Live - Αλ. Τσίπρας για Novartis: Προανακριτική για να μάθουμε την αλήθεια - Όμηρος της Ακροδεξιάς ο Μητσοτάκης

Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑΠολιτική

Την πρότασή του για σύσταση προανακριτικής επιτροπής της Βουλής η οποία θα κληθεί να ερευνήσει τις ευθύνες πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται στο σκάνδαλο Novartis, κατέθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ξεκινώντας

την ομιλία του, ο πρωθυπουργός, τόνισε πως «δοκιμάζεται η πολιτική ευθύνη και η δημοκρατία. Οι εξελίξεις δεν αφορούν άμεσα την οικονομία, μετά από τόσες καταιγιστικές εξελίξεις. Οι εξελίξεις αφορούν τις αιτίες της περιπέτειας αυτής. Αφορούν τις ευθύνες του παλιού κατεστημένου που έφεραν εδώ την χώρα».

Ο Αλέξης Τσίπρας καταλόγισε ευθύνες στο παλιό πολιτικό σύστημα λέγοντας πως «η χώρα κατέληξε στην χρεοκοπία και λόγω της διασπάθισης του δημοσίου χρήματος. Υπήρχε κουλτούρα διαφθοράς εντός της χώρας».

«Η χώρα μας κατέληξε στη χρεοκοπία εξαιτίας της ηθικής παρακμής, του εκφυλισμού ενός ολόκληρου πολιτικού συστήματος που δεν ορρωδούσε προ ουδενός προκειμένου να αναπαράγει τον εαυτό του σε βάρος της κοινωνίας και του δημόσιου συμφέροντος. Πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών με τους θεσμούς», συνέχισε.

«Όχι σε ρεβανσισμούς»

«Χωρίς υπερβολές, χωρίς κυνήγι μαγισσών και χωρίς λαϊκή δικαστήρια θα ψάξουμε την αλήθεια», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. «Είναι ξένη και εχθρικός προς την Αριστερά τακτική να εξοντώσουμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Άλλοι είναι αυτοί που καταφεύγουν σε κινήσεις σπίλωσης της κυβέρνησής μας. Δικός μας στόχος η αποκάλυψη της αλήθειας και μόνο της αλήθειας. Μόνο με την αλήθεια θα οικοδομήσουμε μία νέα σχέση πολιτικής και πολιτών. Μόνο έτσι μπορεί να έχει μέλλον η δημοκρατία», πρόσθεσε.

«Ούτε ένα βήμα πίσω»

«Δεν πρόκειται να τρομάξουμε από τις κραυγές των πολιτικών μας αντιπάλων. Δε θα σιωπήσουμε, δε θα φοβηθούμε και δεν θα υποκύψουμε στους εκβιασμούς. Έχουμε συμμάχους την Αρετή, την Αλήθεια και την απαίτηση της κοινωνίας να μάθει. Δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω και δίπλα μας θα έχουμε σύσσωμη την ελληνική κοινωνία», είπε ο Αλέξης Τσίπρας επιτιθέμενος προς την αντιπολίτευση που έχει μιλήσει για «κουκουλοφόρους μάρτυρες».

«Θα βγουν οι κουκούλες»

«Κάποια λέγανε ότι μαζί τα φάγαμε. Όχι όμως, δεν τα φάγαμε όλοι μαζί. Δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Ορισμένοι εξ αυτών δεν ντρέπονται να λένε ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο, ότι σε λίγο καιρό θα ξεφουσκώσει. Και ποιοι το λένε αυτό; Οι αληθινοί κουκουλοφόροι με τα κολάρα. Τώρα που η δικαιοσύνη λέει να βγάλει τις κουκούλες και να αποκαλυφθούν οι ευθύνες, απειλούν τους μάρτυρες», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, δίνοντας απάντηση στους πολιτικούς τους αντιπάλους.

«Προανακριτική»

«Προανακριτική εξέταση για να ελεγχθεί η δικογραφία, ούτως ώστε να προσδιοριστούν να ελεγχθούν από τις εισαγγελικές και δικαστικές αρχές οι καταγγελίες», είπε ο Αλέξης Τσίπρας ανακοινώντας και επίσημα την σύσταση της προανακριτικής επιτροπής. «Αυτοί που λένε για παραγραφή και όχι για διερεύνηση, κραυγάζουν ενοχή και επιθυμία συγκάλυψης. Μόνο τα αδικήματα που έγιναν κατά την άσκηση των καθηκόντων των Υπουργών παραγράφονται, τα υπόλοιπα αδικήματα δεν παραγράφονται. Στο ερώτημα ποιος θα το κρίνει αυτό; Μοναδικός αρμόδιος για λογαριασμό της Βουλής για να το κρίνει, δεν είναι άλλος από την επιτροπή προανακριτικής εξέτασης. Η επιτροπή, θα συγκροτηθεί, θα βγάλει το πόρισμά της και η βουλή θα προχωρήσει βάσει αυτού για να δει τι θα κάνει», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ποιος κυβερνά τη ΝΔ; - Όμηρος της Ακροδεξιάς ο Μητσοτάκης»

«Για εμάς μεγαλύτερη αξία έχει το πολιτικό σκέλος της υπόθεσης. Υπάρχουν κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη η μεταλλαγμένη ΝΔ, που έχουν αποδυθεί σε μια εκστρατεία εκφοβισμού», είπε ο Αλέξης Τσίπρας ασκώντας σκληρή επίθεση στην Αξιωματική Αντιπολίτευση. «Αναρωτιέμαι ποιος κυβερνά πραγματικά αυτό το κόμμα. Με ποια στοιχεία ένα κόμμα που διεκδικεί την κυβέρνηση καταγγέλλει σημεία, τέρατα και σκευωρίες; Ποιο σύνταγμα και ποιος νόμος επιτρέπει να απειλούνται μάρτυρες και δικαστικοί λειτουργοί;», πρόσθεσε. « Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να μιλήσει με ονόματα. Να πει ποιος έστησε την υπόθεση, ποιος λειτουργεί κατ'εντολή της κυβ., ποιός ενέπλεξε το FBI. Αν του έχει πολιτικό σθένος ας το κάνει. Αλλά φοβάμαι ότι είναι όμηρος μια ακροδεξιάς ομάδας στη ΝΔ.

Για την Οικονομία

Ο Πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στην οικονομία τονίζοντας πως «στρατηγικός σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι η έξοδος από τα προγράμματα επιτροπείας, η θεμελίωση μιας άλλης Ελλάδας, με κοινωνική δικαιοσύνη, και η επούλωση των πληγών, που υπέστησαν κυρίως τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα». Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε και για την επιτυχημένη έξοδο στις αγορές την Πέμπτη, λέγοντας πως «η Ελλάδα γύρισε σε εποχές προ-κρίσης».

Ζωντανά η ομιλία Τσίπρα:

Αφότου κατατεθεί η πρόταση, αναμένεται να δοθεί ένα διάστημα 7 ημερών ως τη συζήτηση στην Ολομέλεια και την απαιτούμενη μυστική ψηφοφορία για τη συγκρότηση της Επιτροπής, όπως ανέφερε χθες ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ο οποίος προσδιόρισε τη διαδικασία σε χρόνο μετά την καθαρά

ΤσίπραςΣΥΡΙΖΑπροανακριτικήNovartisΒουλήυπόθεση NovartisHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα