Politico: Οι γαλλικές εκλογές μετατράπηκαν σε τρελό ριάλιτι

Βρισκόμαστε μόλις τέσσερις ημέρες από την έναρξη προεκλογικής εκστρατείας της Γαλλίας, λέει το Politico, και οι βεντέτες ήδη δημιουργούν ένα «θερμό» περιβάλλον σε μια μελοδραματική αναμέτρηση για το μέλλον της χώρας.

Ταπεινωμένος στις εκλογές της ΕΕ, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκήρυξε την Κυριακή κοινοβουλευτικές εκλογές, ελπίζοντας να ανακόψει την αλματώδη άνοδο της ακροδεξιάς.

Οι

αντίπαλοί του προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν την ιστορική στιγμή για να παραμερίσουν τις εχθρότητες και να ενωθούν – αλλά τα πράγματα δεν πήγαν ακριβώς όπως είχε προγραμματιστεί.

Στο κύριο κεντροδεξιό κόμμα της χώρας, τους Ρεπουμπλικάνους, ο ηγέτης τους που βρίσκεται υπό διωγμό επειδή πρότεινε να συνεργαστούν με τη Λεπέν, μπήκε στα κεντρικά γραφεία του κόμματος ισχυριζόμενος ότι ήταν ακόμα επικεφαλής. Ωστόσο, έτερο στέλεχος του κόμματος, με ένα εφεδρικό κλειδί στο χέρι, τον έβγαλε εκτός κτηρίου.

Στην άκρα δεξιά, δύο εξέχουσες προσωπικότητες συγκρούονται ανοιχτά, με αλληλοκατηγορίες για «παγκόσμιο ρεκόρ στην προδοσία».

Εν τω μεταξύ, στα αριστερά, έχει συναφθεί συμφωνία συνεργασίας και τα κόμματα που απαρτίζουν τον συνασπισμό φαίνεται να σκοπεύουν να αφήσουν πίσω τις διαφορές τους — αλλά οι εντάσεις εξακολουθούν να υποβόσκουν μεταξύ δύο προσωπικοτήτων, με αιχμή την Ουκρανία και τη Γάζα.

Οι δημοσκοπήσεις και η ανάλυση των αποτελεσμάτων της περασμένης Κυριακής υποδηλώνουν ότι μια ενωμένη αριστερά και μια ενισχυμένη ακροδεξιά θα μπορούσαν να εξαφανίσουν τον συνασπισμό υπέρ του Μακρόν από τον χάρτη — πράγμα που σημαίνει ότι η μόνη ευκαιρία του προέδρου να αποφύγει μια συντριπτική ήττα είναι να στοιχηματίσει υπέρ των διασπάσεων μεταξύ των αντιπάλων του.

Οι γαλλικές εκλογές διεξάγονται σε δύο γύρους — αυτός θα διεξαχθεί στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου.

Καθώς οι ευρωεκλογές την Κυριακή το βράδυ, διενεργήθηκαν στη Γαλλία με 38 ξεχωριστές λίστες υποψηφίων κομμάτων τώρα, καθώς ο πανικός έχει πάρει το πάνω χέρι, οι ηγέτες της αριστεράς και της δεξιάς προσπαθούν να συνενωθούν σε τρεις παρατάξεις για τις κοινοβουλευτικές εκλογές.

Συντηρητικό lockdown

Το βραβείο για παράλογες γελοιότητες πηγαίνει στους συντηρητικούς Les Républicains, σύμφωνα με το Politico.

Ο ηγέτης Ερίκ Σιοτί πυροδότησε ένα εσωτερικό πραξικόπημα προτείνοντας στο κόμμα να συνεργαστεί με την ακροδεξιά για να ηττηθεί ο Μακρόν. Πολλοί από τους οπαδούς του κόμματος αναστατώθηκαν όταν άκουσαν αυτή την πρόταση από έναν ηγέτη του κόμματος του Ζακ Σιράκ, ο οποίος, στην τελευταία του ομιλία ως πρόεδρος το 2007, προέτρεψε τους υποστηρικτές του «να μην συμβιβαστούν ποτέ με τον εξτρεμισμό».

Η εξέγερση κατά του Σιοτί ξεκίνησε από τη Γενική Γραμματέα του κόμματος Ανί Ζενεβάρ, η οποία συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση της πολιτικής επιτροπής του κόμματος την Τετάρτη παρά τις διαμαρτυρίες του Ciotti ότι δεν είχε δικαίωμα να το κάνει.

Στη συνέχεια ο Σιοτί κλειδαμπαρώθηκε στα κεντρικά γραφεία του κόμματος καθώς οι συνάδελφοί του προσπαθούσαν να τον διώξουν.

Η πολιτική επιτροπή αναγκάστηκε να συνεδριάσει σε ξεχωριστό χώρο – αλλά τελικά ψήφισε ομόφωνα την αποβολή του Σιοτί. Οι αντίπαλοί του επέμεναν ότι θα τον βγάλουν έξω στο τέλος: «Θα καλέσουμε ασθενοφόρο» αν χρειαστεί», αστειεύτηκε η αντιπρόεδρος του κόμματος Florence Portelli.

Στη συνέχεια, η Ζενεβάρ εμφανίστηκε στα κεντρικά γραφεία των Les Républicains με ένα εφεδρικό κλειδί για να δείξει στον Σιοτί ότι υπάρχει τρόπος να βγει εκτός.

@AnnieGenevard ouvre la porte du siège des Républicains avec son double des clés. pic.twitter.com/mSPxHH7m61

— Alexandre Pedro (@alexandrepedro) June 12, 2024

Ο ταμπουρωμένος αρχηγός έκανε μια εμφάνιση την επόμενη μέρα για να πει στον Τύπο ότι ήταν επικεφαλής του κόμματος. Ερωτηθείς αν είχε πλήρη πρόσβαση στις εγκαταστάσεις του κόμματος, απάντησε: «Σχεδόν». Κάτι που σχεδόν σίγουρα σήμαινε «όχι».

Ο Σιοτί δημοσίευσε ένα βίντεο με τον εαυτό του στο γραφείο του με ένα επικό soundtrack, ισχυριζόμενος ότι θα επέστρεφε στη δουλειά για τη Γαλλία. Αρκετοί Γάλλοι σχολιαστές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνέκριναν τη στάση του με την αιματηρή τελευταία στάση του Αλ Πατσίνο στην ταινία Scarface.

Éric Ciotti vient de publier ça.
C’est le meilleur sketch de la décennie.
Je m’étouffe de rire pic.twitter.com/BAppfWmRCw

— Marcel (@realmarcel1) June 13, 2024

Όπως και να έχει, οι Les Républicains φαίνεται να έχουν υποστεί ένα μοιραίο σχίσμα.

Η οικογένεια πάνω από το κόμμα

Και στο ακροδεξιό στρατόπεδο, όμως τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλύτερα.

Αφού ο Μακρόν προκήρυξε τις πρόωρες εκλογές, η Μαριόν Μαρεσάλ του κόμματος Reconquest ζήτησε τη δημιουργία ενός ενιαίου ακροδεξιού μετώπου σε συνάντησημε τον Ζορντάν Μπαρντελά. Είναι επί της ουσίας ένα πραξικόπημα καθώς η Μαρεσάλ, η οποία είναι ανιψιά της υποψήφιας για την προεδρία του Εθνικού Συναγερμού, Μαρίν Λεπέν, θα επιστρέψει στο πλευρό της θείας της, προσθέτοντας ένα 4% στο 33% της Λεπέν.

Όμως η αρχική απόπειρα για συνένωση δυνάμεσων απέτυχε λόγω του ιδρυτή του Reconquest, Έρικ Ζέμουρ, που έχει καταδικαστεί για ρητορική μίσους πολλές φορές.

Οι εντάσεις μεταξύ Μαρεσάλ και Ζεμούρ έγιναν εμφανείς κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις ευρωεκλογές, με τον Ζεμούρ να επιτίθεται επανειλημμένα στο κόμμα της Λεπέν, ενώ η Μαρεσάλ απέφυγε να πάρει θέση.

Τελικά βέβαια, η Μαρεσάλ έχει εγκαταλείψει τον Ζεμούρ και καλεί τους υποστηρικτές της να ψηφίσουν υποψηφίους που υποστηρίζονται από μια συμμαχία του Εθνικού Συναγερμού και των Ρεπουμπλικάνων.

Ο Ζεμούρ, από την πλευρά του, κατηγόρησε τη Μαρεσάλ ότι έκανε «το παγκόσμιο ρεκόρ προδοσίας».

«Είμαι αηδιασμένος και πληγωμένος», πρόσθεσε ο Ζεμούρ ανακοινώνοντας ότι η Μαρεσάλ θα αποβληθεί από το Reconquest. «Όταν τελειώσει, τελείωσε. Όταν πληγώνομαι, όταν με προδίδουν, μένω σιωπηλός και γιατρεύω τις πληγές μου», είπε ο Ζεμούρ.

Γάμος από συμφέρον

Στα αριστερά, τα κόμματα εμφανίζονται πιο πρόθυμα να αφήσουν πίσω τις διαφωνίες τους — τουλάχιστον προς το παρόν.

Πριν από δύο χρόνια, τα τέσσερα κύρια κόμματα της αριστεράς — οι Κομμουνιστές, οι Σοσιαλιστές, οι Πράσινοι και το κίνημα Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν — συμφώνησαν να συγκροτήσουν ένα ενιαίο αριστερό μέτωπο, επιτρέποντάς τους να υπερδιπλασιάσουν το σύνολο τους στην Εθνοσυνέλευση και να εμποδίσουν τον Μακρόν να εξασφαλίσει την πλειοψηφία.

Αλλά η συμμαχία δεν επέζησε, και κάθε συνιστώσα δύναμη συμμετείχε χωριστά στις ευρωπαϊκές εκλογές, διαφωνώντας για τους πολέμους στην Ουκρανία και τη Γάζα και για την ενσωμάτωση στην ΕΕ. Ο συνασπισμός κατέρρευσε μετά την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, όταν οι τρεις πρώην εταίροι του Λαϊκού Μετώπου είπαν ότι δεν μπορούσαν πλέον να συνεργαστούν με το αριστερό κίνημα λόγω της απροθυμίας του να αναγνωρίσει τη Χαμάς ως τρομοκρατική ομάδα.

Η βασική τριβή είναι μεταξύ του σκληροπυρηνικού αριστερού Μελανσόν και του σοσιαλδημοκράτη Ραφαέλ Γκλούκσμαν, ο οποίος ηγήθηκε της λίστας που υποστηρίζεται από τους Σοσιαλιστές στην ευρωπαϊκή εκστρατεία.

Ο Γκλούκσμαν υποσχέθηκε ότι «δεν θα υπήρχε επιστροφή» στη συνεργασία με τον Μελανσόν μετά τις εκλογές στην ΕΕ, τονίζοντας την απόρριψή του στη διχαστική πολιτική του τελευταίου.

Σε αντίθεση με το στρατόπεδο υπέρ του Μακρόν, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Γκάμπριελ Ατάλ, η αριστερά αποφεύγει προς το παρόν το ζήτημα της ηγεσίας.

Αλλά ακόμη και οι διαφορές που χαρακτηρίστηκαν ως αγεφύρωτες λιγότερο από μια εβδομάδα πριν, φαίνεται να έχουν χάσει τη σημασία τους με την προοπτική να κερδίσουν έδρες στην Εθνοσυνέλευση. Η γαλλική αριστερά συμφώνησε τώρα για άλλη μια φορά να υποβάλει ενιαίες λίστες υποψηφίων σε κάθε εκλογική περιφέρεια στην ηπειρωτική Γαλλία.

Διαβάστε επίσης:

Υεμένη: Σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης του πληρώματος του ελληνόκτητου φορτηγού πλοίου Tutor

Πούτιν: Άμεση κατάπαυση του πυρός αν η Ουκρανία αποσυρθεί από 4 περιοχές – Νέες απειλές για τα δάνεια στο Κίεβο

Κύπρος: Άγρια γυναικοκτονία στην Πάφο – Τη μαχαίρωσε και την πέταξε από το μπαλκόνι

Keywords
Τυχαία Θέματα
Politico,