Le Monde: Δεκαπέντε Ρώσοι κατάσκοποι επιχειρούσαν στην Ευρώπη έχοντας τη Γαλλία ως ορμητήριο

ΚΟΣΜΟΣ

 

Δέκα πέντε Ρώσοι κατάσκοποι χρησιμοποίησαν τις γαλλικές Άλπεις ως ορμητήριο για τις επιχειρήσεις που διεξήγαγαν σε ολόκληρη την Ευρώπη, γράφει η εφημερίδα Le Monde στο αυριανό φύλλο της, περιγράφοντας το ανθρωποκυνηγητό που εξαπέλυσαν οι αντικατασκοπευτικές υπηρεσίες της Γαλλίας, της Ελβετίας και της Βρετανίας για τον εντοπισμό τους.

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα, οι 15 αξιωματούχοι της ρωσικής στρατιωτικής

υπηρεσίας πληροφοριών (GRU), που ειδικεύονται στις δολοφονίες, κυκλοφορούσαν στην ευρωπαϊκή ήπειρο από το 2014. Το τελευταίο πέρασμά τους από τη Γαλλία χρονολογείτο τον Σεπτέμβριο του 2018.

Ο ένας εκ των 15 πρακτόρων αναγνωρίστηκε από το Λονδίνο ως ένας από τους τρεις αυτουργούς της δηλητηρίασης με τον νευροτοξικό παράγοντα Novitchok τον Μάρτιο του 2018 του Ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια, στο Σάλσμπερι, στην Αγγλία.

Σύμφωνα με τη Le Monde, οι 15 πράκτορες, που δεν πραγματοποίησαν επιχειρήσεις στη γαλλική επικράτεια, διέμειναν σε μικρές πόλεις όπως το Ανμάς, το Σαμονί ή το Εβιάν (νοτιοανατολική Γαλλία).

Ήταν μέλη της μονάδας 29155 του 161ου κέντρου ειδικής εκπαίδευσης της GRU.

Κανένα όπλο ή υλικό δεν κατασχέθηκε. Κανένας τοπικός συνεργός δεν έχει ταυτοποιηθεί. Οι 15 αξιωματούχοι δεν φαίνεται να είχαν καμία επαφή με τους πράκτορες της πρεσβείας της Ρωσίας στο Παρίσι.

Αντιθέτως, επιχειρούσαν, εκτός της Βρετανίας, στη Βουλγαρία, την Κριμαία, τη Μολδαβία ή το Μαυροβούνιο.

Από την πλευρά τους, οι γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών προσανατολίζονται προς το σενάριο, σύμφωνα με το οποίο, το διαμέρισμα της Άνω Σαβοϊας, που συνορεύει με την Ελβετία και την Ιταλία, χρησιμοποιείτο ως «ορμητήριο για το σύνολο των παράνομων επιχειρήσεών της μονάδας 29155 στην Ευρώπη», όπως είπε στη Le Monde ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος των γαλλικών υπηρεσιών πληροφοριών.

ΡωσίαΓαλλίαΆλπειςκατασκοπείαΡώσοι κατάσκοποιHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα