«Leonardo da Vinci – 500 Years of Genius»: Έκθεση - αφιέρωμα στον μεγάλο ζωγράφο (Photos)

"Π" ARTΘΕΜΑΈντυπη Έκδοση

Τρεις εκθέσεις για τον Λεονάρντο ντα Βίντσι ενώνονται στην Αθήνα για πρώτη φορά, συνθέτοντας ένα μεγάλο αφιέρωμα στον μεγάλο καλλιτέχνη. Μετά τη διαδραστική έκθεση «Van Gogh Alive - The Experience», που προσέλκυσε και εντυπωσίασε περισσότερους από 200.000 επισκέπτες στην Αθήνα, οι οργανωτές των εκθέσεων αυτών επανέρχονται δριμύτεροι, παρουσιάζοντας το αφιέρωμα «Leonardo da Vinci - 500 Years of Genius».

Πρόκειται για μια

έκθεση που μέσα από ένα συναρπαστικό ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες της να ανακαλύψουν κάθε πτυχή της ζωής και του έργου ενός σπουδαίου καλλιτέχνη, που έθεσε τα θεμέλια για μερικές από τις σημαντικότερες εφευρέσεις της ανθρωπότητας. Το Παλιό Αμαξοστάσιο του ΟΣΥ στο Γκάζι μεταμορφώνεται, λοιπόν, προκειμένου να φιλοξενήσει την ξεχωριστή αυτή έκθεση, χαρίζοντας στο κοινό μια μοναδική οπτικοακουστική εμπειρία.

Μια έκθεση που με τη συνδρομή του Μουσείου Leonardo da Vinci στη Ρώμη, του Ινστιτούτου Lumiere Technology στο Παρίσι, αλλά και ειδικών από Ιταλία και Γαλλία, τιμά τον Λεονάρντο ντα Βίντσι 500 χρόνια μετά τον θάνατό του, επιδεικνύοντας το πλήρες φάσμα των επιτευγμάτων του. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 30 Νοεμβρίου έως και τις 31 Μαρτίου 2019, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να θαυμάσει από κοντά μοντέλα των εφευρέσεών του, αναπαραγωγές σε φυσικό μέγεθος, διαδραστικές μηχανές, καθώς και αντίγραφα των περίφημων κωδίκων του.

Επίσης, στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί στο κοινό μια λεπτομερής επιστημονική ανάλυση και παρουσίαση της «Μόνα Λίζα», δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να ανακαλύψουν τα «μυστικά» του πιο διάσημου έργου τέχνης στον κόσμο.

Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση παρουσιάζει περισσότερα από 200 εκθέματα του Μουσείου Leonardo da Vinci της Ρώμης, εβδομήντα πέντε αντίγραφα των μηχανικών εφευρέσεων του ξακουστού καλλιτέχνη, δεκαεπτά θεματικές ενότητες που αναδεικνύουν το πλήρες φάσμα του έργου του, συνοδευμένο από πλήρεις και κατανοητές επεξηγήσεις των θεωριών και των δημιουργιών του.

Επιπλέον, με τη χρήση διαδραστικών και διασκεδαστικών τεχνολογιών, καθώς και της διαδραστικής και βιωματικής τεχνολογίας SENSORY4™, παρουσιάζονται και αναλύονται στο κοινό τα βασικά έργα του Ντα Βίντσι μαζί με το ιστορικό τους υπόβαθρο και περιεχόμενο, ενώ παράλληλα το συνολικό έργο του σπουδαίου καλλιτέχνη αντιπαραβάλλεται με τις σύγχρονες τεχνολογίες και τις μηχανικές εφαρμογές.

Λεονάρντο ντα Βίντσι

Ζωγράφος, γλύπτης, εφευρέτης, αρχιτέκτονας, μηχανικός και επιστήμονας, ο Λεονάρντο ντα Βίντσι αποτελεί την προσωποποίηση του Αναγεννησιακού ανθρώπου.

Γεννημένος στις 15 Απριλίου του 1452 στην πόλη Αντσιάνο, κοντά στο Βίντσι της Ιταλίας, μεγαλώνει με τον πατέρα του Πιέρο ντα Βίντσι στη Φλωρεντία, ενώ από πολύ μικρή ηλικία γίνονται εμφανή τόσο η αυξημένη ευφυΐα του όσο και το ξεχωριστό του καλλιτεχνικό ταλέντο.

Σε ηλικία 14 ετών, ο Λεονάρντο μαθητεύει στο εργαστήριο του Φλωρεντινού ζωγράφου και αρχιτέκτονα Αντρέα ντελ Βερόκιο και παραμένει στο πλάι του μέχρι το 1480. Εκείνη την περίοδο, μάλιστα, κάνει και τις πρώτες δημιουργίες του όπου αναδεικνύονται, εκτός από το ταλέντο του, η προσήλωσή του στη λεπτομέρεια.

Το πρώτο του έργο ολοκληρώνεται το 1473 και απεικονίζει την κοιλάδα του ποταμού Άρνου. Ως πρώτος ανεξάρτητος πίνακας του Λεονάρντο ντα Βίντσι θεωρείται, ωστόσο, από πολλούς η «Παναγία με το Γαρύφαλλο», που σήμερα φιλοξενεί η Παλαιά Πινακοθήκη του Μονάχου.

Ο Λεονάρντο ζωγράφισε αρκετούς πίνακες με την Παναγία (ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένοι την εποχή εκείνη και προορίζονταν για ιδιωτικό προσκύνημα), πειραματίστηκε όμως παράλληλα και με φανταστικά θέματα, καθώς με αυτόν τον τρόπο είχε τη δυνατότητα να εκφράζεται ελεύθερα. Ωστόσο, τέτοιες θεματολογίες δεν ήταν ιδιαίτερα αποδεκτές την εποχή εκείνη, με τους πρώτους πίνακές του να δέχονται αρχικά μικρές παραγγελίες.

Την περίοδο που ο Ντα Βίντσι ξεκινούσε την πορεία του, ξακουστοί ζωγράφοι όπως ο Μποτιτσέλι και ο Ντομένικο Γκιρλαντάγιο βρίσκονταν στο αποκορύφωμα της καριέρας τους. Αναφορικά με τις πρώτες μεγάλες παραγγελίες έργων του Ντα Βίντσι λέγεται ότι καθοριστικό ρόλο έπαιξε ο πατέρας του και κυρίως η συνεργασία του ως συμβολαιογράφου με τη Σινιορία, δηλαδή την «κυβέρνηση» της πόλης.

Τη δεκαετία του 1470, ο Λεονάρντο ντα Βίντσι είχε, ήδη, καθιερωθεί ως σημαντικός ζωγράφος, ενώ η πρώτη εποχή της δημιουργίας του τοποθετείται μέχρι το 1482. Κατόπιν, μετακόμισε στο Μιλάνο όπου μέχρι το 1499 που παρέμεινε, ξεδιπλώθηκε η μεγαλοφυΐα του. Ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά του ήταν ότι έθετε αμέτρητους στόχους, χάνοντας τελικά το ενδιαφέρον του όταν τους προσέγγιζε ή τους κατακτούσε, γι’ αυτό και πολλά από τα έργα του παρέμειναν ανολοκλήρωτα.

Εκτός από την τέχνη του, ο Λεονάρντο ντα Βίντσι καταπιανόταν με όλα σχεδόν τα επιστημονικά πεδία, με τα σχέδια και τις εφευρέσεις του να ξεπερνούν κατά πολύ τις τεχνικές δυνατότητες εκείνης της εποχής, ενώ παρέμενε ώς το τέλος ένας ακούραστος συλλέκτης γνώσεων. Άφησε την τελευταία του πνοή στις 2 Μαΐου 1519, λίγες ημέρες μετά τη σύνταξη της διαθήκης του.

INFO

Από 30.11.18 έως 30.3.19

Αμαξοστάσιο ΟΣΥ, Ερμού 1 & Πειραιώς, Γκάζι

Πρόσθετες πληροφορίες / Κρατήσεις: 2107258510

Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινές: 13.30 έως 23.00

Σαββατοκύριακα: 10.00 έως 23.00

Τελευταία είσοδος: 21.00

Η είσοδος στην έκθεση επιτρέπεται σε παιδιά άνω των τεσσάρων ετών

Λεονάρντο Ντα ΒίντσιαφιέρωμαέκθεσηIssue: 2044Issue date: 25-10-2018Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα