοινωνίας αποκαλύπτεται μέσα από την κουζίνα της, είναι παλιά. Η γαστρονομία εκφράζει μια «τοποθέτηση», μια αισθητική, και δεν είναι τυχαίο ότι στην Τήνο εύκολα μπορεί κανείς να την εντάξει συνδυαστικά στην κυρίαρχη περί ωραίου αντίληψη που είναι πανταχού παρούσα: από το φυσικό τοπίο και την αρχιτεκτονική έως την ζωγραφική και γλυπτική παράδοση του τόπου.

Φέτος στην Τήνο, για τέταρτη συνεχομένη χρονιά, διοργανώθηκε η «Γιορτή της Γαστρονομίας» από την ομάδα του TFP, η οποία ήταν αφιερωμένη στα περίτεχνα αρχιτεκτονικά κτίσματα, τους περιστερώνες (που παραπέμπουν στην ενετική παράδοση του τόπου) και στο πιτσούνι, που αποτελεί για τους ντόπιους εκλεκτή τροφή αλλά και ιδιαίτερα περιζήτητη πρώτη ύλη για τα εστιατόρια και τις ταβέρνες του νησιού.

Οι εκδηλώσεις του Tinos Food Paths που είναι συνδυασμένες και με άλλες δραστηριότητες, βασίζονται στην ήδη αναγνωρισμένη διατροφική παράδοση του νησιού, πράγμα που αναβιώνουν και επαναπροσδιορίζουν ντόπιοι μάγειρες και διάσημοι Chef μέσα από δημιουργικές γαστρονομικές επεμβάσεις που εντάσσονται στις σύγχρονες τάσεις της γαστρονομίας. Τα διάφορα γαστρονομικά events συνδυάζονται με παράλληλες σχετικές εκδηλώσεις όπως: έκθεση ντόπιων φωτογράφων για την τηνιακή διατροφή, έκθεση εικαστικών για το περιστέρι ως στοιχείο του φυσικού περιβάλλοντος και ως σύμβολο στην Τήνο των 1.000+ περιστεριώνων, αλλά και περιπάτους στο μοναδικής ομορφιάς οικιστικό περιβάλλον των περιστεριώνων.

Στο Tinos Food Paths, συμμετέχουν, εξέχοντες επαγγελματίες στο χώρο της γαστρονομίας από την Ελλάδα και το εξωτερικό, chef και μάγειροι, παραδοσιακοί και μοντέρνοι παραγωγοί, γευσιγνώστες, ειδικοί στο λάδι, στα αποστάγματα, στο κρασί και στη μπύρα, στα αλλαντικά και στα παστά, ακαδημαϊκοί, επιχειρηματίες, bloggers…

Μιας έξυπνης ιδέας, μύρια (καλά) έπονται. Μην ξεχνάμε ότι η πρωταρχική γνώση, όπως και το προπατορικό αμάρτημα, έγινε μέσα από την γεύση!

Tinos Food PathsΤήνοςγανστρονομίαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα