Μελόνι: «Όχι» στις ροζ ποσοστώσεις, οι ρόλοι πρέπει να επιτυγχάνονται μέσω της αξίας

«Μπορεί να μην είναι σαν τον Mουσολίνι αλλά να έχει περισσότερα κοινά με τον Τραμπ», γράφει σε άρθρο της η βρετανική εφημερίδα «Guardian» σχολιάζοντας τις πολιτικές απόψεις επικεφαλής της Ακροδεξιάς, Τζόρτζια Μελόνι που ήρθε πρώτη στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής. Η ίδια πάντως δήλωσε ότι τάσσεται κατά των «ροζ ποσοστώσεων» κι ότι δεν αντιπαθεί τις γυναίκες .

#Italy's #Meloni holds a mirror to #Trump's @GOP. #Fascism

https://t.co/9VAYsQieYP

— Anomie Potpourri (@AnomiePotpourri) September 29, 2022



Η Τζόρτζια Σερουγκέτι, Κοινωνιολόγος στο Πανεπιστήμιο του «Milan-Bicocca» που γράφει για γυναικεία ζητήματα, τόνισε ότι η νίκη της Μελόνι στις εκλογές, δεν ήταν μία γιορτή των γυναικών», αλλά ένα άτομο που απλά «τα κατάφερε». «Δεν έχει λόγο σε ότι αφορά τον αγώνα κατά των γυναικών και ούτε την επιθυμία να γίνει γυναικείο πρότυπο», τόνισε η Σερουγκέτι.

Πολλοί πάντως σχολίασαν ότι το βίντεο της Μελόνι για τα πεπόνια στο ύψος του στήθους της την ημέρα των εκλογών, ήταν ένας έξυπνος τρόπος για να παρουσιάσει το χιούμορ της, εκφράζοντας ταυτόχρονα τις αντρικές αξίες, επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα.

«Το κόμμα «Αδέρφια της Ιταλίας» έχει καταλάβει ότι εάν η Μελόνι είχε φεμινιστικές αξίες, δεν θα της επέτρεπαν ποτέ να φτάσει τόσο μακριά».

Ωστόσο, η έλλειψη αυτών των αξιών είναι εγγυημένο ότι θα γυρίσει τον χρόνο πίσω στα δικαιώματα των γυναικών, λένε οι επικριτές της 45χρονης επικεφαλής της Ακροδεξιάς.

Ενώ η Μελόνι έχει δεσμευτεί ότι δεν σκοπεύει να καταργήσει τον ιταλικό νόμο περί αμβλώσεων, σκοπεύει να τις περιορίσει, με το να προσφέρει οικονομική υποστήριξη σε γυναίκες για να τεκνοποιήσουν αντί να επιλέξουν τον τερματισμό της εγκυμοσύνης.

Δεν είναι τυχαίο ότι χιλιάδες γυναίκες διαδήλωσαν χθες σε όλη την Ιταλία για να προστατεύσουν το δικαίωμα των αμβλώσεων. Η «ατζέντα» της Μελόνι είναι επίσης απίθανο να ευνοεί την παροχή ειδικής μεταχείρισης στις γυναίκες στο χώρο εργασίας.

«Σε ότι αφορά τις (υποχρεωτικές) ροζ ποσοστώσεις σε εταιρικά διοικητικά συμβούλια – θα ήθελα να ξεπεράσουμε και αυτό το μέτρο, αλλά μέχρι να γίνει φυσιολογικό να βλέπουμε γυναίκες σε θέσεις εξουσίας στην Ιταλία, είναι απαραίτητες οι ροζ ποσοστώσεις».

Εκπρόσωπος της Μελόνι, δήλωσε στην εφημερίδα Guardian ότι τα πεπόνια με τα οποία πόζαρε την ημέρα των εκλογών ήταν απλώς ένα παιχνίδι κι ότι το να είσαι 45χρονη «γυναίκα ενάντια στις γυναίκες» είναι «αηδιαστικό» και «εκτός πραγματικότητας».

Η Μελόνι προωθεί επίσης το μήνυμα προς τους ψηφοφόρους της είναι ότι είναι μια ισχυρή γυναίκα και η μόνη που οδήγησε ένα ιταλικό κόμμα στην εξουσία, ενώ επικράτησε ενάντια σε ισχυρούς άνδρες, δηλαδή τους συμμάχους της στον συνασπισμό: τον Ματέο Σαλβίνι, ηγέτη της «Λέγκα» και τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τρεις φορές πρώην πρωθυπουργό που ηγείται της «Forza Italia».

Η Μελόνι δεν περιγράφει τον εαυτό της ως φεμινίστρια, αντιθέτως διατυμπανίζει ότι είναι κατά των «ροζ ποσοστώσεων» και ότι οι ρόλοι πρέπει να επιτυγχάνονται μέσω της αξίας και όχι του φύλου. Επεξηγεί αυτό το σημείο υποστηρίζοντας ότι το δικό της είναι το μόνο κόμμα που έχει πολλές γυναίκες σε ηγετικές θέσεις.

«Όχι μόνο θα μπορούσαμε να έχουμε την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό, αλλά έχουμε επίσης έναν μεγάλο αριθμό γυναικών που εξελέγησαν στο κοινοβούλιο», δήλωσε η Λαβίνια Μενούνι, σύμβουλος του κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας» στη Ρώμη, η οποία εξελέγη γερουσιαστής στην εκλογική της περιφέρεια. Σίγουρο είναι πάντως ότι, η Μελόνι δεν θα κουβαλήσει τη δάδα για τις φεμινίστριες ως πρωθυπουργός, επισημαίνει η εφημερίδα Guardian.

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Την Παρασκευή η επίσημη προσάρτηση των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών (Video)

Κομισιόν: Στον πάγο η πρόταση για πλαφόν στην τιμή του εισαγόμενου φυσικού αερίου (Video/Photos)

Ιστορική απόφαση στην Ινδία: Αναγνωρίστηκε το δικαίωμα της άμβλωσης σε όλες τις γυναίκες



Keywords
Τυχαία Θέματα
Guardian, Η Μελόνι, Mουσολίνι, Τραμπ,Guardian, i meloni, Mousolini, trab