«I have a dream»: Ποια ψιθύρισε στο αυτί του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ να πει «για το όνειρό» του – Η ιστορική ομιλία (Videos)

Η Μαχάλια Τζάκσον είναι η τραγουδίστρια που έφερε τα γκόσπελ στην κεντρική μουσική σκηνή της Αμερικής και έκανε τέτοια επιτυχία που θα την ζήλευε και η Μπιγιονσέ.

Την γνωρίζουν σήμερα, 50 χρόνια μετά τον θάνατό της, μόνον όσοι «ψάχνουν» την μουσική. Ακόμα πιο λίγοι είναι αυτοί που ξέρουν την στενή φιλία που την συνέδεε με τον υπερασπιστή των δικαιωμάτων των αφροαμερικανών, τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Το κορίτσι από τον νότο, που ήξερε τι είναι οι διακρίσεις

Η επιτυχία δεν είχε αλλοιώσει την ψυχή της Μαχάλια Τζάκσον. Έλεγε πως «τα λεφτά έρχονται και φεύγουν»

και ήξερε τι σημαίνει ανισότητα στην Αμερική. «Η Μαχάλια ερχόταν από τον νότο, ήξερε τι σημαίνει διακρίσεις», λέει ο Αλ Σάρπτον, ο οποίος ήταν το παιδί μιας εκκλησιαστικής χορωδίας όταν στη δεκαετία του 1960 ακολούθησε την Μαχάλια Τζάκσον σε διάφορες εμφανίσεις της.

Η Μαχάλια Τζάκσον με την φωνή της «έντυσε» μουσικά το κίνημα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Αμερική, τραγουδώντας για να συγκεντρωθούν χρήματα για φυλακισμένους ακτιβιστές και ήταν από την πρώτη στιγμή κοντά στον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. «Πολλοί τραγουδιστές γκόσπελ και εκκλησιαστικοί ηγέτες δεν ήθελαν να έχουν εμπλοκή στην πολιτική, αλλά η οργάνωση του Δρ. Κινγκ ήταν εκκλησιαστική και έτσι η Μαχάλια συμμετείχε χωρίς να αφήνει στην άκρη την εκκλησία της», θυμάται ο Αλ Σάρπτον. «(Η Μαχάλια) ήταν από τους ιδρυτές του κινήματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τα γκόσπελ ήταν το σάουντρακ. Τραγουδούσε γκόσπελ όταν έκαναν διαδηλώσεις, όταν τους οδηγούσαν στην φυλακή, όταν τους κακοποιούσαν».

«Πες τους για το όνειρο Μάρτιν!»

Ίσως η πιο ιστορική στιγμή του κινήματος, στην οποία η Μαχάλια Τζάκσον ήταν πρωταγωνίστρια, ήταν εκείνη η μεγαλειώδης διαδήλωση, στις 28 Αυγούστου του 1963 στην Ουάσινγκτον. Η πορεία «για Δουλειές και Ελευθερία».

Στο Μνημείο Λίνκολν, μπροστά σε 250.000 διαδηλωτές η Μαχάλια τραγούδησε το I’ve Been Buked, εκφράζοντας τις ελπίδες των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ήταν ο τελευταίος ομιλητής στην διαδήλωση.

«Ο Μάρτιν μιλούσε με όλες αυτές τις πολυσύλλαβες λέξεις που χρησιμοποιούσε και η Μαχάλια, που ήξερε από δημόσιες εμφανίσεις, κατάλαβε ότι ο λόγος του Κινγκ δεν είχε την ανταπόκριση που ήθελε. Τον πλησίασε στην σκηνή και του ψιθύρισε ΄΄Πες τους για το όνειρο Μάρτιν!“» ,αφηγείται ο Σάρπτον, μιλώντας στον Guardian.

Με την παρότρυνση της Μαχάλια Τζάκσον ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ έκανε την πιο σπουδαία ομιλία της ζωής του. Ήταν σαν να τραγουδούσε κι αυτός, μιλούσε σαν ιερωμένος που προσεύχεται και κλαίει, θρηνεί…

«I have a dream…», είπε ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στο πλήθος, που είχε καθηλωθεί από την ομιλία. Ήταν μια από τις πιο σπουδαίες στιγμές στην αμερικανική ιστορία, μια φράση που από τότε συνοδεύει όλους τους αγώνες για ισότητα και ελευθερία. Ήταν μια φράση που την είπε ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, αλλά την είχε … τραγουδήσει σαν γκόσπελ, στο αφτί του, η Μαχάλια Τζάκσον.

Η Μαχάλια Τζάκσον δεν συνήλθε ποτέ από το σοκ της δολοφονίας του Κινγκ, το 1968.

«Μου λείπει ο Μάρτιν, εύχομαι να ήταν κάπου εδώ γύρω για να μας βλέπει», είπε στον νεαρό Αλ Σάρπτον, μια μέρα, στο καμαρίνι της, πριν εμφανιστεί στην σκηνή.

Η Μαχάλια Τζάκσον τραγούδησε στην κηδεία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ τον ύμνο Precious Lord. Ήταν ο ύμνος που αγαπούσε περισσότερο από όλους τους άλλους ο αιδεσιμότατος Κινγκ.

Η Μαχάλια συνέχισε τις εμφανίσεις στην Αμερική, στην Καραϊβική, στην Ιαπωνία, αλλά η υγεία της επιδεινώθηκε και έφυγε τον Ιανουάριο του 1972, σε ηλικία 60 χρόνων.

Στην κηδεία της, η Αρίθα Φράνκλιν που είχε αναδειχτεί με την υποστήριξη της Μαχάλια Τζάκσον, τραγούδησε το Precious Lord.

Διαβάστε επίσης:

Inventing Anna: H fake κληρονόμος που εξαπάτησε την ελίτ της Νέας Υόρκης και έγινε σειρά στο Netflix, διοργανώνει έκθεση (Photos)

Σικάγο: Αστυνομικός πυροβόλησε άοπλο 13χρονο (video)

Στα όρια της κατάρρευσης το παγκόσμιο διατροφικό σύστημα – Ποιες θα είναι οι συνέπειες

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ποια, Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, Videos,poia, martin louther kingk, Videos