The Grateful Dead Marijuana – Ένα στέκι με ψυχεδελικές αναφορές (Photos/Video)

Στον Καναδά, είναι γνωστό πως τα τελευταία χρόνια επήλθε η πλήρης νομιμοποίηση της χρήσης της μαριχουάνας, τόσο για ιατρικούς όσο και για ψυχαγωγικούς σκοπούς. Εξ΄ άλλου οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι οι δύο αυτοί σκοποί τις περισσότερες φορές συναντώνται και αλληλοσυμπληρώνονται.

Στο Τορόντο, όμως, οι γευσιγνώστες της κάνναβης και οι «Dead Heads», δηλαδή οι πιστοί φίλοι του εμβληματικού συγκροτήματος των Grateful Dead, που στις δεκαετίες του 1960 και 1970, σήκωσε το λάβαρο της ψυχεδέλειας στο Σαν Φρανσίσκο, θα έχουν την ευκαιρία να έχουν μια συνδυαστική εμπειρία.

© ERIN LEYDON

Ο πρώην

δικηγόρος Ντέιβιντ Έλισον, δημιούργησε το νέο στέκι «Scarlet Fire Cannabis Co», όπου οι πελάτες σε συνεργασία και αλληλεπίδραση με μια ολόκληρη ομάδα εμπειρογνωμόνων της κάνναβης, θα μυούνται στη μαγεία του θρυλικού συγκροτήματος, δοκιμάζοντας παράλληλα το εκλεκτό εμπόρευμα.

«Στο “Scarlet Fire” θελήσαμε να δημιουργήσουμε μια ολοκληρωμένη εμπειρία» λέει ο Ντέιβιντ Έλισον, «Θέλαμε οι πελάτες μας να ξεκινήσουν ένα καινούργιο ταξίδι και να τους [VM1] εκπαιδεύσουμε. Δημιουργήσαμε ένα μέρος όπου η κάνναβη, η μουσική, η μαγεία και η ψυχεδέλεια συμπλέκονται». Η αγάπη του Ντέιβιντ Έλισον για τους Grateful Dead, άρχισε όταν σε ηλικία 17 ετών, παρακολούθησε μια από τις θρυλικές συναυλίες τους. «Από τότε μπήκα σε μια “rabbit hole” (λαγότρυπα), και είμαι ευτυχής που δεν βγήκα ποτέ απ’ αυτήν. Ακόμα σκάβω».

Ο Έλισον, πιστεύει ότι υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων: αυτοί που συλλέγουν πράγματα για να κοσμήσουν τα ράφια τους, και αυτοί που συλλέγουν εμπειρίες. Θεωρώντας τα σόου του συγκροτήματος μοναδικά και πάντοτε διαφορετικά, πιστεύει ότι η ιχνηλασία των Grateful Dead, ήταν η τελευταία μεγάλη αμερικανική πολιτιστική περιπέτεια, η τελευταία ικμάδα πραγματικής μαγείας που υπήρξε στον κόσμο. «Αυτή τη μαγεία και την αίσθηση της περιπέτειας, ήθελα να φέρω στο κατάστημά μου!».

Για να δημιουργήσει αυτό το «ambient» (περιβάλλον), ο Έλισον συνεργάστηκε με την ομάδα «Seven Points Interiors» που ειδικεύεται στο στήσιμο χώρων διάθεσης και κατανάλωσης κάνναβης. Περνώντας έξω από το κατάστημα οι περαστικοί μπορούν να δουν μέσα από την Rabbit Hole, διαδοχικές τρύπες εισόδου, κομμένες σε κόκκινα φωτισμένα πάνελς, που καταλήγουν σε ένα «μάτι» όπου προβάλλονται εναλλασσόμενες ψυχεδελικές εικόνες. Μπαίνοντας στο κατάστημα οι πελάτες βρίσκονται μέσα σ’ ένα περιβάλλον που αποπνέει Grateful Dead, σκηνικά που αναπαράγουν τα εξώφυλλα των δίσκων/άλμπουμ μεγεθυσμένα, τις κιθάρες ρέπλικες του Τζέρι Γκαρσία, ψυχεδελικά πόστερς από τις συναυλίες τους, και άφθονα T-shirts, συμπεριλαμβανομένου εκείνου του πρώτου, που ο Έλισον αγόρασε σ’ ένα μαγαζί μεταχειρισμένων στη Φλόριντα, σε ηλικία 16 χρόνων.

© Lawrence SchillerΟι πρωτοπόροι Grateful Dead

Αξίζει να πούμε ότι η συνεισφορά των Grateful Dead στην παγκόσμια ελευθεριακή κουλτούρα, είναι ανυπολόγιστη. Το συγκρότημα συνεργάστηκε με τους θρυλικούς «Merry Pranksters», την κολεκτίβα του συγγραφέα Κεν Κίζι (Η Φωλιά του Κούκου), που το 1964 δημιούργησαν το περίφημο «Magic Bus» του οποίου οδηγός ήταν ο μέγας Νιλ Κάσιντι (ο ήρωας του «On the Road» του Τζακ Κέρουακ), και διοργάνωναν τα περίφημα «Acid Tests», δηλαδή πάρτι με μουσική, χορό, εικαστικές εγκαταστάσεις, ψυχεδελικές εικόνες, «υγρούς φωτισμούς», με παράλληλη χρήση LSD. Τα πάρτι αυτά, σταδιακά οδήγησαν στα διαδραστικά φεστιβάλ «Monterey Pop Festival» (1967), και λίγο αργότερα του «Woodstock Music & Art Fair» (1969).

Οι Grateful Dead, επηρέασαν βαθιά ανθρώπους με προμηθεϊκή αντίληψη και συνεισφορά σαν τον Στιβ Τζομπς και τον Στιβ Βόσνιακ, που σκεπτόμενοι «διαφορετικά» δημιούργησαν τα κομπιούτερ «Apple». Επίσης, όταν ο κιθαρίστας των Grateful Dead, Τζέρι Γκαρσία πέθανε, η εταιρεία «Ben & Jerry’s Ice Cream» έβγαλε ένα παγωτό προς τιμήν του: το «Cherry Garcia» με κρέμα και βύσσινο.

Διαβάστε επίσης:

Νέες κατηγορίες για τον πατέρα της Μπρίτνεϊ Σπίαρς: Θέλει 2 εκατ. δολάρια πριν παραιτηθεί της κηδεμονίας

Τι ισχύει για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς – Πώς θα προσέρχονται στα σχολεία οι μαθητές

Ρόουζ ΜακΓκόουαν κατά Όπρα Γουίνφρεϊ για #metoo: Πιο ψεύτικη δε γίνεται, σαύρα

[VM1]

Keywords
Τυχαία Θέματα