Eurovision 2023: Κάλπες στην Αγγλία για την πόλη που θα αναλάβει την οργάνωση

Στην Αγγλία έχουν πάρει πολύ σοβαρά την υπόθεση διοργάνωσης του 67ου διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision.

Η Ένωση των ευρωπαϊκών δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών, EBU, ασπαζόμενη την απόφαση της αγγλικής κυβέρνησης και του BBC να δημιουργήσουν ευκαιρίες για την ανάληψη της διοργάνωσης μακριά από το Λονδίνο, έχει στήσει ανοιχτή ηλεκτρονική

ψηφοφορία στην οποία κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να ρίξει ψήφο προτίμησης σε μια από τις επτά αγγλικές πόλεις- επι συνόλου αρχικά 20 υποψηφιοτήτων- που διεκδικούν την ανάληψη του τραγουδιστικού διαγωνισμού.

Μέχρι τώρα τις περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει το Λίβερπουλ με ποσοστό 29% και ακολουθεί το Λιντς (22%) με τρίτο το Σέφιλντ (21%).

Το Μπίρμιγχαμ αν και έχει στο ιστορικό του διοργάνωση της Eurovision (το 1998 διοργάνωσε τον 43ο διαγωνισμό του θεσμού) και θεωρητικά έχει εμπειρία, παρουσιάζει χαρακτηριστικά αουτσάιντερ συγκεντρώνοντας προτιμήσεις σε ποσοστό μόλις 4% και είναι στην προτελευταία θέση, με ουραγό το Νιούκαστλ.

Ως τώρα στην ηλεκτρονική ψηφοφορία έχουν πάρει μέρος περι τις 42.000 άτομα και προφανώς η ψηφιακή λαϊκή ετυμηγορία δεν θα είναι βαρόμετρο για την επιλογή της διοργανώτριας πόλης.

Τα κριτήρια υποψηφιοτήτων

Η τελική απόφαση θα ανακοινωθεί από το BBC και την EBU και θα βασίζεται στις δυνατότητες της πόλης ή (και) της περιοχής στην διαθεσιμότητα κατάλληλου χώρου για μεγάλες διοργανώσεις όπως ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision.

Τα κριτήρια για την τελική επιλογή η οποία θα ανακοινωθεί το φθινόπωρο είναι:
Χώρος υποδοχής ικανός να φιλοξενήσει τουλάχιστον 10.000 θεατές και διαθέσιμος για έξι έως οκτώ εβδομάδες (στο διάστημα Απριλίου- Μαϊου)

Κέντρο Τύπου για 1.500 δημοσιογράφους

Ξενοδοχειακή στέγαση για τουλάχιστον 2.000 αντιπροσώπους, δημοσιογράφους και θεατές

Η δέσμευση που μπορεί να αναλάβει μια πόλη (ή περιοχή) για την φιλοξενία της εκδήλωσης, συμπεριλαμβανομένης και της οικονομικής συνεισφοράς.

Η ισχυρή πολιτιστική προσφορά σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο με παράλληλες δράσεις πέραν του οπτικοακουστικού προγράμματος και η προβολή του ουκρανικού πολιτισμού και της ουκρανικής μουσικής ώστε να είναι σαφές πώς η Ουκρανία ήταν η φετινή νικήτρια του διαγωνισμού.

Η εναρμόνιση με τις προτεραιότητες του BBC όπως η προσβασιμότητα των υπηρεσιών του στο ευρύ κοινό και η υποστήριξη της τοπικής οικονομίας.

Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας του BBC για τους πιθανούς χώρους διεξαγωγής του 67ου διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision την μεγαλύτερη χωρητικότητα- με 21.000 θέσεις- διαθέτει η περίφημη ΑΟ Arena του Μάντσενστερ, το μεγαλύτερο συγκρότημα στην Αγγλία και το δεύτερο στην Ευρώπη και ακολουθούν τα: Resorts World του Μπίρμινγχαμ με 15.685 θέσεις, OVO Hydro της Γκλασκώβης με 14.300 θέσεις, First Dirct του Λιντς χωρητικότητας 13.781 ατόμων, Utilita του Σέφιλντ με 13.600 θέσεις, Utilita του Νιούκαστλ με 11.000 θέσεις και M&S Bank Arena του Λίβερπουλ που διαθέτει 11.000 θέσεις.

Τι «λένε» τα στοιχήματα

Στην αρχική λίστα μεταξύ των πόλεων που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον εμφανίζονταν 20 πόλεις μεταξύ των οποίων οι Αμπερντίν, Μπρίστολ, Μπέλφαστ, Κάρντιφ, Λονδίνο, Νότινγχαμ, Εδιμβούργο, Ντάρλινγκτον.

Δεν είναι γνωστό αν θα προσμετρηθούν στις υποψηφιότητες και κάποια άλλα στοιχεία, όπως για παράδειγμα ότι το Μπίρμιγχαμ έχει δεσμούς με την Ουκρανια μέσω της αδελφοποίησης που έχει με την Ζαπορίζγια και ότι το Σέφιλντ είναι αδελφοποιημένο με το Ντόνετσκ.

Στις στοιχηματικές εταιρείες ως φαβορί εμφανίζεται η Γλασκώβη, με το Μπίρμινγχαμ να είναι η μοναδική αγγλική πόλη που μπορεί να την απειλήσει, αν και το ποσοστό που συγκεντρώνει προς το παρόν είναι στο σχεδόν στο μισό της σκωτσέζικης πόλης.

Στον αντίποδα, το Σέφιλντ λόγω, χαμηλής απόδοσης, φαίνεται ότι θα πρέπει να καταβάλλει την μεγαλύτερη προσπάθεια για να πείσει τους διοργανωτές ότι η πρόταση του είναι η καταλληλότερη.

Διαβάστε επίσης

«Καραμπόλες» λόγω μεταγραφών στα κανάλια

Σασμός: Καθηλώνει το τρέιλερ για τον δεύτερο κύκλο της αγαπημένης σειράς (Video)

«Pam & Tommy»: Υποψήφια για 10 EMMY η σειρά για το ροζ βίντεο των Pamela Anderson – Tommy Lee (photos/videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα