Koρωνοϊός: Kαλά κρατεί η «διαμάχη» ΗΠΑ-Κίνας για την προέλευσή του

Η διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας για την προέλευση του κορωνοϊού δεν θα τελειώσει έτσι απλά. Η Ουάσιγκτον ζητεί πλήρη διαφάνεια για την απαρχή της πανδημίας, ενώ έχει δώσει και προθεσμία -διά στόματος Μπάιντεν – στη CIA 90 ημερών να διαλευκάνει το μυστήριο, εαν τελικά πραγματικά ο SARS-Cov-2 προέρχεται από την ασιατική χώρα. Την ίδια στιγμή, η Κίνα περνάει στην αντεπίθεση.

Όπως έγινε γνωστό χθες, η αμερικανική κοινότητα πληροφοριών αναγνώρισε ότι οι υπηρεσίες

της έχουν δύο θεωρίες σχετικά με την προέλευση της Covid-19, με δύο υπηρεσίες να πιστεύουν ότι εμφανίστηκε φυσικά από την επαφή του ανθρώπου με μολυσμένα ζώα και μια τρίτη να ενστερνίζεται ένα πιθανό εργαστηριακό ατύχημα, ως την πηγή της παγκόσμιας αυτής πανδημίας.

«Η αμερικανική κοινότητα Πληροφοριών δεν γνωρίζει ακριβώς πού, πότε και πώς ο ιός Covid-19 μεταδόθηκε αρχικά, όμως συγκλίνει σε δύο πιθανά σενάρια», επισημαίνει το Γραφείο του Διευθυντή Εθνικών Υπηρεσιών Πληροφοριών (ODNI), προσθέτοντας πως η πλειονότητα πιστεύει ότι δεν υπάρχουν «επαρκείς πληροφορίες προκειμένου να αξιολογηθεί ότι το ένα σενάριο είναι πιθανότερο σε σύγκριση με το άλλο».

Στην αντεπίθεση το Πεκίνο

Η κυβέρνηση του Πεκίνου κάνει λόγο για θεωρίες συνωμοσίας αναφερόμενη στα περί εργαστηριακής διαρροής του κορωνοϊού απαντώντας στην Ουάσιγκτον με κατηγορίες. Ο Ζαό Λιτζιάν, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν περισσότερα από 200 βιολογικά εργαστήρια σε όλο τον κόσμο. Πόσα μυστικά κρύβουν;

O Kινέζος εκπρόσωπος έκανε ειδική αναφορά στο Φορτ Ντέτρικ, που απέχει 70 χιλιόμετρα από την Ουάσινγκτον στη πόλη του Μέριλαντ, κορυφαίο εργαστήριο στις ΗΠΑ για την έρευνα πάσης φύσεως ιών. «Το Φορτ Ντέτρικ διαθέτει στοιχεία του προγράμματος βιολογικής άμυνας της χώρας», είπε ζητώντας το άνοιγμα της βάσης των ΗΠΑ σε διεθνείς επιθεωρητές.

Ετοιμάζει πρόταση για έρευνα ο ΠΟΥ

Στο μεταξύ, οι επιστήμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ετοιμάζουν πρόταση για τις επόμενες μελέτες που θα πραγματοποιηθούν για να αναζήτηση της προέλευσης του ιού, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Οργανισμού.

Οι ειδικοί θα προετοιμάσουν πρόταση για τον γενικό διευθυντή του Οργανισμού Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, αλλά δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, επέμεινε η εκπρόσωπος.

Ο Μάικ Ράιαν, ειδικός για τις επείγουσες καταστάσεις του ΠΟΥ έχει δηλώσει ότι οι συνομιλίες με τις χώρες μέλη θα συνεχισθούν τις προσεχείς εβδομάδες.

Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ κάλεσαν χθες τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να πραγματοποιήσει δεύτερη φάση ερευνών για την προέλευση του κορωνοϊού κατά την οποία, αυτήν την φορά, ανεξάρτητοι ερευνητές θα έχουν πλήρη πρόσβαση σε στοιχεία και δείγματα στην Κίνα, αντίθετα με ό,τι ίσχυσε κατά την έρευνα που πραγματοποίησε ο ΠΟΥ στις αρχές του χρόνου στην χώρα από όπου ξεκίνησε η πανδημία.

Η ανακοίνωση Μπάιντεν ακολούθησε την δημοσίευση στοιχείων που προέρχονται από τις αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών που υποδεικνύουν ότι ερευνητές του Ινστιτούτου Ιολογίας της Γουχάν αρρώστησαν τον Νοέμβριο 2019 και χρειάσθηκε να νοσηλευθούν με συμπτώματα που παραπέμπουν στην Covid-19.

Ειδήσεις σήμερα:

Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid: Πώς και πότε θα εκδίδεται, πού χρησιμοποιείται (photos)

Μητσοτάκης – Μισέλ: Ζητάμε αναγνώριση των συμφερόντων μας στα ζητήματα με την Τουρκία

Μειωμένα ενοίκια: Ξεκινά η πληρωμή των αποζημιώσεων για τον Απρίλιο

Keywords
Τυχαία Θέματα